Reizen met alleen handbagage

Reizen met alleen handbagage

Het reizen met alleen handbagage is vaak veel voordeliger en heeft nog meer voordelen. In dit artikel neem ik je mee hoe je makkelijk met alleen handbagage op reist kunt.

De voordelen van reizen met alleen handbagage

Er zijn vele voordelen om te reizen met alleen handbagage. Niet slepen met koffers of zware tassen. Geen extra kosten voor je koffer, tegenwoordig moet je bij bijna alle maatschappijen extra betalen om je koffer mee te mogen. Je hoeft niet te wachten bij de bagageband, je kan zo met je tas naar buiten lopen.

Als je met alleen handbagage reist, moet je wel heel goed en heel effectief kunnen inpakken. En van te voren goed bedenken wat neem je wel en wat neem je niet mee.

Het nadeel van reizen met alleen handbagage is dat niet alles in je handbagage mee mag.

Wij reisden naar Stockholm voor vijf nachten met alleen handbagage

Let er ook op, dat niet bij elke vliegtuigmaatschappij een trolley is toegestaan als handbagage. Wij reisden met een rugzak.

Wat moet er sowieso mee?
Uiteraard je rugzak waar alles in moet. Dan zijn dit de dingen die je zeker mee wil hebben.

 • Paspoort
 • Telefoon + lader
 • Bankpas en/of creditcard
 • Zonnebril

Kleding

Ja nu wordt het keuzes maken! Dat is iets wat ik sowieso wel heb geleerd. Je trekt op vakantie nooit alles aan. Eerder dan ik altijd mijn halve kledingkast mee op vakantie, maar dat doe ik al heel lang niet meer.

Hoe lang ga je weg en welke kleding heb je nodig?

Maak setjes van wat je zou willen dragen. En kijk ook of je dingen kunt combineren.
Zelf heb ik altijd jurkjes aan met een legging. Als ik twee leggings mee heb is dat voldoende. Ik kan daar altijd eentje uitspoelen en laten drogen.

Draag laagjes in het vliegtuig

Wil je een spijkerbroek mee? Doe die dan aan in het vliegtuig, met een shirt en daarover een trui en eventueel een jas. Als ik mijn wandelschoenen mee wil, dan doe ik deze aan in het vliegtuig en mijn slippers of andere schoenen in de tas.

Wat neem je zoal mee aan kleding?

 • Schoenen en/of slippers
 • Broek
 • t-shirts
 • Jurkjes
 • Trui
 • Jas
 • Zelf draag ik vaak geen jas, alleen in de winter als het echt koud is. Voor de rest heb ik bijna altijd alleen mijn trui in. Ik zou dus zelf echt de afweging maken of ik wel of geen jas mee ga nemen.

Effectief inpakken

Nu je weet welke kleding je mee wil hebben, is het goed om slim en zo effectief mogelijk in te pakken!

Rol je kleding

Dit bespaart ruimte en helpt kreuken te verminderen.

Beperk schoenen

Neem maximaal twee paar mee, één comfortabel paar voor dagelijks gebruik en één paar dat bij alles past, zoals sneakers of loafers.

Vloeibaar mee in je handbagage

Je mag geen of nauwelijks vloeibaar nog mee in je handbagage. Bij verschillende winkels kun je kleine flesjes kopen, die wel meemogen in je handbagage. Deze kun je vullen met jouw favoriete producten.

Make-up

Ik neem als ik met alleen handbagage reis geen vloeibare make-up mee. Ik pak dan een poeder voor mijn gezicht en de rest heb ik al in poedervorm.

Shampoo gebruik ik van het hotel. Gelukkig hebben de meeste hotels tegenwoordig grote hervulbare verpakkingen. Zijn het wel kleine verpakkingen, dan neem ik ze mee en hervul ik ze voor een volgende reis.

Wat neem je zoal mee?

 • Shampoo (ik niet, scheel weer ruimte)
 • Zeep (Gebruik ik ook in het hotel. Vaak ook grote hervulbare flessen)
 • Tandpasta en tandenborstel (let op ook de tandpasta moet kleine verpakking zijn)
 • Wax of gel voor je haar.
 • Zonnebrand

Dit moet je allemaal in een ziplock bag verpakken om het mee te nemen. In Brussel weet ik dat je deze zelf kunt pakken. Op andere vliegvelden zoals Groningen en Maastricht heb ik dit niet gezien.

Foto’s en video’s

Mijn foto’s maak ik op vakantie sowieso altijd al met mijn telefoon. En ook de video’s of met telefoon om de de 360 camera (die is ook niet zo groot).

Wel neem ik altijd mijn laptop mee op vakantie. Maar die past er nog prima bij in. Die is ook lekker compact.

Elektronica en accessoires

Misschien handig om te kijken of je hier nog iets van mee wil voor op reis?

 • Oplaadkabels en Powerbank, zelf heb ik altijd alleen mijn opladers mee. Mijn pubers hebben ook een powerbank mee.
 • Universele Reisadapter, handig als je naar een land gaat met andere stopcontacten.
 • Noise-Cancelling Koptelefoon, voor een rustige vlucht en om geluidsoverlast te verminderen. De koptelefoon, kan om je nek als je het vliegtuig instapt, dat scheelt weer ruimte in je tas.

Hydratatie en Snacks

Je moet ook aan de inwendige mens denken tijdens de reis. Daarom neem ik altijd wel wat drinken (water) en gezonde snacks mee.

Water voor onderweg

Herbruikbare Waterfles, deze kun je vullen als je de controle voorbij bent. Daar is een flesje water erg duur en zo blijf je wel goed gehydrateerd tijdens de vlucht.

Snacks

Zelf neem ik altijd wat noten, gedroogd fruit en proteïnerepen mee. Ze zijn compact en voedzaam.

Gezondheid en comfort

Ook op reis is het goed om goed voorbereid te zijn. Zo heb ik altijd pleisters bij me. Blaarpleisters en gewone pleisters, in verschillende maten. En ook paracetamol heb ik altijd mee als ik op reis ga.

 • Ik heb een klein bakje die ik altijd bij mij heb met verschillende soorten plijsters en pijnstillers.
 • Heb je persoonlijke medicatie, dan moet die uiteraard ook mee.
 • Nekkussen en oogmasker. Een nekkussen neem ik soms wel en soms niet mee. Zelf draag ik nooit een oogmasker, maar zie het wel regelmatig mensen doen om mij heen.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *