Eerste skivakantie: Dit is wat je moet weten

Skivakantie wij hebben handige tips.

Het skiseizoen is in volle gang. Ga jij dit jaar voor het eerst wintersporten? Dit belooft zeker een avontuurlijke reis te worden met veel gezonde beweging, plezier en vooral sneeuw. Maar ook komt er vooraf veel bij kijken wat betreft de voorbereiding voor een onvergetelijke skivakantie.

Geen zorgen, in dit artikel lees je alles om voorbereid en wel van huis te kunnen vertrekken.

Oefening baart kunst

Als jij voor de eerste keer op wintersport gaat, is het heel verstandig om van tevoren in Nederland een paar lessen te nemen in skiën, snowboarden of eventueel allebei. Het ligt er maar net aan wat jij van plan bent te gaan doen. Hierdoor krijg je een kleine indruk op wat je kunt verwachten eenmaal op de echte piste. Daarnaast kun je alvast wat ervaring op doen met het skien/snowboarden.

Door te oefenen kom jij van tevoren al te weten wat jij kan en hoef je ook niet met knikkende knieën de piste op te gaan. Het voorkomt dus ook een hoop spanning. Hoe eerder je begint met oefenen, hoe sneller je de smaak te pakken zult hebben, hoe leuker het zal zijn op wintersport.

Als je goed geoefend hebt in Nederland, is het zeker ook slim om een paar lessen tijdens je skivakantie te nemen. Op een echte piste is altijd anders dan in een hal.

Zorg ervoor dat je je fit voelt

Er komt nog best veel spierkracht, beweging en druk op je lichaam kijken tijdens het skiën/snowboarden. Zorg er daarom voor dat je je fit voelt voordat je op wintersport gaat. Hierdoor voorkom je spierpijn en loop je minder kans op blessures.

Train daarom je conditie en bereid het voor. Nu is het niet gelijk de bedoeling om je zwaar uit te gaan sloven in de sportschool. Het kan uiteraard, maar doe vooral wat voor jou persoonlijk goed werkt. Een aantal oefeningen voor het slapen gaan en/of in de ochtend is ook al goed genoeg. Dit kan gewoon vanuit huis.

Een aantal oefeningen die goed zijn als voorbereiding op je skivakantie zijn:

  • Planken
  • Squatten
  • Op de plaats joggen
  • Knieheffen
  • Klimmen
  • Balanceren op één been

Skikleding voor je skivakantie

Je hebt specifieke soort kleren nodig voor op de piste. Denk aan een ski-jas, skibroek of een geheel skipak. Ook zijn moonboots prettig om bij je te hebben. Zo kun je namelijk comfortabel lopen door de dikke lagen sneeuw zonder dat je voeten koud worden.

Een tip is om dit soort materiaal te huren. Skikleding kan nog weleens erg prijzig zijn. En omdat dit je eerste wintersport is, zou het zonde van je geld zijn als je er achteraf achter komt dat je skiën toch niet zo leuk vindt. Hetzelfde geldt voor een skihelm, skibril, ski’s, snowboard, skischoenen en ander ski-materiaal. Maar deze kun je vaak in het dorp van de skibestemming huren. Dit is een tip. Ik kan mij ook voorstellen dat je bepaalde dingen graag zelf wil kopen, zoals een helm en een bril. Alles kopen zou ik niet gelijk doen, het kan dan een dure grap kan worden.

Enkele tips voor het kopen van een skibril vind je hier:

Skipas voor de liften

Ook zijn skipassen niet goedkoop. Maar deze heb je wel nodig om gebruik te maken van de liften. Dus het is wel belangrijk om over zo’n pas te beschikken als je wilt gaan wintersporten.

Waarom zijn deze passen duur? Dit is omdat ze in skigebieden van tevoren alvast een ruime schatting doen over hoeveel skidagen er per jaar verkocht zullen worden. Aan de hand daarvan kan er een realistische prijs berekend worden waar alle kosten voor onder andere het personeel, liften en investeringen in zitten. Vaak is er namelijk veel personeel aanwezig op de pistes en liften zijn erg duur en moeten ook onderhoudt worden.

Een skipas kun je aanschaffen aan de kassa of online bij het dalstation van jouw gekozen skigebied. Voordat je de skilift betreedt, dien je deze pas te scannen voor een automaat die jou vervolgens toegang kan geven aan de lift.

De pistes op elke skivakantie

Voor dat je gaat, is het goed om te weten dat je in skigebieden meestal 4 soorten pistes hebt. Deze zijn verdeeld in verschillende kleurnamen als moeilijkheidsgraad.

  • Groene piste. Deze piste is het vlakste van allemaal. Zo nu en dan zijn er op deze piste wat hobbeltjes en hellinkjes te vinden. Deze piste is niet overal aanwezig, maar in sommige gebieden wel.
  • Blauwe piste. De blauwe piste is iets moeilijker dan de groene piste. Deze piste wordt ook wel gebruikt om kinderklasjes les te geven. De meeste mensen die op een blauwe piste skiën/snowboarden, beschrijven dit als een gemakkelijke piste, want het beweegt allemaal heel vloeiend en je kan je eigenlijk laten leiden door de blauwe piste als het ware. Zeer geschikt voor beginners dus.
  • Rode piste. Hier wordt het allemaal wat pittiger. De rode piste is niet altijd even goed geschikt voor beginners. Deze is namelijk een stuk steiler en er komt erg veel spierkracht bij kijken. Op deze piste kan je je niet geleidelijk laten glijden zoals op de blauwe piste. Hier wordt er veel van jou verwacht.
  • Zwarte piste. Dit is de allersteilste piste van allemaal en deze is zeker niet geschikt voor beginners. Hier moet je echt veel ervaring voor hebben.

Dit zal je ongetwijfeld ook wel uitgelegd krijgen als je een les gaat nemen in Nederland.

Wil jij tips voor een duurzame wintersport? Collega blogger Mirjam geeft tips.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Mijn naam is Willemien Tirion. Ik ben 22 jaar oud en woon sinds kort in de stad Groningen samen met mijn kat. Verder doe ik ook nog de MBO opleiding Content Creator op het Noorderpoort in Groningen. Dit is mijn derde en laatste jaar. Mijn hobby’s zijn wandelen, schrijven, knuffelen met mijn kat en op gezellige uitjes gaan met vrienden. Op het moment loop ik stage bij het online magazine Vegalifestyle.nl en daar is Reizen met Passie ook onderdeel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *