Tips voor een goedkope zomervakantie

Tips voor een goedkope zomervakantie

Alles wordt steeds duurder, zo ook het reizen. Zeker als je ook nog eens schoolvakantie gebonden bent. Hoe kun je een betaalbare zomervakantie boeken? Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om een leuke reis te boeken zonder meteen je bankrekening te plunderen. Hier zijn enkele tips en tricks om je te helpen een goedkope, maar onvergetelijke zomervakantie te plannen.

Wij reizen regelmatig van weekendjes weg tot weekjes er tussenuit. Vaak krijg ik dan de vraag hoe doen jullie dat toch? Ik deel graag mijn tips en tricks met je.

Tips voor een goedkope zomervakantie

Deze tips zijn niet alleen voor een goedkopere zomervakantie. Deze tips kun je voor elk reisje gebruiken.

Vroegboeken

De meeste mensen denken dat je het beste een lastminute kunt boeken, maar niets is minder waar. Je kunt juist beter vroegboeken, vooral voor de zomervakantie. Dit kun je het beste doen in december of januari.

Een bijkomend voordeel van vroegboeken is dat je nog volop keuze hebt. Voor ons vieren is een lastminute vaak 600 euro duurder dan wanneer we vroegboeken.

All Inclusive

Toen ik in scheiding lag, ben ik alleen met mijn drie zoons naar Mallorca gevlogen. Een kennis uit de buurt zat op hetzelfde moment twee hotels verder. Zij hadden een all-inclusive , terwijl wij alleen logies hadden. Zij hadden in ruim 400 euro minder voor de reis betaald en hadden daarnaast ook eten en drinken inbegrepen. Met drie opgroeiende kinderen tikt dat behoorlijk aan; ik was zeker 500 euro kwijt aan eten en drinken. Sindsdien heb ik altijd all-inclusive geboekt. Als je vroegboekt, is dit niet duurder (zelfs goedkoper) en geeft het ter plekke een stuk meer rust.

Vergelijken, vergelijken, en nog eens vergelijken!

Het vergelijken van reizen is van cruciaal belang als je wilt besparen. Het is echt heel belangrijk om alles te vergelijken en nog eens te vergelijken. Soms kan het zelfs per dag schelen. Afhankelijk van wat je wilt, zoek je alleen een hotel, dan kun je verschillende boekingssites bezoeken en vergelijken. Zelf vind ik het fijn om alles in één keer te boeken. Ik heb gemerkt dat het over het algemeen niet veel uitmaakt of je nu alles los boekt of een complete reis. Een complete reis geeft mij meer rust. Dan word je van het vliegveld gehaald en heb je een hostess die regelmatig bij je hotel komt. Ook als je een complete reis boekt, is het goed om te kijken waar de reis het voordeligst is. Zelf kom ik in de voorjaarsvakantie vaak uit bij TUI en voor de zomervakantie bij Corendon. Maar voor iedere reis zoek ik het weer opnieuw uit.

excursie met de tuk tuk

Vervoer voor een Prikkie

Ook hier geldt weer: hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het is. Of je nu met de trein of met het vliegtuig reist, om van de beste tarieven te profiteren, is vroegboeken de sleutel.

Vooral voor vliegreizen is het belangrijk goed te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld op verschillende websites zoals Skyscanner.nl en Google Flights. Zeker bij reizen buiten Europa kun je flink besparen als je zo’n zes tot acht maanden van tevoren boekt.

Nog een goede tip van mij: op dinsdagmiddag zijn de vliegreizen vaak een stuk voordeliger. Zet dan wel even je cookies uit en zoek in incognito.

Vergelijk ook verschillende luchthavens

Het kan ook nog wel schelen vanaf welke luchthaven je vertrekt. Zo ben ik een paar jaar geleden naar Maastricht gereden. Dit was ruim 500 euro voordeliger. Dat is dan snel verdiend. Of ik nu naar Schiphol rijd of naar Maastricht, maakt dan ook al bijna niet meer uit. Ook vanaf Brussel of zelfs een Duitse luchthaven kan het behoorlijk schelen in je totale reissom.

jeepsafari Turkije

Neem zelf eten en drinken mee

Of je nu met het vliegtuig, de trein, de auto, de bus of de boot op vakantie gaat, neem zelf eten en drinken mee. Dit bespaart behoorlijk op je uitgaven, want onderweg zijn eten en drinken vaak duur. Bovendien zijn het meestal niet de gezondste keuzes. Door zelf eten en drinken mee te nemen .. win win.

Zelf heb ik altijd een hervulbare fles bij me. Hoewel je geen vloeistoffen mee door de douane mag nemen, kun je je fles leeg meenemen en aan de andere kant van de douane vullen. Veel luchthavens hebben nu watertappunten waar je dit kunt doen. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker.

Huizenruil of huizenoppas

Huizenruil en huizenoppas zijn steeds populairder geworden als alternatieve manieren om betaalbaar en comfortabel te reizen. Beide opties bieden je de mogelijkheid om op je accomodatie kosten te besparen. En het is een mooie manier om een authentieke lokale ervaring op te doen.

Huizenruil

Bij huizenruil ruil je tijdelijk van woning met iemand uit een andere stad of land. Dit betekent dat je tijdens jouw vakantie in hun huis verblijft, terwijl zij in jouw huis verblijven.

Huizenoppas

Bij huizenoppas zorg je tijdens je verblijf voor het huis van iemand anders. Dit kan ook het verzorgen van huisdieren omvatten. In ruil voor jouw oppasdiensten mag je gratis in het huis verblijven. Dit is een ideale optie voor mensen die van dieren houden en geen probleem hebben met wat extra verantwoordelijkheden tijdens hun vakantie.

Voor beide opties zijn verschillende websites en facebookgroepen.

Tot zover onze tips voor een goedkope zomervakantie

Met deze tips kun je een geweldige zomervakantie plannen zonder dat je bankrekening daar te veel onder lijdt. Geniet van je reis, ontdek nieuwe plekken en maak onvergetelijke herinneringen, allemaal binnen je budget!

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *