Bremen, wat is er te doen?

Bremen

Bremen ligt in het noordwesten van Duitsland. Vanuit Groningen is het zo’n twee uurtjes rijden. Bremen en Bremerhaven vormen ze de kleinste deelstaat van Duitsland. Echter hoef je niet bang te zijn om snel uitgekeken te raken. Er is van alles te zien en te doen.

Zo heeft Bremen mooie oude wijkjes, interessante bezienswaardigheden en een gezellige sfeer.

Bremen

Bremen is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het historische stadscentrum, met zijn pittoreske pleinen en smalle straatjes, ademt de sfeer van vervlogen tijden. Een van de beroemdste symbolen van de stad is het standbeeld van de Brebelse Stadsmuzikanten – geïnspireerd op het sprookje van de gebroeders Grimm. Dit charmante standbeeld is niet alleen een populaire fotoplek, maar ook een herinnering aan de veerkracht en creativiteit van de inwoners.

Marktplatz

De Marktplatz is het centrale plein van Bremen. Het bevind zich midden in het centrum en je vind er al een aantal leuke bezienswaardigheden zoals het stadhuis (Rathaus), de Dom (Sankt Petri Dom) en het beroemde beeld van de Bremer stadsmuzikanten (Bremer Stadtmusikanten). Veel mensen bekijken dan ook het pittoreske straatje Bötterstrasse en de smalle steegjes van de wijk Schnoor, de oudste wijk van de stad.

De Bremer stadsmuzikanten

Naast het stadhuis van Bremen vind je een opvallend bronzen beeld. Het is het beeld van De Bremer stadsmuzikanten. Dit beeld is in 1953 gemaakte en bestaat uit vier dieren die op elkaar staan: onderaan de ezel, op zijn rug de hond en daarop de kat en bovenop de haan. Het is een monument dat gewijd is aan het door de gebroeders Grimm geschreven sprookje ‘De Bremer stadsmuzikanten’.

De vier muzikanten zie je op verschillende manier steeds weer terug komen in het straatbeeld van Bremen. Het bronzen beeld is het bekendste. In Bremen wordt verteld: “Houdt men de ezel met beide handen vast aan de voorbenen, dan gaat een wens in vervulling.” Daarom zijn de voorbenen van het beeld glanzend. In geen geval mag men met maar een hand een been van de ezel vastpakken, want dan zou de ene ezel de andere ezel de hand reiken.

Het verhaal is hier op wikipedia te lezen.

Het Rathaus

Het Rathaus bevind zich op het marktplein. Het bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Het Rathaus staat sinds 2004 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het Rathaus werd gebouwd tussen de 15e en 17e eeuw en kenmerkt zich door een rijke, gedetailleerde gevel vol ingewikkelde ornamenten en beeldhouwwerk.

Rondleiding door het Rathaus in Bremen

Je kunt een rondleiding volgen. Elke dag worden er 4 rondleidingen gegeven. Je kunt dan een kijkje nemen in de prachtige zalen en kamers. Door het Rathaus hangen veel schilderijen die de rijke geschiedenis van de stad uitbeelden. De rondleiding duurt een klein uurtje.

Rolandstandbeeld

Het Roland-standbeeld op de Marktplatz mag je ook zeker niet missen. Net als het Rathaus staat dit standbeeld op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Het beeld zelf is 5,47 m hoog, staat op een 60 cm hoge sokkel en is gericht naar de Domkerk. De afstand tussen de knieën van het beeld is exact één Bremer el (55,372 cm). Dit beeld, uit kalksteen gehouwen, verving een houten beeld dat in 1366 door prins-archbisschop Albert II werd verbrand. Rolandbeelden zijn in diverse steden en gemeenten te vinden en staan symbool voor burgerlijke vrijheid.

De legende

Volgens de legende blijft Bremen vrij en onafhankelijk zolang Roland over de stad waakt. Er gaan geruchten dat er een tweede standbeeld van Roland in de ondergrondse gewelven onder het stadhuis verborgen ligt, zodat het snel kan worden vervangen als er iets met het huidige beeld gebeurt. Kijk ook even tussen de voeten van het beeld, waar je het hoofd van de kreupele kunt ontdekken.

Elk jaar op 5 november worden er bloemen neergelegd aan de voeten van het standbeeld, ter ere van de herwonnen vrijheid van Bremen.

St. Petri Dom

De St. Petri Dom van Bremen is met zijn twee hoge torens een indrukwekkende verschijning. Deze prachtige kathedraal staat aan de Rathausplatz midden in het centrum.

Met ongeveer 8.500 leden is St. Petri de grootste parochie in Bremen.
Naast rondleidingen en rondleidingen door de kathedraal staat de kathedraal vooral bekend om het uitgebreide gemeenschapsleven met dopen, bevestigingen, huwelijken en begrafenissen, maar ook om het actieve muziekleven.

In de St. Petri Dom is een museum gevestigd met daarin allerlei voorwerpen die de kerk heeft mogen ontvangen en welke tijdens opgravingen zijn gevonden.

De St. Petri Dom van Bremen beklimmen

Wil je Bremen vanaf grote hoogte zien? Dan kun je de St. Petri Dom beklimmen. Toen wij er waren kosten een kaartje hiervoor 3 euro. De klim naar boven is een goede work-out. Als je boven bent heb je een mooi uitzicht over het centrum van Bremen. Het is ongeveer honderd meter hoog. Voor de veiligheid heb je helaas geen vrijuitzicht. Er zit gaas voor de ramen.

Let op: op maandag en dinsdag is de toren van de dom gesloten.

Bloemenmarkt

Wij waren er op donderdagochtend en toen was er een leuke bloemenmarkt naast het marktplein.

Kunsthalle

Al ruim 200 jaar is in Bremen de Kunsthalle een trekpleister voor kunstliefhebbers. Dit gerenommeerde museum herbergt een indrukwekkende collectie, variërend van meesterwerken uit de 14e eeuw tot hedendaagse kunst. Bezoekers kunnen zich vergapen aan moderne werken in uiteenlopende stijlen, maar de echte parels van het museum zijn te vinden in de sectie met kunst uit de 19e en 20e eeuw. Hier schitteren grootheden als Van Gogh, Munch en Delacroix. Hun tijdloze werken maken van de Kunsthalle een onvergetelijke ervaring voor iedere kunstliefhebber.

Schnoor

Schnoor is de oudtse wijk van Bremen. Vroeger was dit vooral een arm gebied, waar veel vissers woonden. In de pittoreske houten huisjes van dit stadsdeel vind je nu veel winkels, leuke boetiekjes, galeries en gezellige cafés. De authentieke straatjes van Schnoor zijn zeker de moeite waard om doorheen te slenteren.

Böttcherstrasse

De Böttcherstrasse is een straat van zo’n 100 meter lang. Deze straat is echt een must see, omdat hier prachtige authentieke huizen, winkels, restaurants en musea te vinden zijn.

De naam Böttcherstrasse is afgeleid van de kuipers (botermakers) die vroeger woonden en werkten in de straat. Vandaag de dag is het kleine straatje de thuisbasis van kunstenaars en ambachtelijke winkels en ateliers.

De fontein van de 7 luie broers

Deze fontein is gebasseerd op een lokale legende van de 7 luie zonen van een Bremer boer. Deze zeven broers stonden bekend als extreem lui. Ze wilden niet werken, niet leren en lagen het liefst de hele dag te slapen of te niksen. De mensen in Bremen hadden geen hoge pet op van de broers, ze werden zelfs bespot.

Ze konden geen werk vinden in Bremen en daarom, trokken zij er op uit en verkenden de wereld. Enkele jaren later, keerden ze terug naar Bremen met een schat aan kennis en ervaring en begonnen te werken in de buurt van hun vader. Ze groeven sloten om de velden uit te laten lekken en ze bouwden een dijk langs de rivier de Weser om overstromingen te voorkomen. Ze bouwden ook de weg en bouwden de huizen ernaast.

Het was voor de bewoners van Bremen moeilijk te geloven dat de zeven luie broers zo veranderd konden zijn. Hierdoor bleven de inwoners van Bremen een klein beetje met minachting naar de broers kijken. Men zei de broers zijn gewoon te lui om hun voeten vuil te maken tijdens het werken in de modderige velden.

Nu, jaren later weten we dat de zeven luie broers niet lui waren, maar eigenlijk heel slim. De fontein op de binnenplaats van het Paula Modersohn Becker House in Böttcherstrasse beeld de broers uit. Als je goed kijkt naar de gevels van de Sieben Faulen Haus ( Seven Lazy Brothers House ) ziet je dan ook de ijverige boer vanaf boven trots naar ze kijken.

Waar kun je de fontein vinden?

Je vind de fontein in de Böttcherstrasse.

Station

Het station is ook een onwijs mooi gebouw. Binnen zijn een paar winkels en vele eetgelegenheden.

Dit is ook leuk om eens te bezoeken in Bremen

  • Universum Science Center 
  •  Übersee-Museum.
  • Rhododendron-Park
  • De molen op de muur van Bremen
  • Het Gildehuis van Bremen
  • Schloss Bremen
  • Schönebecker kasteel
  • Wallanlagen Park

Het is ook leuk om Bremen te bezoeken tijdens de jaarlijkse Freimarkt (Ischa Freimaak) of de kerstmarkt!

Milieusticker Duitsland

Voor veel steden in Duitsland heb je een milieusticker nodig. Zo ook voor Bremen. Deze sticker koop je een keer en blijft dan geldig voor zolang je de sticker op je voorruit hebt. En kun je dus met een gerust hart overal in Duitsland rijden.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *