Denk je aan Zweden, dan denk je aan elanden. Toen ik de eerste keer naar Zweden ging, dacht ik dat je ze makkelijk zou spotten. Nou dat was dus mooi niet zo. Je ziet ze niet zomaar. Inmiddels heb ik ze al een aantal keren gespot, maar het blijft bijzonder om deze koning van het Zweedse woud te ontmoeten.
Elanden zijn een iconische diersoort in Zweden. Zweden staat bekend om zijn uitgestrekte bossen en ongerepte natuur, die een ideale habitat bieden voor elanden. Het land heeft een van de grootste elandpopulaties in Europa.
Eland is het Engels is het Moose, in het Brits-Engels elk. en älg in het Zweeds.
De eland is de koning van het woud
De eland wordt ook wel de koning van het woud genoemd. Elanden zijn het grootste hertachtige dier en kunnen indrukwekkende afmetingen bereiken. Ze hebben lange poten, een grote snuit en imposante geweien bij mannetjes. Ze zijn te herkennen aan hun donkerbruine vacht en de kenmerkende “slepende” gang, vanwege hun lange benen
De eland
De eland behoort tot de familie van de hertachtigen. Zowel de eland als de rendieren zijn schijnherten of Capreolinae. Dit is dan weer een onderfamilie van de hertachtigen. Tijdens je reis naar Zweden kun je beide hertachtige tegen komen.
Ze zijn groot!
Ze zijn groot! De eerste keer dat er eentje over de weg liep wisten we niet wat we zagen. Mannelijke elanden, ook wel stieren genoemd, zijn over het algemeen groter dan vrouwelijke elanden, ook wel koeien genoemd. Een volwassen mannetje kan een schouderhoogte van ongeveer 1,8 tot 2,3 meter hebben en een gewicht van 400 tot 700 kilogram bereiken. Vrouwelijke elanden zijn iets kleiner, met een schouderhoogte van ongeveer 1,5 tot 1,8 meter en een gewicht van 300 tot 500 kilogram. Het gewei van de eland weegt meestal zo rond de 20 kilo.
Elanden steken zomaar de weg over!
Elanden steken zomaar de weg over. En dat is behoorlijk schrikken! De eerste eland die ik gezien heb was er zo’n eentje. Uit het niets kwam hij zo heel rustig uit het bos lopen en stak zo de weg over. Het is echt een maf gezicht als je dit voor het eerst ziet!
Let dus altijd goed op in Zweden zowel op de weg als de omgeving als je autorijdt.
Blijf alert!!
Een aanrijding met een eland wil je echt niet! Er blijft namelijk niets van je auto over en je mag van geluk spreken als je het zelf overleeft. Eland of boom, dan heb je meer kans op overleving bij een botsing met een boom. Langs veel wegen staan dan ook hekken langs de bosranden en dat is niet voor niets. Blijf altijd alert tijdens het autorijden en hou je aan de maximumsnelheid! Dit is niet voor niets.
Elanden spotten in de zomer
De kans om een eland te spotten in de zomer is een stuk kleiner dan in elk ander seizoen. In de zomer hebben elanden jongen en zijn ze dieper in het bos terug getrokken. Ze komen aan het eind van de zomer weer meer uit het bos en heb je dus weer wat meer kans om ze te spotten. De kans op het spotten van een mannetje in de zomer is helemaal heel erg klein.
Wil je elanden spotten?
De grootste kans om een eland te zien is als het schemerig is. Dus of vroeg opstaan (5 uur) of als het in de avond schemerig wordt op pad gaan.
De elanden komen in de schemer tevoorschijn om te grazen op de open velden langs de bosraden. Hier heb je dan ook de grootste kans om er een te zien.
De elanden leven vooral in de naaldbossen. Dan ook nog eens het liefst in nat (drassig) gebied, zoals in de buurt van een meer(tje).
Als de eland niet wil dat je hem ziet, dan zie je hem ook niet. Het zijn best schuwe dieren. Om ze te zien moet je dan wook wel wat geluk hebben.
De eerst keer dat wij in Zweden waren, hebben wij heel veel naar ze gezocht in de bossen. En echt waar dan zijn er best veel in Zweden, maar wat ik al zei als ze niet willen dat je ze ziet … Het lijkt wel of zij zich kunnen verstoppen (camoufleren) in het bos.
Wij hadden de laatste keer super veel geluk, ons vakantie huisje stond aan zo’n bosrand en ieder avond tegen 21.45 zagen wij een eland uit het bos komen om te komen grazen van het lekkere verse gras.
Gevaarlijk
In de zomer hebben de elanden jongen en zijn ze een stuk agressiever. Het is sowieso slim om niet te dichtbij de eland te komen! Maar kom zeker nooit tussen moeder en kind! De moeder gaat letterlijk op haar achterste poten staan en klapt bovenop je met haar voorste poten.
Elanden safari met je auto in Zweden
Je kunt zelf door de bossen gaan lopen en kijken of je iets ziet. Deze kans is erg klein. Je kunt ook met je auto langs de bosranden gaan rijden en kijken of je een of meer elanden tegenkomt.
In Zweden is het lopen in de bossen (natuur) sowieso erg leuk. Je komt zomaar onbedoeld leuke watervalletjes tegen, de natuur is zeer divers en wat het nog mooier maakt zijn de hoogte verschillen. Lopen is erg leuke en lekker, alleen de kans op het spotten van dieren is een stukje kleiner.
Zelf vind ik het in de auto wel erg prettig, zeker als je in de avond gaat. Zodra het schemerig wordt, dan is het ook zo donker. En de bossen in Zweden zijn groot en als je dan nog helemaal terug moet lopen.
Elke autorit kan per ongeluk een elandsafari zijn …
Geef je ogen goed de kost tijdens je eland safari. Daarnaast is de kans groot dat als je een eland spot, dit langs de kant van de weg is. En op deze manier kan eigenlijk elke autorit in Zweden een soort elandsafari zijn.
Daarnaast is het in de auto ook veiliger met de wilde dieren. De big five van Zweden zijn de veelvraat, lynx, beer, eland en de wolf. En zoals al eerder benoemd zijn de elanden in de zomer een stuk agressiever omdat ze jongen hebben.
Elanden kunnen goede zwemmen
Wist je dat Elanden goed kunnen zwemmen en zelfs goed kunnen duiken?! Zo duiken ze soms een meer in op zoek naar eten.
Echte planten eters
De eland eet het liefst van de scheuten van de twijg en de schors van dennenbomen , wilgen of van de populieren. In de winter eet een eland met gemak 10 kilo per dag.
witte eland
Naast de gewone eland heb je ook ook witte elanden. Wat deze witte eland nog specialer maakt zijn de blauwe ogen. Er leven iets meer dan 100 van deze witte elanden in heel Zweden. De meeste witte elanden komen voor in de provincie Värmland.
Deze witte eland staat dan ook zeker op mijn bucketlist om te zien. Zeker nu ik de bruine eland al een aantal keer gespot heb.
3 reacties
[…] Elanden spotten in Zweden, hoe doe je dat? […]
[…] Elanden spotten in Zweden, hoe doe je dat? […]
[…] Elanden spotten in Zweden, hoe doe je dat? […]