Alles wat je moet weten voor jouw reis naar Turkije

Turkije

Ben je van plan om naar Turkije te reizen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vind je alles wat je moet weten om je reis soepel en onvergetelijk te maken. Of je nu benieuwd bent naar de benodigde documenten zoals paspoorten, ID-kaarten en visa. Of omdat je op zoek bent naar de leukste excursies en activiteiten. Wij hebben alle informatie voor je verzameld. Lees verder en ontdek waarom Turkije een fantastische bestemming

Heb je een visum nodig voor in Turkije?

Sinds 2 maart 2020 hebben Nederlandse en Belgische toeristen geen visum meer nodig om naar Turkije te reizen. Let op: dit geldt voor een verblijf van maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Binnen deze 180 dagen kun je meerdere keren naar Turkije reizen, zolang het totaal aantal dagen niet langer is dan 90 dagen.

Heb ik een paspoort nodig of mag ik ook met een ID-kaart naar Turkije?

Je kunt met een Nederlandse ID-kaart naar Turkije reizen; je heeft geen Nederlands paspoort nodig.

Let op: Je legitimatie moet ten minste 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van aankomst in Turkije.

Als je met je ID-kaart reist, ontvang je bij binnenkomst in Turkije een papiertje met een inreisstempel. Dit papiertje moet je goed bewaren, omdat het opnieuw gestempeld moet worden wanneer je het land weer verlaat.

In je paspoort krijg je ook een stempel bij het in- en uitreizen.

Kemer Turkije

Rijbewijs

Het Europese (Nederlandse en Belgische) rijbewijs is geldig in Turkije.

Betaalmiddelen

De officiële munt in Turkije is de Turkse lira (TL). Echter, je kun vrijwel overal in Turkije ook betalen met de Euro.

Reisweetjes Yvonne

Pinpas deblokkeren voor gebruik in Turkije

In principe kun je gewoon met je pinpas betalen in Turkije. Let echter op: de meeste banken hebben een blokkade op bankpassen voor gebruik buiten Europa. Het is daarom belangrijk om deze blokkade te deblokkeren voor je vakantie.

Internet

Mijn ervaring is dat je in je hotel prima wifi hebt. En je met je telefoon, laptop en andere apparaten prima op internet kunt. Helaas valt Turkije voor de meeste providers buiten Europe en doet het internet van je telefoon het niet, ook niet met roaming.

Elektronische sigaret (vape)

De import en het gebruik van elektronische sigaretten is officieel verboden in Turkije.

Drugs

Het bezit, de handel of het gebruik van drugs, zelfs in kleine hoeveelheden, wordt zeer streng bestraft in Turkije. Voor drugssmokkel kan dit leiden tot een gevangenisstraf van minimaal 10 jaar.

Sommige medicijnen vallen ook onder de opium wet

Of jouw medicijnen onder de opium wet vallen kun je bij je arts of apotheek navragen of zelf kijken op de site van het CAK.
Voor Turkije heb je een schengenverklaring nodig. Deze moet je ruim op tijd (minimaal 4 weken) van te voren aanvragen.

Lees er hier meer over: Wat moet ik weten over medicijnen op reis?

Drinkwater

Het water in Turkije is niet van de kwaliteit die wij in Nederland gewend zijn. Het wordt daarom afgeraden om kraanwater in Turkije te drinken.

Neem je per ongeluk een slokje, dan kan dat meestal geen kwaad. Bij regelmatig drinken kan het echter buikkrampen, diarree en andere ongemakken veroorzaken die je tijdens je vakantie zeker wilt vermijden.

Koop alleen verpakt ijs; schepijs wordt vaak bereid met kraanwater.

Het beste is om alleen water uit flesjes te drinken. Let erop dat de flesjes echt goed afgesloten zijn als je ze langs de weg koopt. We hebben tijdens onze vakantie gezien dat flesjes soms met een tuinslang werden gevuld.

Vermijd ijsblokjes

De kans is groot dat ijsblokjes ook gemaakt zijn van kraanwater en die kun je dus ook maar beter vermijden.

Vaccinaties

Geen verplichte vaccinatie

Altijd aanbevolen:

  • DTP
  • Hepatitis A

Mogelijk aanbevolen:

  • Hepatitis B
  • Rabies

Stopcontacten, moet ik andere stekkers mee?

Nee, dat is niet nodig. Onze stekkers passen op de stopcontacten in Turkije, dus het is ook niet nodig om een wereldstekker mee te nemen.

Het voltage in Turkije is 230 volt.

Tijdsverschil Turkije

In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.

Nazar Boncuğu

De Nazar Boncuğu (het boze oog) is een amulet in de vorm van een oog. Dit oog wordt in Turkije en in veel landen rond de Middellandse Zee gebruikt. De Nazar Boncuğu beschermt je tegen negatieve energieën. Je ziet deze ze vaak hangen bij de voordeuren, in auto’s en verwerkt in sieraden.

Hamam

De hamam, ook wel bekend als het Turkse badhuis, is een traditionele plek voor reiniging en ontspanning in de Turkse cultuur. Het is een eeuwenoud ritueel dat teruggaat tot de Romeinse en Byzantijnse tijd, en het heeft nog steeds een belangrijke sociale en culturele rol in het hedendaagse Turkije.

Een typische hamam heeft verschillende kamers, waaronder een warme kamer, een hete stoomkamer en een koele ruimte om af te koelen. Het proces begint meestal met ontspannen in de warme ruimte om je poriën te openen en je lichaam voor te bereiden op de stoomsessie. Vervolgens wordt je lichaam ingesmeerd met olijfzeep en grondig gereinigd en gescrubd met een speciale scrubhandschoen, bekend als een “kese”. Dit proces staat bekend als “gommage” en het verwijdert dode huidcellen en bevordert de bloedsomloop.

Na de scrubbeurt kun je genieten van een verfrissende douche en eventueel een massage. Het hele ritueel is gericht op het reinigen en verjongen van zowel lichaam als geest, en het wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van zelfverzorging en welzijn in de Turkse cultuur.

hamam

Dolmuş

De dolmuş is ook echt typisch Turks. Het zijn kleine busjes die rond rijden. Ze stoppen langs de weg en je kunt in en uitstappen waar je maar wil. Dolmuş, betekent letterlijk vol en dat zijn ze soms ook. Zeker in het hoogseizoen, dan zijn ze bommetje vol. De dolmuş is erg handig en de voor de prijs hoef je het ook zeker niet te laten.

dolmuş

Excursies

Er zijn veel leuke excursies te doen in Turkije, afhankelijk van je interesses. Of je nu houdt van avontuur, cultuur, natuur of ontspanning, er is voor ieder wat wils.

Snorkelen in Turkije

Je kunt fantastisch snorkelen in Turkije. Het water is helder en er zitten vele mooie vissen. Wij zijn met een boot mee geweest en hebben gesnorkeld in verschillende bayen. De eerste twee keer was echt zo onwijs mooi, we zagen vele soorten vissen, zee-egels en zelfs een kleine octopus. De keren daarna was het nog steeds erg leuk, maar wel steeds van het zelfde. Ik vond het erg leuk om met de vissen mee te kunnen kijken. Je zit echt even helemaal in hun wereld. Hoe ze tussen de rotsen door zwemmen. Of jezelf in het aquarium woont. Komende zomer gaan we weer naar Turkije en ik heb al een snorkel gekocht (een eigen vind ik toch fijne, dan eentje die iedereen gebruikt).

Lees hier ons verslag van het snorkelen in Marmaris: Snorkelen in Turkije

Jeep Safari

Een jeep safari is ook een echte aanrader als je in Turkije bent. Hou er wel rekening mee dat er grote watergevechten van jeep naar jeep plaatsvinden. En nee droog kom je er niet door. Het is met het mooie waar allemaal wel zo weer droog. Maar zorg wel dat je belangrijke documenten goed beveiligd zijn.

Je gaat met de jeep langs allemaal leuke hotspot. Het is per plaats verschillend, waar je allemaal langs gaat. Wij hebben een jeep safari in Marmaris gedaan en gaan het komende zomer in Alanya weer doen. Zeker omdat het een leuke avontuurlijke ervaring is.

Lees hier alles over onze eerste ervaring: Jeepsafari in Turkije

Watervallen in Turkije

Er zijn heel veel leuke watervallen om te bezoeken in Turkije. Zelf heb ik er meerdere gezien. Zo ben ik bij de Upper Düden-waterval in Antalya, De watervallen van Göynük (hier waan je, je echt in een paradijs), de manavgat waterval en Waterfall Kursunlu National Park,. De manavgat waterval is leuk om te zien, maar niet zo gaaf als de andere drie. Waterfall at Kursunlu National Park, hier is het park onwijs mooi. Ze hebben allemaal iets bijzonders. De Waterfall Kursunlu National Park en de manavgat watervallen heb ik ruim 18 jaar gelden bezocht. Naast deze watervallen zijn er nog veel meer watervallen, die ik zeker nog hoop te mogen ontdekken.

Dalyan

Deze excursie is ook echt een aanrader! Deze heb ik 18 jaar geleden gemaakt met mijn ex (de vader van mijn kinderen) en twee jaar gelden heb ik deze excursie gemaakt met mijn kinderen. Zo leuk om het nog een keer weer te zien. De excursies waren nagenoeg hetzelfde.

We zijn eerst naar een schildpaddenopvang geweest, daarna naar een zwavel en modderbad (echt een beleving), daarna eten en vervolgens met de boot naar het strand. Onderweg kom je nog langs een aantal mooie historisch stukken, waar dingen worden vertelt en daarna kun je zwemmen op schildpadden eiland. De schildpadden leggen hier hun eieren, het strand is dan ook van 20.00 tot 08.00 afgesloten, zo kunnen de schilpadden rustig hun eieren leggen. Daarna worden er een soort kooien overheen gezet, zodat je weet waar ze liggen. De kleine schilpadjes kunnen hier gewoon doorgeen kruipen en naar de zee kruipen. Verder valt er qua schildpadden niets te zien.

Deze excursie is zeer zeker een aanrader, het is actief, cultuur en midden in de natuur.

Stad bezoeken

Er zijn verschillende leuke steden die je kunt bezoeken. Of pak gewoon een dolmuş en kijk waar je uitkomt.

Wij gaan vaak ook in de omgeving wandelen, lekker genieten van de zee, de glijbanen bij het hotel.

Er is zoveel leuks te doen in Turkije. Wij hebben de laatste keer al onze excursies geboekt bij een lokaal kantoortje, dat is echt heel veel goedkoper! En je krijgt precies dezelfde excursie. In Turkije zijn de excursies goed geregeld! Je wordt bij je hotel opgehaald en ook weer terug gebracht.

Wij gaan eigenlijk altijd all-inclusive naar Turkije, dat is erg voordelig als je met pubers naar Turkije gaat. Ze eten en drinken nogal wat en nu hoef je, je nergens druk om te maken. En ik blijf er niet voor op mijn resort. Na de zomer ga je al onze avonturen over Alanya hier lezen. Vergeet ook niet om ons te volgen op YouTube.

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

3 reacties

  1. […] Alles wat je moet weten voor jouw reis naar Turkije […]

  2. […] Alles wat je moet weten voor jouw reis naar Turkije […]

  3. […] Alles wat je moet weten voor jouw reis naar Turkije […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *