Als eenoudergezin op vakantie, hoe doe je dat?

eenoudergezin

Toen ik net was gescheiden was alles nieuw. En zo ook de vakanties. Echter heb ik mijn hand er nooit voor omgedraaid om alleen iets te ondernemen met mijn 3 kinderen. Zo ging ik met veel plezier al meerdere keren als eenoudergezin op vakantie.

Doe wat voor jou goed voelt! En doe ook zeker wat jij en de kinderen leuk vinden. Wil je met de auto naar Zweden, of met een vliegtuig een all-inclusive  of gezellig ergens op een camping zitten. Doe vooral waar jullie blij van worden.

Hoe doe je dat dan als eenoudergezin op vakantie?

Ik zoek gewoon een vakantie uit die mij leuk lijkt. Dit zijn de gewone all-inclusive resorts. Zelf boek ik niet speciaal een eenoudergezin vakantie ofzo. Tijdens de vakanties kom ik wel meer moeders alleen met hun kinderen tegen. Eigenlijk ben ik nog geen vaders alleen met de kinderen tegengekomen.

Krijg je dan aansluiting met de andere gasten? Meestal zoek ik een hotel uit met een leuk zwembad (glijbanen). De kinderen komen hier eigenlijk altijd wel vriendjes tegen. Vaak is er ook een animatieteam, hier komen ze ook weer kinderen tegen. Die vermaken zich dus wel. Zelf vind ik het fijn om even te kletsen, maar hoef niet perse met anderen op te trekken. Ik heb altijd wel leuke contatcten met andere ouders.

In Turkije waren we vooral veel weg en hebben we als gezin onwijs veel leuke dingen gedaan. Tijdens de excursies is het altijd gezellig met andere mensen.

Het ligt er ook aan hoe, je jezelf opstelt. Mijn eerste vakantie met de jongens alleen was naar Mallorca. Daar was ik nog erg met mijzelf en de aankomende breuk met mijn ex bezig. Het was fijn om de jongens plezier te zien maken in en om het zwembad en zelf even op adem komen op het strandbedje. Ik stond zelf helemaal niet open voor contact.

Nadeel als single mom op vakantie

Er zitten ook nadelen aan het alleen met de kinderen op vakantie gaan. Hoewel het voor mij niet als een nadeel voelt. Je moet zelf de reisplannen en zelf de kilometers afleggen. Nu heb ik dat nooit als vervelend ervaren om zelf te rijden. Deze zomer wil ik waarschijnlijk met de jongens naar Zweden rijden. Ik ben dan de enige die kan rijden.

Een van mijn kinderen is ziek. Hij heeft een ernstige vorm van epilepsie. Ook dit houdt mij niet tegen om met de kinderen alleen op vakantie te gaan. We zijn goed op elkaar ingespeeld en we weten precies wie wat gaat doen tijdens een aanval. Gelukkig heeft hij dit nog nooit gehad als we op vakantie zijn.

In februari ben ik alleen met hem naar Turkije geweest. Het was even spannend, maar ook hier wist ik we redden het samen wel.

Wel ben ik altijd goed voorbereid. Zo heb ik in minimaal 4 talen (Nederlands, Engels, Duits en de taal van het land waar we heen gaan) een A4 bij mij, waarop precies staat wat er aan de hand is. Dus wie hij is, hoe oud, wat hij heeft, de arts, de medicijnen. Dan hoef ik in het heets van de strijd niet mijn best te doen om het uit te leggen.

Wat moet je nog meer weten als je als eenoudergezin op vakantie gaat?

Je mag je kinderen niet zomaar mee de grens over nemen. Hiervoor moet de vader of de moeder een formulier per kind ondertekenen. Dit toestemmingsformulier kan dan worden ondertekend door de andere ouder, dat de kinderen voor die periode met jou mee mogen naar dat land op vakantie. Naast de handtekening van de andere ouder heb je ook een kopie van zijn of haar paspoort (ID-kaart) nodig. Dit formulier kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Het formulier heet “Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland”. Dit formulier vul je in, naar welk land ga, van wanneer tot wanneer, dat soort vragen staan erop. Beide ouders ondertekenen dit. In dit artikel kun je er veel meer over lezen: Als alleenreizende ouder op vakantie met de kinderen op reis, hoe doe je dat?

Eenoudergezin reizen

Zelf ben ik nog nooit met een speciale eenouderreis meegeweest. Wij zoeken altijd zelf een leuke reis uit. En gaan dan lekker onze eigenweg. Meestal kom je wel mensen tegen om mee te kletsen. Of zoals de laatste keer kwamen wij de laatste dagen een leuk stel tegen en daar zijn we een dag mee opgetrokken. Super leuk en gezellig was dat. De dagen ervoor, zijn we zelf veel op pad geweest en hebben we leuke dingen gedaan.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *