Valetta de hoofdstad van Malta

Valetta

Valletta, de betoverende hoofdstad van Malta! Deze fantastische stad mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan Malta. Doordrenkt van geschiedenis en omgeven door prachtige gebouwen, behoort de gehele stad tot het UNESCO-werelderfgoed.

Kleinste hoofdstad van Europa

In het hart van de Middellandse Zee schittert Valletta als een juweel van historische pracht en kleinschalige charme. Met een compacte indeling die deel uitmaakt van haar unieke karakter, is Valletta niet alleen de hoofdstad van Malta, maar ook de kleinste hoofdstad van een Europese lidstaat.

Openluchtmuseum

Als je door Valletta slentert, waan je je in een enorm gaaf openluchtmuseum. De stad ademt geschiedenis, met bezienswaardigheden van historisch belang en gebouwen die teruggaan tot de 16e eeuw. In deze prachtige hoofdstad raak je nooit uitgekeken. Het oude centrum prijkt dan ook terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omlijst door torenhoge vestingmuren betreed je Valletta als een betoverende stad. Zodra je door de stadsmuren stapt, word je ondergedompeld in een wereld waar elk straatje en plein eeuwenoude verhalen en architectonische pracht vertellen.

Wandel en ontdek

Wandelend door de straten van Valletta, de sfeervolle hoofdstad van Malta, word je betoverd door de charme van de gezellige smalle straatjes en de vrolijk gekleurde balkons die de gevels versieren. De smalle straatjes kronkelen zich een weg door de stad, omzoomd door karakteristieke huizen en historische gebouwen die een rijke geschiedenis ademen.

Deze smalle steegjes vormen een labyrint van ontdekkingen, waar elke hoek een nieuw verrassend uitzicht biedt en elke steegje een nieuw avontuur in petto heeft. Terwijl je door de straten dwaalt, word je omringd door een mix van lokale bewoners en toeristen die genieten van de levendige sfeer en het bruisende straatleven.

Gekleurde balkons die uitsteken aan de gevels

Een van de meest opvallende kenmerken van Valletta zijn de prachtige gekleurde balkons die uitsteken aan de gevels van de gebouwen. Deze sierlijke balkons voegen een vleugje kleur toe aan de stad en geven de straten een levendige uitstraling. Met hun unieke ontwerpen en heldere tinten vormen ze een visueel spektakel dat bijdraagt aan de unieke esthetiek van Valletta.

Of je nu verdwaalt in de smalle steegjes of geniet van het uitzicht vanaf een schilderachtig balkon, een wandeling door Valletta is een betoverende ervaring die je onderdompelt in de levendige ambiance en het charmante karakter van deze historische stad.

De Sint-Janscokathedraal

De St. Johns Co-Cathedral is echt een van de parels van Valletta. Deze prachtige kathedraal bevindt zich in het hart van de stad. Deze kathedraal, die dateert uit de 16e eeuw en uitgevoerd is in barokstijl is echt onwijs mooi. Binnen word je verrast door fantastische decoraties die getuigen van een rijke geschiedenis.

Lower Barrakka Gardens

De betoverende Lower Barrakka Gardens, een weelderige openbare tuin in het hart van Valletta, Malta. Centraal gelegen in deze groene oase staat het imposante Monument voor Sir Alexander Ball, een neoklassieke tempel die als een tijdloos eerbetoon in de tuin prijkt.

Wandel op je gemak door deze sfeervolle tuin, waar de kleurrijke bloemen vaak in volle bloei staan, waardoor een aangename en ontspannen sfeer ontstaat. Geniet van de rust en de pracht van de natuur, terwijl je omgeven wordt door de historische charme van Valletta.

De strategische ligging van de botanische tuin aan de haven biedt niet alleen een visueel spektakel, maar ook adembenemende uitzichten over de haven zelf. Dit maakt een bezoek aan de Lower Barrakka Gardens op zichzelf al de moeite waard.

Van hier uit kun je getuige zijn van een unieke ervaring! Elke dag om 12 uur en 4 uur in de middag wordt het kenmerkende kanonschot gelost, bekend als de Saluting Battery. Dit eeuwenoude ritueel herinnert aan de tijden waarin militaire schepen op deze plek werden begroet.

Wil je dit historische schouwspel van dichtbij meemaken? Dat kan tegen betaling. Maar, voor degenen die de ervaring gratis willen beleven, bieden de Upper Barrakka Gardens een prachtig uitzichtpunt. Dus, laat je betoveren door de Lower Barrakka Gardens, waar geschiedenis, natuur en adembenemende uitzichten samenkomen. Een onvergetelijke ervaring in het hart van Valletta.

Upper Barrakka Gardens

De Upper Barrakka Gardens zijn absoluut de moeite waard. Vanaf hier geniet je van een adembenemend uitzicht over de haven van Valletta, waar je vrijelijk over de havens kunt uitkijken richting de zee. En het goede nieuws is dat je niet helemaal naar boven hoeft te klimmen; je kunt met een lift vanuit de haven of het centrum van Valletta gemakkelijk naar de Upper Barrakka Gardens gaan en ook weer terug naar beneden.”

Met de bus naar Valletta

Wij zijn met de bus naar Valletta gaan. Het eindpunt van alles bussen is bij de indrukwekkende fontein aan de rand van de stad. Vanaf dit punt konden we eenvoudig de stadsmuren van Valletta binnenwandelen. De reis met de bus duurde ongeveer een uur. Wij zaten prima in de bus en onderweg konden we van alles bekijken en zo een mooi beeld krijgen van Malta.

Een buskaartje kostte ons € 2,50 (prijspeil februari 2024) en was geldig voor een periode van twee uur, wat meer dan genoeg tijd was om onze bestemming te bereiken en de stad te verkennen. Bovendien konden we het kaartje gebruiken voor alle bussen binnen die tijdsperiode, wat het reizen op Malta makkelijk maakt.

Eenmaal aangekomen in Valletta werden we begroet door het grote busstation, dat diende als een knooppunt voor het openbaar vervoer op het eiland. Vanaf hier konden we gemakkelijk overstappen op andere bussen om verschillende delen van Malta te verkennen, of gewoon te voet verder gaan om de vele bezienswaardigheden van Valletta te ontdekken. Kortom, de busreis naar Valletta was een praktische en betaalbare manier om deze prachtige stad te bereiken en te verkennen.

Triton fontein

De Triton-fontein is een iconisch monument in Valletta. Gelegen net buiten de stadspoorten op een groot plein, is de fontein een populaire ontmoetingsplaats en een belangrijk herkenningspunt voor zowel locals als toeristen. De fontein, ontworpen door de Maltese beeldhouwer Vincent Apap en de architect Victor Anastasi, werd onthuld in 1959 en toont drie mythische Tritons die samen een grote schaal ondersteunen. Het is niet alleen een prachtig stuk kunst, maar ook een symbool van de maritieme geschiedenis van Malta.

Als je, net als wij, met de bus naar Valletta gaat, word je afgezet bij de Triton-fontein. Dit is je beginpunt naar het centrum. De fontein staat op een groot plein, direct voor de stadspoort naar het centrum. Eenmaal door de poorten loop je op Republic Street, de hoofdstraat van Valletta. Het is een grote, drukke, gezellige straat met allerlei leuke kleding- en souvenirwinkels, bars en restaurants.

Naast Valletta heeft Malta nog veel meer moois te bieden:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *