Ineens zei mijn zoon tegen mij laten we naar Marokko gaan. Toevallig was ik die week met iemand in gesprek geraakt die reizen naar Marokko organiseert en was ik al een beetje nieuwsgierig geworden naar dit Afrikaanse land.
Marokko
Marokko is een Afrikaans land gelegen in het noordwestelijke deel van het continent, direct naast Spanje. Het heeft toegang tot zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan. Ze spreken er verschillende talen. De 2 officiële talen (Arabisch en Berbers). Daarnaast spreken ze ook Frans en in de toeristische gedeeltes ook Engels. Rabat is de hoofdstad, terwijl Casablanca de grootste stad is, terwijl Marrakech de place to be is.
Heb ik een paspoort nodig of kan ik ook met een ID-Kaart naar Marokko?
Het ligt buiten de EU dan heb je een paspoort nodig. Je hebt een geldig paspoort nodig om naar Marokko te reizen. Let op: kinderen hebben een eigen paspoort nodig.
Heb je een visum nodig?
Blijft je 90 dagen of korter in Marokko? En reist je met een geldig Nederlands paspoort? Dan heb je geen visum nodig.
Bij binnenkomst en vertrek ontvang je een stempel in je paspoort.
Rijbewijs
Je Nederlandse Rijbewijs is in Marokko ook geldig.
Reisverzekering
Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
Voor een reis naar Marokko is een goede reisverzekering extra belangrijk. In de grote steden zoals Rabat en Casablanca zijn goede medische voorzieningen. Buiten de grote steden en op het platteland is de gezondheidszorg beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
Vaccinaties voor Marokko
Voor Marokko heb je geen vaccinaties nodig. Wel worden er twee geadviseerd. Namelijk de:
- DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Kijk ook zeker op de site van de GGD voor de laatste adviezen voor vaccinaties Marokko
Bagageregels
Op deze website kun je alles lezer over de regels voor je bagage.
Is het veilig in Marokko?
Dit was een van mijn grootste vragen toen Marokko serieus als vakantie bestemming werd. Je kan zeker naar de grote steden veilig reizen en over straat lopen. Er is overal veel politie op straat, zowel zichtbaar als in burger.
Wees wel altijd ook zelf alert, zakkenrollers of gauwdieven heb je overal.
In dit artikel vind je ook een aantal handige tips: Wat je vooral niet moet doen, tijdens een stedentrip
Deze weg loopt dood…
Je kunt in Marokko mensen tegenkomen die beweren dat een weg doodloopt of dat een gebouw gesloten is. Dit is vaak niet waar! Ze proberen je dan zogenaamd de goede kant op te sturen. Het advies is om deze mensen te negeren.
Sommigen vragen namelijk geld voor hun ‘hulp’ of sturen je bewust de verkeerde kant op, soms zelfs met het risico dat je beroofd wordt. Het beste wat je kunt doen, is rustig doorlopen en deze personen negeren. Zo voorkom je vervelende situaties, zoals ons werd aangeraden.
Sommige medicijnen vallen onder de opium wet
Of jouw medicijnen onder de opium wet vallen kun je bij je arts of apotheek navragen of zelf kijken op de site van het CAK. Voor Turkije heb je een schengenverklaring nodig. Deze moet je ruim op tijd (minimaal 4 weken) van te voren aanvragen. Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking!
Lees er hier meer over: Wat moet ik weten over medicijnen op reis?
Deze medicijnen zou ik sowieso meenemen op reis
- Paracetamol
- ORS
- Diarree remmers
- Muggenspray
- Pleisters (oke, zijn geen medicijnen, maar neem ze wel mee)
- Zonnebrandcrème (ja ook dit is niet direct een medicijnen, maar verbranden is echt gevaarlijk) Veilig zonnen hoe doe je dat?
- Aftersun
Drugs
Het is verboden om drugs mee het land in te nemen maar ook om te gebruiken. Hier staan hoge straffen op.
Alarmnummers
In het geval van nood kun je gebruik maken van de volgende telefoonnummers
– Politie: 19
– Militaire politie : 177
– Brandweer: 15
– Ambulance: 15
Munteenheid
Marokkaanse Dirham (MAD), op verschillende plaatsen kun je ook met de Euro betalen.
Geld pinnen
Let op dat je je pas tijdelijk hebt vrijgegeven voor pinnen buiten Europa. Bij veel banken is het standaard niet meer mogelijk om buiten Europa geld te pinnen en moet je dit zelf instellen in je bankapp. Doe dit wel op tijd, want soms duurt het een paar dagen.
Cash geld mee
Zorg dat je voldoende cash bij je hebt. Bij de meeste winkels, restaurants en op de markten kun je niet met je kaart betalen. Je dient overal cash te betalen.
Elektriciteit
In Marokko is de netspanning 220 V en frequentie is 50 Hz. Je hebt geen speciale stekkers nodig.
Kun je het kraanwater in Marokko drinken?
Je kunt het kraanwater in Marokko niet drinken. Ook ijsblokjes kun je beter vermijden. Gebruik uitsluitend water dat gekookt is of uit een fles komt die niet eerder open is geweest (ook voor het tandenpoetsen, het wassen van groenten enzovoort).
Mannen met water
Op straat zie je mannen die bekendstaan als watermannen. Ze zijn prachtig gekleed en bieden voorbijgangers de gelegenheid om water te drinken. Dit water kun je prima drinken.
Schorpioenen
In sommige delen van Marokko komen scorpioenen voor. Dit is vooral in de afgelegen gebieden. Je kunt dan beter niet op blote voeten rondlopen. En het is raadzaam om je kleding te controleren voor je ze aantreken en je schoenen eerst leeg te schudden, voordat je ze aan doet.
Marokkaanse groene muntthee
De Marokkaanse groene muntthee is de nationale drank van Marokko. Over het algemeen wordt het met veel, heel veel suiker gedronken. Op veel plaatsen wordt je ontvangen met deze groene muntthee.
Afdingen in Marokko
In Marokko moet je echt afdingen en goed voet bij stuk houden. De Marokkanen zijn erg goed in het afdingen of nou je het je niet laten afdingen. Zorg dus dat jij beter bent. Je moet echt bij alles afdingen, in winkels, excursies, maar ook voordat je in een taxi stapt.
Belangrijke regels tijdens het afdingen:
Let op: Sommige winkels hanteren een vaste prijzen. Sommige winkels en kramen hanteren vaste prijzen, wat vaak aangegeven staat. In deze gevallen is afdingen niet nodig, en wordt dit zelfs niet gewaardeerd.
Blijf altijd vriendelijk en ontspannen. Afdingen is in veel markten en winkels een gebruikelijke praktijk, en het proces wordt vaak gezien als een vorm van sociale interactie. Een glimlach kan veel doen om het gesprek soepel te laten verlopen.
Loop af en toe weg. Als je wegloopt, zal de verkoper vaak achter je aan komen met een beter aanbod. Dit geeft jou de kans om de prijs verder te laten zakken.
Laat nooit je geld zien voordat de prijs vaststaat. Dit kan de verkoper het gevoel geven dat je bereid bent meer te betalen dan je hebt gezegd. Houd je budget privé totdat je een prijs hebt afgesproken.
Begin met een lage bieding. Zet zo laag mogelijk in( de helft en ⅓ van de prijs van wat er gevraagd wordt), want de verkoper zal vaak hoger inzetten dan hij eigenlijk bereid is te accepteren. Door lager te beginnen, creëer je ruimte voor onderhandeling.
Doe alsof je het product niet echt nodig hebt. Laat de verkoper geloven dat je best zonder kunt, maar het misschien toch wilt kopen als de prijs goed is. Dit maakt het voor hen minder makkelijk om je een hoge prijs op te dringen.
Afdingen is echt een leuk spel. In Turkije ontdekte ik dat twee van mijn zoons meesters zijn in het afdingen. We spraken van te voren een prijs af wat we ervoor wilden geven. Zo had ik voor een mega gave trui gezegd tegen mijn zoon, ik wil er maximaal 15 voor geven. Het afdingen ging op een gegeven moment wat moeizaam en ik was bij 17 wel al overstag, ik dacht ach die twee euro. Mijn zoon zei, nee je wil hem voor 15 dus kopen wij hem voor 15 en hij kreeg het voor elkaar.
Te veel betaald?
Afgelopen zomer waren we weer in Turkije, in Alanya. Daar is afdingen in veel winkels wat lastiger, wel gewoon doen hoor! We hadden daar een moeder en dochter ontmoet, die niet zo goed in het afdingen waren. Voordat ze met ons omgingen hadden ze al wat dingen gekocht. Zo had zij een hele mooie tas voor 25 euro gekocht. Ze had op een geven moment een beetje het idee dat ze toch te veel betaald had. Ik zei toen tegen haar. Ik bepaal van te voren de prijs wat ik er ongeveer voor wil geven. En als het dan toch blijkt dat het goedkoper kon, is dat jammer. Maar dit was wat ik ervoor over had. En dat gaf haar wel een fijner en beter gevoel. Daarna hebben mijn jongens nog van alles voor ze lopen afdingen.
Waar ding je niet af?
Nu zei ik wel dat je overal moet afdingen, maar in de supermarkt of een restaurant is dit dan weer niet de bedoeling.
Fotograferen
Maak jij ook graag foto’s? Dan is Marokko zeker de juiste plek voor jou! Met zijn adembenemende natuur en kleurrijke steden is het een zeer fotogeniek land.
Let wel op, je mag niet overal zomaar foto’s maken.
Het is bijvoorbeeld ten strengste verboden om foto’s te maken van militaire objecten, de politie en vliegvelden. Wil je graag foto’s maken van mensen? Vraag dan altijd eerst om hun toestemming.
De prachtige natuur, dieren, watervallen en andere bezienswaardigheden mag je gelukkig wel volop vastleggen. Dus neem zeker je camera mee en geniet van alles wat Marokko te bieden heeft!
Homoseksualiteit in Marokko: Wat je moet weten als reiziger
In Marokko is homoseksualiteit bij wet strafbaar, wat kan leiden tot gevangenisstraffen van maximaal drie jaar en een geldboete. Deze wetgeving geldt voor zowel inwoners als bezoekers van het land. Daarom is het belangrijk om als toerist extra voorzichtig te zijn, vooral in het openbaar.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat ook buitenlandse reizigers risico lopen als ze openlijk homoseksueel gedrag vertonen tijdens hun verblijf in Marokko. Hoewel sommige delen van het land, zoals grote steden, wellicht iets liberaler lijken, blijft de wet strikt van kracht. Reizigers wordt geadviseerd om bewust om te gaan met de lokale gebruiken en wetgeving.
Mag je vliegen met een drone in Marokko?
wil je graag mooie lucht foto’s maken? Vergeet het maar, je drone wordt op de luchthaven al ingenomen. Ze zijn verboden in Marokko.
Zwembad bij het hotel open?
In veel landen zijn de zwembaden bij de hotels niet het hele jaar open. Dit is in Marokko gelukkig wel en kun je het hele jaar door lekker genieten van het zwembad bij je hotel.
Kun je veilig met de taxi?
Mijn zoon zei dat de chauffeurs nog langs van alles rijden om je van alles te willen verkopen en dat je dan soms gewoon ergens gedumpt wordt ;-).
Gelukkig is dit niet zo en brengen ze je gewoon van A naar B. Maak van te voren goede prijsafspraken.
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
- Dit is wat je wil weten voordat je naar Gambia gaat
- De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hamburg
- 11 Gouden tips voor het scoren van goedkope vliegtickets
Wil je meer weten, een reis of toffe excursies boeken? Dan raad ik je aan om eens contact te zoeken met Sarah Liz Yanka. Zij organiseert toffe exclusieve reizen naar Marokko. Ook kun je bij haar unieke en op maat gemaakte excursies boeken. Ze staat je graag te woord met raad en daad.