Waarom je hond niet los mag lopen in het bos?

met je hond in het bos

Waarom mag je hond nu eigenlijk niet loslopen in het bos? En wat zijn de regels in het losloopgebied?

Eigenlijk hoorde ik verschillende verhalen waarom een hond niet los mag lopen in het bos. Maar tijdens de stage van mijn zoon zijn we een week met de boswachter op pad geweest en heb ik hem het hemd van zijn lijf gevraag.

Zowel jij als je hond zijn te gast in het huis van de wilde dieren

In het bos ben jij te gast bij de bosbewoners zoals de vos, herten, otters, bevers, konijnen, hazen, vogels en de vele andere wilde dieren die hier hun huisje gevonden hebben. Deze wilde dieren zijn bang voor de honden en ze zullen vluchten. Vluchtende dieren zijn angstige dieren, in sommige gevallen zouden deze niet meer terug keren naar hun nest (met jongen), ze kunnen gewond raken doordat ze tegen een hek aan rennen of aangereden worden.

Sommige honden zijn echte lekkere wildebrassen. De ene is echt aan het rennen en aan het spelen, andere zijn echt aan het jagen. Ze rennen dan achter de dieren aan of graven de holen van de dieren kapot (en dan worden de baasjes ook nog boos, als het dier in het holletje dan de hond bijt). Eerder werden er regelmatig jonge reeën dood gebeten door honden. De moeder werd dan weggejaagd door de hond of baasje, door daar te lopen (van het pad af), en dan ligt de baby daar moederziel alleen. Of als een vogel van haar nest gaat is de kans groot dat de eieren koud worden en dus overlijden.

Eigenlijk best logisch toch dat de boswachters hun natuur en dieren beschermen!

Ook in het losloopgebied, mag je hond niet helemaal los gaan!

Ook in het losloop gebied wonen wilde dieren. Je hond mag hier loslopen, maar moet wel bij jou in de buurt blijven. In het losloop gebied, mag een hond niet door het bos rennen. Een stukje het bos in is prima, maar je moet je hond nog wel kunnen zien. Het is ook echt verboden, dat de hond ver van je weg is.

De regels in het losloopgebied op een rijtje:

  • Jij als baas hebt je hond ten alle tijden onder appèl
  • De hond mag niet te ver van het pad afwijken. Je moet de hond nog kunnen zien.
  • Blijf met je hond op de paden. Zo blijft er voldoende plek voor de wilde dieren.
  • Luistert je hond niet, hou hem dan aan de lijn ook in het losloopgebied.

Leer je hond loslopen

De meeste honden kunnen niet van nature los meelopen. Dit moet je ze echt leren. Hoe leer je, je hond dan loslopen? Dit kun je doen met trainingen. Leer je hond wat jij verwacht van hem of haar als hij losloopt. Hier zijn speciale trainingen voor. Oefen ook in huis met je hond. Als dat goed gaat kun je aan de lange lijn met de hond oefenen. En dan kun buiten echt los oefenen op een oefenveldje bijvoorbeeld.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

2 reacties

  1. […] Waarom je hond niet los mag lopen in het bos? […]

  2. […] Waarom je hond niet los mag lopen in het bos? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *