Malta in de winter een echte aanrader!

Malta in de winter

Op vakantie naar Malta in de winter? Waarom dit een ideale winterbestemming is, lees je in dit artikel.

Wandelen op Malta in de winter

Op Malta en de omliggende eilanden kun je heerlijk wandelen. Langs de kustlijn, in de natuur of heerlijk slenteren door de steden. In de zomer is het vaak te warm om van een ontspannen wandeling te genieten en het eiland te verkennen.

Al slenterend door de steden, waar de temperatuur nog steeds aangenaam is. Naast de aangename temperatuur, biedt de winter de perfecte gelegenheid om de rijke geschiedenis van Malta te ontdekken. En wat ik ook erg fijn vond, was dat het overal lekker rustig was. Je kon alles goed bekijken. In de zomer is het overal een stuk drukker.

Wandelschoenen

Als je echt wil gaan wandelen op Malta is het aan te raden om goede stevige schoenen te dragen. Zelf had ik mijn wandelschoenen meegebracht, en dat bleek een slimme keuze te zijn. In de steden zijn er wel verharde paden. Wel moet je er rekening mee houden dat er op Malta ook veel plekken zijn waar weinig of geen aangelegde paden zijn. Daarom kunnen goede schoenen echt het verschil maken en je wandelervaring des te aangenamer en veiliger maken.

Malta

De natuur op Malta

De natuur op Malta is werkelijk prachtig, vooral door de indrukwekkende rotsformaties. Tijdens een wandeling in de natuur kun je een verscheidenheid aan fascinerende dieren tegenkomen, zoals konijnen, hazen, hagedissen, dolfijnen, schildpadden, kameleons, verschillende soorten vogels (waaronder ijsvogels die we hebben gezien), slangen en zelfs flamingo’s. We hebben echt heel veel dieren mogen spotten. In ons artikel over de flora en fauna op Malta kun je er meer over lezen en onze foto’s bekijken.

Vogelsspotten op Malta

Vogelspotten in de winter op Malta is een bijzondere ervaring. Verschillende trekvogels maken dan een tussenstop op het eiland. Bezoek de natuurreservaten en observatiepunten om unieke vogelsoorten te spotten en jezelf te laten betoveren door de vogelrijkdom van Malta in de winter.

Wanneer zijn de flamingo’s op Malta?

Flamingo’s zijn meestal te zien op Malta tijdens de herfst- en wintermaanden, van ongeveer oktober tot maart. Tijdens deze periode migreren flamingo’s naar de warmere klimaten, waaronder de mediterrane regio, waaronder Malta.

Ze worden vaak gespot in de zoutpannen en wetlands van Malta, zoals bijvoorbeeld in het natuurreservaat Salina Nature Reserve. Het is echter goed om te weten dat de exacte timing kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals weersomstandigheden en voedselbeschikbaarheid. Het is altijd een goed idee om lokale vogelobservatiegroepen of natuurbeschermingsorganisaties te raadplegen voor actuele informatie als je specifiek op zoek bent naar flamingo’s tijdens je bezoek.

Tijdens onze vakantie zijn wij twee keer naar de Salina Nature Reserve geweest. Die was vlakbij ons hotel. Wij hebben hier veel leuke dieren gespot en veel vogels gezien. Maar de flamingo’s helaas niet. Nu konden wij ook niet overal heen toen wij er waren, omdat ze soms gesloten zijn. Dan kun je wel in de natuur eromheen lopen en al heel veel zien. Maar daar waar de vogels vooral zitten is dan dicht.

Zwemmen in de winter op Malta

Afhankelijk van wanneer je het eiland bezoekt – wij waren er in februari – kan de zee behoorlijk koud zijn. Toch kon ik het niet laten om een duik te nemen in de Bleu Lagoon. De temperatuur op het eiland schommelde tussen de 17 en 23 graden. Overdag heerlijk, maar tegen een uurtje of 4 koelde het wel snel af.

Boottochtjes

Juist in de winter, met de aangename temperaturen, is het heerlijk om de omgeving per boot te verkennen. In de zomer kan de zon genadeloos branden op je huid, maar met temperaturen tussen de 17 en 23 graden is het aangenaam op het water. De blauwe grotten zijn erg leuk, de Bleu Lagoon is ook een must see.

Tips voor je wintervakantie op Malta

Ondanks dat rond de 20 °C heerlijk weer is, kan het vooral ’s avonds behoorlijk fris worden op Malta. Het eiland, omringd door zee en vaak beïnvloed door wind, kan snel een koude bries met zich meebrengen. Het is dan ook verstandig om een lekkere dikke trui en zelfs je pyjama mee te nemen.

In de ochtend, wanneer je op pad gaat, kan het ook nog wat frisjes zijn. Het dragen van lagen kunnen we je dan ook zeker aanraden.

Ook het meenemen van zonnebrandcrème is een absolute aanrader! Hoewel ik altijd adviseer om zonbescherming te gebruiken, is het vooral in deze periode aan te raden. De zon op Malta kan behoorlijk fel zijn, en de huid is in de koude wintermaanden niet zo veel zon gewend.

Wat ik zelf zo leuk vond aan de winterperiode

Malta is echt een fantastische bestemming om te bezoeken, zelfs in de wintermaanden. Alles lijkt gewoon door te draaien – excursies, winkeltjes en het openbaar vervoer zijn allemaal operationeel. Het beste van alles is dat je alles kunt bezichtigen zonder uren in de rij te hoeven staan, omdat het toerisme minder intens is dan in de zomermaanden. De excursies zijn ook zeer aangenaam te doen, omdat je niet oververhit raakt door de zon.

Hoewel de zomermaanden ongetwijfeld meer levendigheid met zich meebrengt, met boulevards vol kraampjes en activiteiten, heb ik dat zelf helemaal niet gemist tijdens mijn winterbezoek aan Malta. Integendeel, we hebben heerlijk rondgesnuffeld in de charmante winkeltjes en genoten van de rustigere sfeer.

In vergelijking, toen we in de winter naar Turkije gingen, merkten we dat veel dingen gesloten waren en er weinig levendigheid was. Hoewel het weer goed was, ontbrak het aan excursiemogelijkheden en activiteiten die de ervaring compleet maakten. Gelukkig is dit op Malta anders – zelfs in de winter zijn er genoeg toeristen en activiteiten om het eiland levendig te houden.

Excursies op Malta

Op Malta kun je diverse leuke excursies doen. Wij hebben er een aantal gedaan. Wij hebben onder andere deze leuke excursie gedaan met de tuk tuk: Ontdekt Gozo met de tuk-tuk.

Ontdek de prachtige hoogtepunten van Malta en omgeving met de verschillende excursies van Malta Excursion. En goed nieuws voor onze lezers: met de speciale code RMP5 ontvang je een korting van 5% op alle excursies! Hoewel dit misschien niet meteen als veel klinkt, geloven we dat alle beetjes helpen, vooral tijdens je vakantie. Deze korting is van toepassing op alle excursies die Malta Excursion aanbiedt, met uitzondering van entreeprijzen. Dus waar wacht je nog op? Boek vandaag nog jouw onvergetelijke ervaring met Malta Excursion en geniet van de schoonheid van Malta tegen een voordelige prijs!

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

10 reacties

 1. […] En wie denkt dat Malta alleen in de zomer leuk is heeft het mis! Malta is in de winter een echte aanrader. […]

 2. Linda schrijft 't op zegt:

  Ik ben er nog nooit geweest, maar het ziet er prachtig uit. Vogels spotten dat lijkt me wel wat.

 3. Claire zegt:

  Wat een mooie reis! De temperatuur klinkt ook zalig. Toch al een heel stuk warmer als hier in Nederland.

  1. zegt:

   Ja het had van mij nog een paar graden warmer mogen zijn. Maar dit was al heel lekker. Gewoon lekker zonder jas en het zonnetje zo heerlijk voelen op je bolletje.

 4. zegt:

  Je hebt mij enthousiast gemaakt om in de winter naar Malta te gaan. Ik ga deze bestemming onthouden voor volgend jaar

  1. zegt:

   Het is echt leuk om heen te gaan.

 5. zegt:

  Ik had zelf nog niet gedacht aan Malta als bestemming voor in de winter, maar nu hou ik het zeker in gedachten voor volgend jaar, want rond de 20 graden is voor ons prima!

 6. Ik ben zelf ook op Malta geweest, toen ik jonger was! Ik weet dat het er toen in de zomer super heet was. Het lijkt mij ook wel wat om het in de winter te bezoeken en de temperatuur nog steeds aangenaam is tussen de 17 en 23 graden. Bedankt voor de leuke tips!

  1. zegt:

   Het is echt een aanrader in de winter

 7. […] Malta in de winter een echte aanrader! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *