Papegaaiduikers spotten? De beste plekken om ze te vinden

Papegaaiduikers

Papegaaiduikers spotten is voor mij echt zo’n bucketlist dingetje. IJsland is wel de bekenste plek waar ze zitten. Echter zitten ze op nog veel meer plekken. Wil jij net als ik heel graag de papegaaiduikers ontmoeten? Lees dan snel verder waar je ze allemaal tegen kunt komen.

Papegaaiduikers

Papegaaiduikers worden ook wel puffins genoemd. Dit is de Engelse benaming voor deze leuke beestjes. Wat mij vooral zo aanspreekt zijn hun felgekleurde snavels. Tijdens de broed periode zijn hun snavels helder oranje. De puffins zijn niet heel erg groot, ze zijn ongeveer 30 tot 40 centimeter. Ze hebben korte vleugels die hen uitstekend in staat stellen om te duiken en te zwemmen. Daarnaast hebben ze ook nog hun karakteristieke zwarte markeringen rond hun ogen.

Hun leefgebied

Papegaaiduikers leven vooral in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Ze broeden op klifranden en rotsachtige kusten in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Buiten het broedseizoen brengen ze hun tijd door op zee, waar ze foerageren op vis en kleine zeedieren.

Wat eten ze graag?

Hun naam verklapt het al een beetje ze kunnen namelijk onwijs goed duiken. Ze duiken met gemak tot 60 meter diep duiken om voedsel te zoeken. Ze voeden zich voornamelijk met vis, zoals zandspiering, haring en kabeljauw, maar ook met inktvis en schaaldieren.

Leven en broeden

Papegaaiduikers leven vooral op zee. Tijdens het broedseizoen komen de Puffins op land om hun ei te leggen en uit te broeden. Tijdens het broedseizoen leven de papegaaiduikers in grote kolonies. Ze graven hun nesten in de grond, gebruiken natuurlijke holen of rotsspleten.

Het broedseizoen van papegaaiduikers begint in de late lente en vroege zomer. Puffins staan erom bekend sociaal en monogaam te zijn. Ze keren vaak terug naar dezelfde nestlocaties en vormen langdurige partnerschappen met hun partner. Ze delen de taken bij het broeden en het grootbrengen van hun kuikens, waarbij ze elkaar aflossen om voedsel te halen. Dit zorgt voor een sterk gevoel van samenhorigheid en teamwerk tussen de papegaaiduikers.. Na ongeveer zes weken verlaat het kuiken het nest en begint het zelfstandig te leven op zee.

Beschermingsstatus

Papegaaiduikers worden over het algemeen niet als bedreigde soort beschouwd. Echter hebben sommige populaties te maken met uitdagingen, zoals verlies van leefgebied. Dit komt onder andere door verstoring door menselijke activiteiten en de klimaatverandering. Verschillende landen hebben maatregelen genomen om hun broedkolonies te beschermen.

Voor de papegaaiduikers geldt net als voor alle andere dieren. Laat ze met rust, verstoor ze zeker niet tijdens het broeden, houd afstand.

Waar kun je papegaaiduikers spotten

Papegaaiduikers kunnen op verschillende plaatsen over de hele wereld worden gespot.

Papegaaiduikers in IJsland

IJsland heeft de grootste papegaaiduikerkolonies ter wereld. In IJsland, een land van ongerepte natuur en adembenemende landschappen, hebben papegaaiduikers een speciale plaats. De kliffen van IJsland, met name op de Westman-eilanden zoals Heimaey, bieden een thuis aan prachtige kolonies papegaaiduikers. Met hun kenmerkende uiterlijk, met zwart-witte veren, felgekleurde snavels en expressieve ogen, vormen ze een betoverend schouwspel voor natuurliefhebbers en vogelaars. Deze charmante vogels duiken behendig in het water om hun voedsel te bemachtigen en brengen de lente en zomer door op het land, waar ze hun nesten verzorgen en de lucht vullen met hun karakteristieke geluiden. Het zien van deze majestueuze papegaaiduikers in hun natuurlijke habitat is een ervaring die je voor altijd bij zal blijven.

In IJsland kun je papegaaiduikers vooral spotten op de Westman-eilanden, met name op het eiland Heimaey. Deze eilanden staan bekend om hun grote papegaaiduikerkolonies en bieden uitstekende mogelijkheden om deze vogels van dichtbij te observeren. Op Heimaey kun je de kliffen verkennen waar de puffins hun nesten hebben en ze zien duiken en zwemmen in de nabijgelegen wateren. Andere locaties waar je puffins kunt tegenkomen, zij het mogelijk in kleinere aantallen, zijn onder andere de kliffen langs de kustlijn van IJsland en sommige andere afgelegen eilanden. Het is altijd raadzaam om voorafgaand aan je reis de meest recente informatie in te winnen en lokale gidsen te raadplegen om de beste plekken en tijden te bepalen voor het spotten van papegaaiduikers in IJsland.

Papegaaiduikers spotten in Schotland

Schotland biedt fantastische mogelijkheden om papegaaiduikers te spotten. De Shetland-eilanden, Orkney-eilanden en Isle of May zijn bekende locaties waar deze kleurrijke vogels in overvloed te vinden zijn. Langs de ruige kliffen van deze eilanden kun je papegaaiduikers observeren terwijl ze met hun kenmerkende oranje snavels duiken en zwemmen in de zee. Het beste seizoen om puffins in Schotland te spotten is van april tot augustus, wanneer ze broeden en hun jongen grootbrengen. Het is een spectaculaire ervaring om ze te zien waggelen en vliegen, omringd door adembenemende landschappen en de roep van zeemeeuwen. Natuurliefhebbers en vogelaars van over de hele wereld worden aangetrokken door de charme en schoonheid van papegaaiduikers in Schotland.

papegaaiduikers op de Lofoten-eilanden in Noorwegen

De Lofoten-eilanden bieden een ideale habitat voor papegaaiduikers vanwege de steile kliffen en rotsachtige kustlijn. Deze vogels graven hun nesten in de zachte grond op de klifranden, waar ze beschutting vinden tegen de elementen en roofdieren. Ze kiezen vaak voor locaties met uitzicht op de zee, wat hen gemakkelijke toegang geeft tot hun belangrijkste voedselbron: vis.

Verschillende locaties op de Lofoten-eilanden, zoals Runde, Nusfjord en de Vestvågøy-kustlijn, bieden geweldige observatiepunten om deze vogels van dichtbij te bewonderen.

Papegaaiduikers op de Faeröer-eilanden

Papegaaiduikers spelen een belangrijke rol in de natuurlijke omgeving van de Faeröer-eilanden. Op de eilanden Mykines en Nólsoy zijn speciale kolonies van papegaaiduikers te vinden, waar ze hun nesten bouwen op steile kliffen die uitkijken over de oceaan. Deze eilanden bieden ideale broedplaatsen vanwege de bescherming tegen roofdieren en de overvloed aan vis in de nabijgelegen wateren.

Je vind ze ook op de Farne-eilanden, Engeland

De Farne-eilanden, gelegen voor de kust van Noord-Engeland, staan bekend om hun indrukwekkende kolonie papegaaiduikers. Deze charmante vogels trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan. Op de eilanden broeden ze in grote aantallen en bieden ze een unieke kans om ze van dichtbij te observeren.

Het broedseizoen op de Farne-eilanden begint meestal in april en duurt tot en met juli. Tijdens deze periode kun je getuige zijn van het fascinerende gedrag van de papegaaiduikers terwijl ze druk bezig zijn met het bouwen van hun nesten, het leggen van eieren en het grootbrengen van hun kuikens. Ze graven hun nesten in de zachte grond of vinden beschutting in natuurlijke holtes tussen de rotsen.

De Farne-eilanden bieden verschillende uitkijkpunten en georganiseerde boottochten om papegaaiduikers te observeren. Je kunt de vogels vanaf de kliffen bewonderen terwijl ze in het water duiken en terugkeren naar hun nesten. Deze unieke ervaring zorgt voor adembenemende fotomomenten en een diepere waardering voor de natuurlijke diversiteit van de eilanden.

papegaaiduikers

Papegaaiduikers in Finland

Papegaaiduikers zijn ook te vinden in Finland, zij het in beperktere aantallen dan in andere noordelijke regio’s. Deze charmante vogels nestelen zich langs de kustgebieden van de Botnische Golf en de Oostzee. Ze graven hun nesten in de zachte grond of zoeken beschutting in natuurlijke holtes en grotten op rotsachtige kliffen. Het broedseizoen begint meestal in mei en duurt tot augustus. Tijdens deze periode komen ze aan land om te broeden en eieren uit te broeden. Papegaaiduikers staan bekend om hun uitstekende duikvaardigheden, waarbij ze tot grote dieptes duiken om vis te vangen als voornaamste voedselbron. Hoewel de populaties in Finland kleiner zijn, bieden locaties zoals de Kvarken-archipel en de eilanden langs de zuidkust mogelijkheden om papegaaiduikers te observeren. Het is raadzaam om lokale informatie in te winnen en samen te werken met natuurbeschermingsorganisaties om de beste locaties en tijden voor het spotten van papegaaiduikers in Finland te ontdekken.

Papegaaiduikers in Ierland

Papegaaiduikers zijn geliefde bewoners van de prachtige kusten van Ierland. Met name de Cliffs of Moher en Skellig Michael zijn bekend om hun kolonies van deze kleurrijke vogels. De steile kliffen en de ruige omgeving bieden een perfecte habitat voor de papegaaiduikers, die hier komen broeden tijdens het zomerseizoen.

De Cliffs of Moher, gelegen aan de westkust van Ierland, bieden spectaculaire uitzichten op de Atlantische Oceaan en zijn de thuisbasis van een grote populatie papegaaiduikers. Bezoekers kunnen deze charmante vogels vanaf de klifrand observeren terwijl ze in het water duiken om vis te vangen en terugkeren naar hun nesten hoog op de kliffen.

Skellig Michael, een afgelegen rotseiland voor de kust van County Kerry, is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een belangrijke broedplaats voor papegaaiduikers. Hier kunnen avontuurlijke reizigers met georganiseerde boottochten de kolonies van dichtbij bewonderen terwijl de vogels druk in de weer zijn met het voeden van hun kuikens.

Enkele andere plekken in Europa waar je ze kunt spotten zijn:

 • Frankrijk: Op sommige eilanden voor de kust van Bretagne, zoals Île aux Moines en Île Rouzic, kun je papegaaiduikers aantreffen. Deze locaties bieden mogelijkheden voor observatie en bescherming van de vogels.
 • Zweden: In Zweden kun je ook puffins tegenkomen in de archipel van Stockholm, met name op de eilanden Utö en Landsort. Deze locaties bieden goede mogelijkheden om ze te observeren en te fotograferen.
 • Verenigd Koninkrijk: Naast Schotland zijn er ook aanzienlijke populaties van papegaaiduikers in andere delen van het Verenigd Koninkrijk, met name in Engeland, Wales en Noord-Ierland. De Farne-eilanden, Skomer Island, Isle of May en Isle of Skye zijn enkele van de bekendste plekken om deze vogels te spotten.

Papegaaiduikers in Nederland??

Hoewel papegaaiduikers voornamelijk geassocieerd worden met noordelijke kustgebieden, zijn er sporadische waarnemingen van puffins in Nederland. Papegaaiduikers zijn zeldzame gasten aan de Nederlandse kust en worden meestal gezien tijdens de trekperiodes in het voorjaar en najaar.

De meeste kans om de papegaaiduikers in Nederland vinden is langs de Noordzeekust, met name op de Waddeneilanden. Tijdens de trek kunnen ze in groepen of individueel worden gespot terwijl ze langs de kustlijn vliegen of op het water dobberen.

Hoewel ze niet broeden in Nederland, maken ze soms tussenstops tijdens hun lange migraties van en naar hun broedgebieden in het noorden. Let wel op, de kans dat je ze in Nederland ziet is zeer klein.

Papegaaiduikers

Goed om te weten als je papegaaiduikers wil zien

Als je op reis gaat om papegaaiduikers te zien. Is het verstandig om eerst even op het gebied te zoeken of ze er op dat moment wel zijn. Dit is per locatie afhankelijk van onder andere het seizoen en nog andere factoren. Het is raadzaam om van tevoren onderzoek te doen en contact op te nemen met lokale gidsen of natuurbeschermingsorganisaties voor de beste kansen om papegaaiduikers te spotten.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

4 reacties

 1. Marieke Hollesteller zegt:

  Wat een super handig overzicht. Zelf wil ik ze ook zeker nog eens gaan opzoeken, ze zijn zoooo leuk.

  1. zegt:

   Hoi Marieke,

   Dank je wel voor je reactie. Ja leuk zijn ze he.

 2. […] Papegaaiduikers spotten? De beste plekken om ze te vinden […]

 3. […] Papegaaiduikers spotten? De beste plekken om ze te vinden […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *