Gambia is het kleinste land op het vasteland. En wordt ook wel de ‘Poort naar Afrika’ genoemd. Dat komt doordat je in Gambia alles kunt ervaren wat dit grote continent te bieden heeft: kleurrijke culturen, prachtige natuur en schitterende landschappen.
Heb ik een paspoort nodig of kan ik ook met een ID-Kaart naar Gambia?
Je hebt een geldig paspoort nodig om naar Gambia te reizen. Je Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
Nee je kunt niet met een ID-kaart naar Gambia reizen.
Heb ik een visum nodig?
Als je korter dan 90 dagen in Gambia verblijft, heb je geen visum nodig. Je hebt wel minimaal één lege pagina in je paspoort nodig voor een stempel van de douane.
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is in Gambia geldig tot 3 maanden na aankomst. Daarna moet u een internationaal rijbewijs of Gambiaans rijbewijs aanvragen via de afdeling licentieverlening van de politie van Gambia
Veiligheidstoeslag
Bij aankomst op het vliegveld en bij vertrek op de luchthaven Banjul International Airport een veiligheidstoeslag (security tax) moet betalen van EUR 20, USD 20 of 1.000 Dalasis (GMD) per persoon. Deze toeslag moet je contant betalen. Je betaalt dan weer geen toeristenbelasting in hotels.
Waarom moet je Veiligheidstoeslag toeslag betalen?
In Gambia moeten reizigers veiligheidstoeslag betalen op het vliegveld voor de beveiliging van de luchthaven en de passagiers. Deze toeslag draagt bij aan de kosten voor veiligheidscontroles, zoals de controle van bagage, de screening van passagiers en andere veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om de luchthaven veilig te houden.
Reisverzekering
Controleer je reisverzekering of deze ook extra kosten dekt, zoals die van een ziekenhuisopname of als je als patiënt (repatriëring) naar Nederland vervoerd moet worden. De meeste basiszorgverzekeringen vergoeden deze kosten niet altijd voor 100 procent, en de kosten kunnen dan flink oplopen.
De gezondheidszorg is beperkt in Gambia. Als je in het ziekenhuis belandt, is de kans groot dat je naar een ander land moet worden overgebracht voor medische zorg..
Welke inentingen heb ik nodig voor Gambia?
Gele koorts
- Reist je vanuit een land waar gele koorts heerst? Dan moet je een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts laten zien als je naar Gambia reist.
- Heb je geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan kom je mogelijk het land niet in.
- Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.
Als je naar Gambia reist, is een cholerastempel vereist. Deze stempel kun je bij de GGD halen.
Bagageregels
Je mag vanuit Nederland niet alles meenemen naar Afrika en je mag zeer zeker niet alles mee terig nemen. Deze vluchten worden altijd goed gecontroleerd.
Meenemen naar Gambia:
Controleer wat je mag meenemen naar Gambia op de website van IATA (informatie in het Engels).
Mee terugnemen naar Nederland:
Bekijk wat je vanuit Gambia mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina ‘Wat mag ik meenemen naar Nederland?’.
Betaalmiddelen
Betalen kan overal in dalasi, de lokale munteenheid. Ook euro’s worden op veel plekken geaccepteerd. Dalasi mogen officieel niet uitgevoerd worden en wisselen is maar beperkt mogelijk op de luchthaven. Houd hier de laatste dagen rekening mee en neem niet te veel geld op.
In de hoofdstad Banjul en langs de strip in Serrekunda kun je gemakkelijk geld uit de automaat halen. Buiten deze gebieden is het lastiger, dus zorg ervoor dat je in één keer voldoende contant geld opneemt. Zowel Mastercard als Visa worden geaccepteerd, hoewel Visa de voorkeur heeft. Het is ook verstandig om voldoende euro’s mee te nemen, aangezien er veel wisselkantoren zijn die een goede koers bieden.
Sommige medicijnen vallen onder de opium wet
Of jouw medicijnen onder de opium wet vallen kun je bij je arts of apotheek navragen of zelf kijken op de site van het CAK. Voor Turkije heb je een schengenverklaring nodig. Deze moet je ruim op tijd (minimaal 4 weken) van te voren aanvragen. Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking!
Lees er hier meer over: Wat moet ik weten over medicijnen op reis?
Welke taal praten ze in Gambia?
Engels is de officiële taal van Gambia, maar op straat worden vooral lokale talen gesproken, zoals Mandingo, Wolof en andere regionale talen.
Kun je het kraanwater in Gambia drinken?
Het kraanwater in Gambia is van slechte kwaliteit. Je kunt het echt niet drinken en zelfs voor het tandenpoetsen is het advies om dit met water uit flessen te doen. Douchen kan wel.
Gebruik ook geen ijsblokjes en wees voorzichtig met groente en fruit wat gewassen is met kraanwater. Het kan zorgen voor reizigersdiarree (ook wel Bunjul Belly genoemd). Neem voor de zekerheid medicijnen zoals diarreeremmers en een middel tegen uitdroging mee (bijv. ORS).
Zorg ervoor dat je desinfecterende handgel en ontsmettingsmiddel meeneemt om kleine wondjes schoon te maken, en pleisters om ze af te dekken.
Autoverhuur en Taxi’s in Gambia
Je mag als toerist zelf een auto huren, maar dit wordt afgeraden. De wegen zijn vaak slecht en de rijstijl van de Gambianen is niet altijd even netjes. Bovendien wil de politie vaak een extra zakcentje verdienen aan toeristen. Het is daarom beter om excursies te boeken of een taxi te nemen.
Groene en gele taxi’s
Er zijn twee soorten taxi’s in Gambia: groene en gele taxi’s. Als toerist kun je het beste de groene taxi’s nemen. Deze taxi’s zijn de officiële taxi’s voor toeristen. Ze zijn iets duurder dan de gele taxi’s, maar wel officieel geregistreerd, en de chauffeurs mogen fungeren als gids. Maak wel van tevoren duidelijke prijsafspraken.
Malaria in Gambia
Malaria is een veelvoorkomende ziekte in Gambia, en het risico op besmetting is hoog, vooral tijdens het regenseizoen van juni tot oktober. Het wordt aanbevolen om voorzorgsmaatregelen te nemen om muggenbeten te voorkomen, zoals het gebruik van insectenwerende middelen, het slapen onder een klamboe en het dragen van bedekkende kleding.
Malaria profylaxe
Malaria profylaxe is de verzamelnaam voor malariapillen. Het advies is om deze pillen in te nemen, om besmetting met malaria te voorkomen in hoogrisicogebieden. Deze pillen bieden meestal uitstekende bescherming, vooral wanneer ze gecombineerd worden met andere muggenwerende maatregelen, zoals het gebruik van insectenwerende middelen, het dragen van bedekkende kleding en het slapen onder een klamboe. Hoewel de kans klein is, blijft er altijd een kleine mogelijkheid dat je toch malaria kunt krijgen.
In het droogseizoen is de kans dat je malariamuggen tegenkomt een stuk kleiner, waardoor het niet altijd noodzakelijk is om malariapillen te slikken. Laat je hierover goed informeren en kies wat voor jou het beste is.
muggenspray met DEET, laat de air-condition aan en draag ’s avonds kleding met lange mouwen.
Stopcontacten, moet ik andere stekkers mee?
Je hebt een speciale Britse stekker (drie punten) nodig voor het Gambiaanse stopcontact. Het is het handigst om deze vanuit Nederland mee te nemen (of neem een wereldstekker mee). In sommige hotels zijn er Europese stopcontacten beschikbaar, meestal maar één per kamer, wat tot competitie kan leiden als iedereen zijn apparaten wil opladen.
Tijdsverschil
Er is een tijdsverschil tussen Gambia en Nederland. Tijdens de wintertijd is het in Gambia 1 uur eerder dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is het tijdsverschil 2 uur; Gambia loopt dan 2 uur achter op Nederland.
Bellen en Internetten in Gambia
Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers, waardoor er geen extra kosten in rekening mogen worden gebracht voor bellen en internetten in EU-landen. Afrika valt niet binnen de EU en valt dus ook niet onder deze regeling.
Om hoge kosten te voorkomen, raden we aan om data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Informeer daarnaast bij je provider naar de kosten van databundels en bellen in Gambia.
Alarmnummers
- Algemeen alarmnummer/politie: 117
- Ambulance: 116
- Brandweer: 118
- Let op: Deze alarmnummers zijn niet altijd goed bereikbaar.
Op Pad met een Lokale Gids in Gambia
Voor Gambia is het aan te raden om met een lokale gids op pad te gaan. Niemand kent het land beter dan een local! Ze spreken de taal en kunnen je helpen bij alles wat je wilt doen, zodat je in een korte tijd zoveel mogelijk van het prachtige land kunt zien.
Ken je nog geen locals? Vraag dan je resort of hotel om hulp bij het vinden van een betrouwbare gids. Het is niet aan te raden om onvoorbereid de straat op te gaan en zelf een local te zoeken.
Met een lokale gids ben je beter beschermd en laten anderen je met rust. Zonder gids word je voortdurend aangesproken en loop je het risico om opgelicht te worden.
Welke dieren zitten er in Gambia?
Er zijn ontzettend veel vogelsoorten in Gambia. Hoeveel precies, weet volgens mij niemand. Ik heb mensen horen zeggen dat er zeker 350, 400, 500 en zelfs meer dan 600 verschillende vogelsoorten zijn. Wat ik wel zeker weet, is dat er echt heel veel verschillende soorten vogels zijn.
Naast vogels vind je in Gambia ook diverse soorten apen, nijlpaarden, krokodillen, varanen, hagedissen en slangen. Dit is slechts een greep uit de rijke dierenwereld die je daar kunt tegenkomen.
Smeren, smeren en nog meer smeren!!!
De zon is in Gambia veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
1 reactie
[…] Dit is wat je wil weten voordat je naar Gambia gaat […]