Maleisië: Een droombestemming voor iedereen die van cultuur en natuur houdt. Het ligt in Zuidoost-Azië. Je kunt hier perfect rondreizen.
Maleisië bestaat uit twee delen. Zo heb je het schiereiland, dit grenst aan Thailand en Singapor en je hebt Maleisisch Borneo. Deze staat bekend om zijn prachtige ongerepte regenwouden en de unieke dieren die daar leven zoals de orang-oetan.
Maleisië de perfecte mix
Je vind hier een perfecte mix van paradijselijke eilanden met witte zandstranden, weelderige jungles vol avontuur, fascinerende culturele tradities en bruisende steden zoals Kuala Lumpur, waar moderne wolkenkrabbers naast historische tempels staan. Dit maakt Maleisië dé perfecte bestemming voor reizigers die van houden van natuur, cultuur en ontspanning.
Heb ik een paspoort nodig of kan ik ook met een ID-Kaart naar Maleisië?
Je hebt een geldig paspoort nodig om naar Maleisië te reizen. Het paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn.
Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig.
Je moet bij aankomst ook een retour- of doorreisticket kunnen laten zien.
Heb je een visum nodig?
Blijf je 90 dagen of korter in Maleisië? En reist je met een Nederlands paspoort? Dan heb je geen visum nodig.
Blijf je langer dan 90 dagen? Vraag een visum aan via de ambassade van Maleisië in Den Haag (informatie in het Engels).
Registreren voor aankomst in Maleisië
Reis je voor het eerst naar Maleisië? Ook als toerist. Dan heb je een Malaysia Digital Arrival Card (MDAC) nodig. Registreer je online binnen 3 dagen voor aankomst in Maleisië via de website van de Maleisische immigratiedienst (informatie in het Engels).
Rijbewijs
In Maleisië is je Nederlandse rijbewijs geldig.
Beste reistijd
Maleisië heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door warme temperaturen. De beste reistijd hangt af van de regio die je wilt bezoeken.
In principe is tussen maart en oktober de beste periode om naar Maleisië te reizen. Tussen juni en september heb je de minste kans op regen. Tussen november en december heb je veel kans op regen, dit zijn namelijk de natste maanden.
Tijdsverschil
6 uur later in de zomer en 7 uur later in de winter
Vaccinaties voor Maleisië
Voor een reis naar Maleisië zijn vaccinaties officieel niet verplicht, maar de volgende vaccinaties worden wel aanbevolen:
- DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Drugs
In Maleisië is het verboden om drugs te gebruiken, te bezitten, of te verkopen. Dit geldt niet alleen voor harddrugs, maar ook voor softdrugs zoals cannabis. Let op ook CBD olie valt hieronder! Zelfs als je vóór je reis drugs hebt gebruikt en dit bij aankomst in Maleisië wordt vastgesteld via een test, kun je in de problemen komen.
De straffen voor drugsgerelateerde overtredingen in Maleisië zijn extreem streng en veel zwaarder dan in Nederland. Voor het bezit van zelfs kleine hoeveelheden drugs kun je al een jarenlange gevangenisstraf krijgen. Bij grotere hoeveelheden wordt dit als handel gezien, wat kan leiden tot een levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.
Sommige medicijnen vallen onder de opium wet
Een aantal medicijnen vallen onder de opium wet. Of jouw medicijnen onder de opium wet vallen kun je bij je arts of apotheek navragen of zelf kijken op de site van het CAK. Voor veel landen heb je een schengenverklaring nodig. Voor veel landen heb je een Engelstalige medische verklaring nodig. Op de site van CAK vind je hier de juiste informatie over.
Deze moet je ruim op tijd (minimaal 4 weken) van te voren aanvragen.
Neem altijd de medicijnen in de originele verpakking mee als je op vakantie gaat.
Lees er hier meer over: Wat moet ik weten over medicijnen op reis?
Deze medicijnen/producten zou ik sowieso meenemen op reis
- Paracetamol
- ORS
- Diarreeremmers
- Muggenspray ( (DEET))
- Pleisters
- Zonnebrandcrème ( verbranden is echt gevaarlijk) Veilig zonnen hoe doe je dat?
- Aftersun
- Malaria tabletten (Malerone of Lariam)
- Klamboe
Malaria
In Maleisië komt malaria alleen voor in het oostelijke deel van Borneo. In dit gebied wordt het gebruik van malariatabletten, zoals malarone of lariam, aangeraden. Voor andere delen van Maleisië volstaat het gebruik van anti-muggenspray..
Munteenheid
Maleisische ringgit
Officiële religie
De officiële religie in Maleisië is de islam, maar ook andere religies, waaronder het boeddhisme, het hindoeïsme en Christendom zijn vrijuit beoefend.
Taal
De nationale taal is Bahasa Melayu (Maleis), maar Engels wordt veel gesproken. De meeste Maleisiërs zijn meertalig het spreken van verschillende talen en dialecten, zoals Mandarijn, Kantonees en Tamil.
Geld pinnen
Bij geldautomaten in Maleisië betaal je meestal een vaste fee van een paar euro aan transactiekosten. Om kosten te minimaliseren, is het verstandig om altijd het maximale bedrag per transactie op te nemen. Controleer van tevoren bij je eigen bank wat de maximale opnamelimiet in het buitenland is en of er extra kosten worden berekend.
Tijdens het pinnen krijg je vaak de keuze om de wisselkoers van je eigen bank of die van de lokale bank aan te houden. Kies hierbij altijd voor “without conversion”. Dit betekent dat je de wisselkoers van je eigen bank gebruikt, wat vrijwel altijd voordeliger is dan de koers van de lokale bank.
Cash geld mee
Het is sowieso slim om voldoende cash geld mee te hebben. Niet overal kun je pinnen. In Taman Negara en de Perhentian eilanden zijn sowieso geen geldautomaten. Dan is het wel fijn om cash bij je te hebben.
Extra tips:
- Beschikbaarheid geldautomaten: Geldautomaten zijn overal in steden en grotere dorpen te vinden, maar op afgelegen eilanden of in de jungle kan het lastig zijn. Zorg ervoor dat je vooraf voldoende cash opneemt.
- Beveiliging: Gebruik alleen geldautomaten die zich in of bij een bank bevinden en controleer op verdachte apparaten bij de kaartgleuf.
- Geld wisselen: In Maleisië kun je ook vaak gunstig geld wisselen bij erkende wisselkantoren. Vergelijk de koers en kies een betrouwbaar kantoor.
- Kleine coupures: Zorg dat je altijd wat kleinere biljetten bij je hebt. Voor kleine aankopen en in lokale markten kunnen grote biljetten lastig zijn om te wisselen.
- Creditcards: Hoewel je op veel plaatsen met een creditcard kunt betalen, worden deze niet overal geaccepteerd, vooral niet in afgelegen gebieden of bij kleine ondernemers. Zorg daarom altijd voor wat cash op zak.
Met deze tips ben je goed voorbereid op je reis door Maleisië en haal je het meeste uit je budget!
Kun je het kraanwater in Maleisië drinken?
Het kraanwater in Maleisië is niet van de kwaliteit die wij in Nederland gewend zijn. Daarom is het niet slim om het water uit de kraan te drinken. Je kunt er nare klachten van krijgen zoals buikkrampen of nog erger diarree. Of andere nare lichamelijke klachten die je op vakantie niet wil.
Let op, het gaat niet alleen om het kraanwater wat jij rechtstreeks uit de kraan drinkt. Neem ook geen ijsblokjes, en let op dat je eten er niet mee gewassen is.
Ook het spoelen na het tandenpoetsen is af te raden. Om zo te voorkomen dat je toch een beetje water binnen krijgt.
Een duurzame oplossing zou kunnen zijn om het water te filteren. Check van te voren of dit voldoende is.
Het meeste veilige is om flessen water te gebruiken. Let wel op dat de dop nog verzegeld is. In sommige landen zag ik dat ze de flesjes met een tuinslang aan het vullen waren en deze verkochten. Daarom check ik altijd of de dop nog echt dicht is.
Elektriciteit
De netspanning in Maleisië is 240 volt. Een verloopstekker is nodig. Wij raden je aan om een universele reisstekker meenemen. Waar je naast stekkers ook meerdere USB kabels op kunt aansluiten. En zo hoef je nooit meer na te denken over welke stekker je waar mee naar toe neemt. Deze stekker kun je voor de hele wereld gebruiken.
Fotograferen
Als je, net als ik, gek bent op het maken van foto’s, dan is Maleisië een perfecte bestemming voor jou. Prachtige landschappen, mooie en levendige steden, kleurrijke tempels, tropische stranden en nog zoveel meer. Bieden eindeloze mogelijkheden om de mooiste foto’s of video’s te maken.
Let wel op, je mag niet overal zomaar foto’s maken
Hoewel je bijna overal mag fotograferen en filmen. Mag het niet overal. Dit wordt goed aangeven met bordjes ook als je niet mag flitsen.
Als je mensen wil fotograferen of filmen? is het wel zo netjes om dit eerst even te vragen.
Militaire instanties en vliegvelden mogen niet gefilmd of gefotografeerd worden.
Homoseksualiteit in Maleisië
In Maleisië is seksueel contact tussen personen van hetzelfde geslacht verboden, ongeacht of je inwoner of buitenlander (toerist) bent. De wetten zijn gebaseerd op strikte religieuze en culturele normen, en overtreding hiervan kan leiden tot zeer zware straffen.
Mogelijke straffen:
- Gevangenisstraf: Tot maximaal 20 jaar.
- Lijfstraffen: Zoals zweepslagen.
Reizigers wordt geadviseerd om bewust om te gaan met de lokale gebruiken en wetgeving.
Seks met minderjarigen
In Maleisië mag je geen seks hebben met iemand jonger dan 16 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. Je bent dan strafbaar. En je kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Je kunt aan iemands gezicht niet altijd zien of ze ouder zijn dan 16. Wil je er zeker van zijn dat hij of zijn ouder is dan 16, vraag dan om een identiteitsbewijs. Maar let op: dit kan vervalst zijn!
Vervoer in Maleisië
De infrastructuur in Maleisië is uitstekend en biedt veel opties om comfortabel en efficiënt te reizen.
Binnenlandse vluchten
Voor grotere afstanden, zoals tussen Oost- en West-Maleisië of tussen grote steden, zijn binnenlandse vluchten een snelle en handige keuze. De meeste vliegvelden zijn goed bereikbaar en worden bediend door budgetvriendelijke luchtvaartmaatschappijen, wat het extra aantrekkelijk maakt.
Auto huren in Maleisië
Op de eilanden of in het binnenland is het huren van een auto een leuke manier om de omgeving te verkennen. De wegen zijn van goede kwaliteit en de bewegwijzering is duidelijk, waardoor het gemakkelijk navigeren is. Let wel op: in Maleisië wordt links gereden.
Trein
Reizen met de trein is niet alleen voordelig, maar ook een unieke ervaring. Het netwerk verbindt verschillende delen van het land, waaronder de spectaculaire Jungle Railway, die door ongerepte natuurgebieden loopt. Het is een ontspannen manier om het prachtige landschap te bewonderen.
Bus
De bus is een populair vervoermiddel en biedt een uitgebreid netwerk voor zowel korte als lange afstanden. Voor grotere afstanden kun je gebruikmaken van de comfortabele Express-bussen, die doorgaans snel en betaalbaar zijn.
Taxi en ride-hailing
Taxi’s zijn volop beschikbaar en worden veel gebruikt. Let er wel op dat de meter wordt aangezet of spreek van tevoren een vaste prijs af. Voor een moderner alternatief kun je in veel steden gebruikmaken van apps zoals Grab, waarmee je eenvoudig een taxi of privéchauffeur kunt boeken tegen een vaste prijs.
Metro en andere opties in Kuala Lumpur
In de hoofdstad Kuala Lumpur kun je gemakkelijk reizen met de metro, monorail of bussen. Het openbaar vervoer is modern, betaalbaar en een handige manier om de stad te verkennen zonder vast te zitten in het drukke verkeer.
Fietsen of scooters
Voor kortere afstanden zijn scooters en fietsen vaak beschikbaar om te huren. Vooral op de eilanden kan dit een leuke en flexibele manier zijn om rond te trekken.
Met deze veelzijdige vervoersopties kun je Maleisië op je eigen tempo ontdekken, van bruisende steden tot serene eilanden en alles daartussenin!
Cultuur en gewoonten
Maleisië is een land met een diverse bevolking. Hierdoor heeft het land een rijke mix van culturen, religies en tradities.
Als toerist ben je te gast en is het belangrijk dat je respectvol om gaat met de lokale bevolking en hun gebruiken en gewoonten
Hieronder neem ik je mee in een aantal van hun gebruiken en gewoonten.
Eten met je handen
Er wordt veel met de handen gegeten in Maleisië. Nou ja handen, hand. Alleen met de rechterhand. In Maleisië en Indonesië wordt de linkerhand als onrein beschouwd. Met je linker hand eten wordt dan ook als vies gezien.
Schoenen uit als je naar binnen gaat
Het is Maleisië gebruikelijk om je schoenen uit te doen wanneer je naar binnen gaat. of je nu een huis, winkel, moskee. paleis of tempel bezoekt .. trek je schoenen uit.
Je ziet dan ook overal bordjes hangen met please take your shoes off.
Tip
Als je op slippers of sandalen loopt is het slim om een paar sokken in je tas te stoppen. De tegels in bijvoorbeeld de moskee of tempel kunnen door de brandende zon nogal heet zijn. En eerlijk is eerlijk sokken is ook een stukje hygiënischer.
Hoofd is heilig in Maleisië
De voeten worden gezien als een onrein deel van ons lichaam. het hoofd daarin tegen wordt gezien als heilig. Een aai over de bol wordt in Azië dan ook vreemd gevonden.
Heb jij nog leuke, handige of belangrijke tips die hier niet tussen staan? Laat het ons dan zeker even weten. Dat kan in een opmerking hieronder of mail ons op: info@reizenmetpassie.nl