Midwolderbos bij landgoed Ennemaborg

Ennemaborg Midwolderbos in Midwolda

Verscholen achter landgoed Ennemaborg vind je het bos van Midwolda, het Midwolderbos. Vanaf de parkeerplaat, loop je langs het landgoed door de perktuin heen, het bos in. Op deze manier komen cultuur en natuur op mooie wijze samen. De eeuwenoude borg, de wilde konikpaarden, de vele vogels (o.a. de bonte specht, groene specht, kerkuil, de boomklever, roodborst, pimpelmees, winterkoning, ransuil),.

Barokke parktuin van de Ennemaborg

De Ennemaborg is al eeuwenoud. Deze werd ooit gebouwd als een ‘steenhuis’, dat destijds aan de oevers van de Dollard lag. En werd steeds verder uitgebouwd tot een borg met torens en een slotgracht. Deze werd na een periode van verval verbouwd tot het voorname 18e-eeuwse buitenverblijf zoals we het nu is. Als je naar het bos wil loop je eerst door de barokke parktuin. Je kunt ervoor kiezen om alleen hier door te lopen, dat is al een leuke wandeling op zichzelf. Zeker in het voorjaar en de zomer als alles mooi in de boei staat. Of dat je doorloopt het donkere bos in. Het bosgebied wordt begraasd door Konikpaarden.

Het Midwolderbos

Het bos achter de borg, is ongeveer 150 jaar gelden aangelegd. Lekker natuurlijk en ruig. Zo blijven voor het natuurlijke effect de omgevallen bomen liggen. Deze omgewaaide bomen zijn in de herfst een voedingsbodem voor diverse paddenstoelen. Echt een aanrader dan ook, om dit bos in de herfst te bezoeken. Er staan voornamelijk zomereiken en hier en daar beuken en Amerikaanse eiken. Je kunt als je door het bos loopt de manier van aanplanten nog wel zien. De bomen staan keurig in de rij.

De konikpaarden in Midwolda in het Midwolderbos

De Konikpaarden zijn wilde paarden. Deze paarden worden verder niet verzorgd en gaan in de winter ook niet op stal. Ze beheren het natuurgebied. Door het grazen van de paarden wordt voorkomen dat open gebied dichtgroeit. En ik zag wel, dat ze echt alles eten!

Deze Konikpaarden zijn met een kudde van 20 paarden van een natuurgebied bij Bourtange naar het landgoed Ennemaborgh in Midwolda verhuisd.

Honden toegestaan

Honden mogen ook mee het bos in, mits ze zijn aangelijnd. Vorig jaar hebben de paarden een loslopende hond doodgetrapt. Wij liepen er met onze aangelijnde hond bij langs en ze waren echt dichtbij, daar doen ze niets mee. Onze hond loopt gewoon rustig mee en de paarden gingen gewoon rustig door met eten.

Bezoekerscentrum

Dit mooie natuurgebied en de Ennemabor hebben ook een bezoekerscentrum. Bezoekerscentrum Ennemaborg in het oude koetshuis is een sfeervolle ontmoetingsplek voor jong en oud. Hier worden regelmatig leuke activiteiten en excursies georganiseerd. Ook is er een nachtbelevingsruimte in het bezoekerscentrum. Hier vind je een spannend en educatief spel voor de jeugd.

Het bezoekerscentrum is op zaterdagen en zondagen geopend tussen 12.00 en 17.00 uur. Geniet op het terras of bij de haard van een drankje met iets lekkers.

Parkeren

Je kunt gratis parkeren tegenover de borg.

Hoofdweg 96
9681 AJ Midwolda

Dit is ook leuk om te lezen:

Tips voor wandelschoenen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *