De leukste zwemplassen van Drenthe

Zwemplassen Drenthe

Er zijn veel mooie zwemplassen in Drenthe waar je tijdens de zomermaanden van kunt genieten en verkoeling kunt zoeken. Hier zijn een paar suggesties:

Het Blauwe Meer

Het Blauwe Meer is een prachtige recreatieplas in Drenthe, gelegen tussen Hoogersmilde en Appelscha. Het meer is ontstaan door zandwinning en heeft zijn naam te danken aan het heldere, blauwe water. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners vanwege de mooie omgeving en de vele recreatiemogelijkheden die het biedt.

Het Blauwe Meer heeft een groot zandstrand waar je heerlijk kunt zonnebaden en zwemmen in het schone water. Het strand is voorzien van faciliteiten zoals toiletten, kleedruimtes, douches en een snackbar. Ook zijn er speeltoestellen aanwezig voor kinderen. Rondom het meer zijn er verschillende wandelpaden en fietsroutes die je kunt volgen om de mooie omgeving te verkennen.

Voor de sportievelingen zijn er ook genoeg activiteiten te doen bij Het Blauwe Meer. Zo kun je er bijvoorbeeld kanoën, waterfietsen, vissen en duiken. Ook kun je er in de winter schaatsen op het meer.

Al met al is Het Blauwe Meer een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de prachtige natuur van Drenthe. Of je nu lekker wilt zonnen op het strand, een verfrissende duik wilt nemen of actief wilt zijn op of rond het water, er is voor ieder wat wils.

Het adres van Het Blauwe Meer is:

Het Blauwe Meer Oude Willemsweg 1 9423 TA Hoogersmilde Drenthe, Nederland

Let op: als je met de auto naar Het Blauwe Meer gaat, kun je het beste navigeren naar Oude Willemsweg 3 in Hoogersmilde. Vanaf daar staat de zwemplas duidelijk aangegeven.

Het adres van Het Blauwe Meer is:

Het Blauwe Meer Oude Willemsweg 1 9423 TA Hoogersmilde Drenthe, Nederland

Let op: als je met de auto naar Het Blauwe Meer gaat, kun je het beste navigeren naar Oude Willemsweg 3 in Hoogersmilde. Vanaf daar staat de zwemplas duidelijk aangegeven.

Per april 2022 is parkeren bij Het Blauwe Meer niet meer gratis. Er zijn betaalde parkeerplaatsen beschikbaar, waarvoor je bij aankomst een parkeerticket kunt kopen.

Je kunt betalen met contant geld of via pinpas. Houd er rekening mee dat het in het hoogseizoen, bij mooi weer, druk kan zijn bij Het Blauwe Meer en dat de parkeerplaatsen snel vol kunnen raken. Het is dan ook verstandig om op tijd te komen om een parkeerplek te bemachtigen en te kunnen genieten van de zwemplas en de omgeving.

Het Nije Hemelriekje

Het Nije Hemelriekje is een recreatieplas gelegen in de bosrijke omgeving van Gasselte, in de provincie Drenthe. Het is een populaire bestemming voor zwemmers, zonnebaders, wandelaars en fietsers. Er is daar een hele mooie mountainbike route aangelegd.

De recreatieplas heeft een groot zandstrand en er zijn diverse faciliteiten aanwezig, zoals toiletten, kleedruimtes en douches. Ook is er een horecagelegenheid met terras waar je een hapje en drankje kunt nuttigen. Rondom de plas zijn er diverse wandel- en fietspaden die je kunt volgen om de omgeving te verkennen.

Naast zwemmen en zonnen kun je bij het Nije Hemelriekje ook andere activiteiten ondernemen. Zo kun je er kanoën, waterfietsen en suppen. Ook is er een grote speeltuin aanwezig voor kinderen.

DX Adventurepark

Ze hebben echt een super mooi stuk in de grote zwemplas. Trotseer de obstakels van het aquapark, hilariteit gegarandeerd! Je helemaal uitleven op het aquapark. Ga over het obstakelparcour, jump op de trampoline en laat je lanceren van de blob.

Het Nije Hemelriekje is gelegen in de bosrijke omgeving van Gasselte, aan de rand van de Hondsrug. Het is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig op het parkeerterrein bij de recreatieplas. Vanaf station Assen kun je buslijn 21 nemen richting Stadskanaal en uitstappen bij de halte Gasselte, Nije Hemelriek. Vanaf daar is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar de recreatieplas.

Kortom, Het Nije Hemelriekje is een mooie en veelzijdige recreatieplas waar je kunt genieten van de natuur en verschillende activiteiten kunt ondernemen.

Het adres van Het Nije Hemelriekje is:

Hemelriekje 4 9462 TB Gasselte Drenthe, Nederland

Het recreatiegebied is gelegen in de gemeente Aa en Hunze, in het noordoosten van de provincie Drenthe. Het is goed bereikbaar met de auto en er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig op het parkeerterrein bij de recreatieplas. Vanaf station Assen kun je buslijn 21 nemen richting Stadskanaal en uitstappen bij de halte Gasselte, Nije Hemelriek. Vanaf daar is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar de recreatieplas.

Parkeren bij Het Nije Hemelriekje is niet gratis. Er zijn parkeerplaatsen aanwezig op het parkeerterrein bij de recreatieplas en hiervoor dient een parkeertarief betaald te worden. Het tarief is afhankelijk van het seizoen en de dag van de week. Op de website van Het Nije Hemelriekje kun je meer informatie vinden over de parkeertarieven en -regels.

De Baggelhuizerplas

De Baggelhuizerplas is een recreatieplas gelegen in het zuidwesten van de stad Assen, in de provincie Drenthe. De plas is ontstaan door zandwinning en is sinds de jaren ’70 een populaire bestemming voor zwemmers en recreanten.

De Baggelhuizerplas heeft een groot zandstrand en er zijn diverse faciliteiten aanwezig, waaronder toiletten, kleedruimtes, douches en een snackbar. Ook zijn er diverse sport- en speelvoorzieningen zoals volleybalvelden, een speeltuin en een skatebaan. Rondom de plas zijn er diverse wandel- en fietspaden die je kunt volgen om de omgeving te verkennen.

Naast zwemmen en zonnen kun je bij de Baggelhuizerplas ook andere activiteiten ondernemen. Zo is het mogelijk om er te kanoën, te waterfietsen, te vissen en te windsurfen. Ook zijn er diverse evenementen die plaatsvinden bij de plas, zoals festivals en sportevenementen.

Kortom, de Baggelhuizerplas is een ideale bestemming voor een dagje uit met vrienden of familie, waar je kunt genieten van de natuur en verschillende activiteiten kunt ondernemen.

Het adres van De Baggelhuizerplas is:

Baggelhuizen 2 9405 VD Assen Drenthe, Nederland

De Baggelhuizerplas is gelegen aan de zuidwestkant van de stad Assen. Het is goed bereikbaar met de auto en er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Ook met het openbaar vervoer is de plas goed te bereiken. Vanaf station Assen kun je buslijn 1 nemen richting Baggelhuizen en uitstappen bij de halte Baggelhuizen Noord. Vanaf daar is het nog ongeveer 5 minuten lopen naar de Baggelhuizerplas.

De Grote Rietplas

De Grote Rietplas is een recreatieplas gelegen in Emmen, in de provincie Drenthe. De plas is ontstaan door zandwinning en is sinds de jaren ’90 een populaire bestemming voor zwemmers en recreanten.

De Grote Rietplas heeft een groot zandstrand en er zijn diverse faciliteiten aanwezig, waaronder toiletten, kleedruimtes, douches en een restaurant met terras. Ook zijn er diverse sport- en speelvoorzieningen zoals volleybalvelden, een speeltuin en een waterskibaan. Rondom de plas zijn er diverse wandel- en fietspaden die je kunt volgen om de omgeving te verkennen.

Naast zwemmen en zonnen kun je bij De Grote Rietplas ook andere activiteiten ondernemen. Zo kun je er waterfietsen, kanoën en suppen. Ook zijn er diverse evenementen die plaatsvinden bij de plas, zoals festivals en sportevenementen.

De Grote Rietplas ligt aan de rand van Emmen en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig en vanaf station Emmen kun je buslijn 21 nemen richting Ter Apel en uitstappen bij de halte Grote Rietplas. Vanaf daar is het nog ongeveer 5 minuten lopen naar de recreatieplas.

Kortom, De Grote Rietplas is een ideale bestemming voor een dagje uit met vrienden of familie, waar je kunt genieten van de natuur en verschillende activiteiten kunt ondernemen.

Het adres van De Grote Rietplas is:

Meerweg 62 7815 XG Emmen Drenthe, Nederland

De Grote Rietplas is gelegen aan de noordkant van Emmen en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig op het parkeerterrein bij de plas. Vanaf station Emmen kun je buslijn 21 nemen richting Ter Apel en uitstappen bij de halte Grote Rietplas. Vanaf daar is het nog ongeveer 5 minuten lopen naar de recreatieplas. Parkeren is gratis.

De Kibbelkoele

De Kibbelkoele is een recreatieplas gelegen in de gemeente Coevorden, in de provincie Drenthe. De plas is ontstaan door zandwinning en is omringd door bos en heide. Het is een populaire bestemming voor zwemmers, zonnebaders en wandelaars.

De Kibbelkoele heeft een groot zandstrand en er zijn diverse faciliteiten aanwezig, zoals toiletten, kleedruimtes en douches. Ook is er een horecagelegenheid met terras waar je een hapje en drankje kunt nuttigen. Rondom de plas zijn er diverse wandel- en fietspaden die je kunt volgen om de omgeving te verkennen.

Naast zwemmen en zonnen kun je bij De Kibbelkoele ook andere activiteiten ondernemen. Zo kun je er kanoën, waterfietsen en suppen. Ook is er een grote speeltuin aanwezig voor kinderen.

De Kibbelkoele is gelegen aan de rand van het bosgebied Sleenerzand en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig en vanaf station Coevorden kun je buslijn 21 nemen richting Emmen en uitstappen bij de halte Kibbelkoele. Vanaf daar is het nog ongeveer 5 minuten lopen naar de recreatieplas.

Kortom, De Kibbelkoele is een mooie en veelzijdige recreatieplas waar je kunt genieten van de natuur en verschillende activiteiten kunt ondernemen.

Het adres van De Kibbelkoele is:

Kibbelveen 1 7751 NR Dalen Drenthe, Nederland

De recreatieplas is gelegen in de gemeente Coevorden, in het zuidoosten van de provincie Drenthe. Het is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig op het parkeerterrein bij de recreatieplas. Vanaf station Coevorden kun je buslijn 21 nemen richting Emmen en uitstappen bij de halte Kibbelkoele. Vanaf daar is het nog ongeveer 5 minuten lopen naar de recreatieplas. Parkeren is gratis.

Ieberenplas

De Ieberenplas is een recreatieplas gelegen in het hart van Drenthe, nabij het dorpje Hooghalen. Het is een populaire bestemming voor een dagje uit en biedt diverse activiteiten voor het hele gezin.

De Ieberenplas heeft een groot zandstrand met voldoende ruimte voor zwemmen, zonnen en spelen. Het water van de plas is schoon en er zijn meerdere bewaakte zwemgedeelten. Verder zijn er diverse faciliteiten zoals toiletten, kleedruimtes en douches beschikbaar. Bij de kiosk kun je drankjes, ijs en snacks kopen en er is ook een restaurant op het terrein.

Naast zwemmen, kun je ook kanoën en wandelen in de omgeving van de Ieberenplas. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes beschikbaar en er is ook een camping in de buurt.

Kortom, de Ieberenplas is een leuke bestemming voor een dagje uit met het gezin in de natuurlijke omgeving van Drenthe.

Het adres van de Ieberenplas is:

Ieberen 1 9414 TN Hooghalen Drenthe Nederland

Naast de recreatieplas bevindt zich een groot parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren. Het kan in de zomerperiode wel druk zijn en het kan voorkomen dat het parkeerterrein vol is. In dat geval wordt er vaak doorverwezen naar alternatieve parkeerplekken in de omgeving.

Strand Nijstad

Strand Nijstad is een prachtig zandstrand aan de Nijstadplas in Hoogeveen, Drenthe. Het is een populaire plek om te zwemmen, zonnebaden en te genieten van de natuurlijke omgeving. Het strand heeft een oppervlakte van ongeveer 500 meter en biedt voldoende ruimte voor bezoekers om te ontspannen en te spelen.

Het water van de Nijstadplas is ondiep en relatief warm, waardoor het ideaal is voor gezinnen met kinderen om te zwemmen. Het strand is ook uitgerust met allerlei faciliteiten, zoals kleedruimtes, toiletten, douches en een speeltuin voor kinderen. Er is ook een snackbar waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Naast zwemmen en zonnebaden biedt Strand Nijstad ook verschillende activiteiten aan, zoals kanoën en waterfietsen. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes in de omgeving, waaronder de prachtige ‘Hondsrugroute’ die door het nabijgelegen natuurgebied loopt.

Strand Nijstad is gratis toegankelijk en er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar. Het strand is geopend tijdens het zomerseizoen, van mei tot september. Al met al is Strand Nijstad een prachtige plek om te genieten van de zomerse dagen in Drenthe.

Het adres van Strand Nijstad is:

Nijstad 1 7908 TA Hoogeveen Nederland

De Kleine Moere

De Kleine Moere is een zwemplas in het natuurgebied De Dwingelderveld, gelegen in de provincie Drenthe. De plas is ongeveer 1,5 hectare groot en heeft een zandstrand en helderblauw water, dat relatief schoon en vrij van algen is.

Het strand bij De Kleine Moere is omringd door bossen en heidevelden, waardoor het een ideale plek is om te ontspannen en te genieten van de natuur. Er zijn picknicktafels, toiletten en een kleine parkeerplaats bij de zwemplas. Het water is ondiep, waardoor het geschikt is voor kinderen om te zwemmen.

De Kleine Moere is onderdeel van het Nationaal Park Dwingelderveld, wat betekent dat er verschillende wandel- en fietsroutes in de omgeving zijn. Het is ook een belangrijk leefgebied voor verschillende vogelsoorten, waaronder de wulp en de nachtzwaluw.

De zwemplas is gratis toegankelijk en is geopend tijdens het zomerseizoen, van mei tot en met september.

Het adres van De Kleine Moere is:

Kleine Moere 4 7991 PP Dwingeloo Nederland

De Berenkuil

De Berenkuil is een zwemplas gelegen in het dorp Grolloo in de provincie Drenthe. Het is een populaire bestemming voor zwemliefhebbers vanwege het heldere water en het prachtige strand. De zwemplas is ongeveer 20 hectare groot en heeft een lange zandstrook aan de ene kant en een rotsachtige kustlijn aan de andere kant.

De Berenkuil is omgeven door dichte bossen, waardoor het een uitstekende plek is om te genieten van de natuur. Er zijn verschillende faciliteiten bij de zwemplas, waaronder een speeltuin, picknicktafels, een kiosk en toiletten. Het water is relatief diep en er is een speciaal gebied voor zwemmers afgebakend.

Naast zwemmen biedt De Berenkuil ook andere activiteiten aan, zoals kanoën. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes in de omgeving, waaronder de prachtige Boomkroonpadroute en de Hondsrugroute.

De Berenkuil is gratis toegankelijk en er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar. Het strand is geopend tijdens het zomerseizoen, van mei tot september. Al met al is De Berenkuil een prachtige plek om te genieten van de zomerse dagen in Drenthe en te genieten van de natuurlijke omgeving.

Goed om te weten:

De Berenkuil is oorspronkelijk ontstaan als een zwemplas die eigendom is van camping De Berenkuil. De zwemplas is echter ook toegankelijk voor niet-campinggasten. Je kunt dus gewoon naar De Berenkuil toe gaan om te zwemmen, zonder dat je op de camping hoeft te verblijven.

Houd er wel rekening mee dat sommige faciliteiten op de camping, zoals de speeltuin en kiosk, alleen toegankelijk zijn voor campinggasten. Maar het strand en de zwemplas zijn vrij toegankelijk voor iedereen.

Het adres van De Berenkuil is:

De Berenkuil Bosweg 15 9444 XD Grolloo

Natuurplas de Leemdobben

Natuurplas de Leemdobben is ook een mooie zwemplas in Drenthe. Deze natuurplas ligt vlakbij het dorpje Vries en is ongeveer 6 hectare groot. Het water is schoon en helder en de omgeving is erg mooi en groen. Er is een groot zandstrand waar je heerlijk kunt zonnen en er zijn verschillende faciliteiten aanwezig, zoals toiletten en een kiosk.

Wat deze zwemplas zo bijzonder maakt, is dat het water op natuurlijke wijze wordt gezuiverd door de vele waterplanten die er groeien. Dit zorgt voor een unieke zwemervaring en het water voelt heerlijk zacht aan.

Daarnaast kun je in de omgeving van de Leemdobben mooie wandel- en fietsroutes vinden. Ook zijn er verschillende horecagelegenheden in de buurt waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Natuurplas de Leemdobben is een ideale plek voor een ontspannen dagje aan het water in de natuur.

Het adres van Natuurplas de Leemdobben is:

Leemdijk 4 9482 TT Tynaarlo

We hopen je met dit artikel wat leuke en fijne tips te hebben gegeven voor leuke en lekkere zwemplassen met strandjes in Drenthe.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

1 reactie

  1. […] Naast Overijssel heeft Drenthe ook een aantal super leuke zwemplassen: De leukste zwemplassen van Drenthe […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *