Flora en fauna op Malta

Flora en fauna op Malta

Flora en fauna op Malta: Als gepassioneerde natuurliefhebber voel ik me altijd aangetrokken tot de pracht van flora en fauna, waar ik ook ben. Op Malta ging ik dan ook op avontuur om de mooie flora en fauna van het eiland te ontdekken. We hebben echt mooie en zeer bijzondere dieren mogen ontmoeten. En dat delen we graag met jullie.

Hagedissen

Met mijn camera in de aanslag ging ik op hagedissenjacht. Deze dieren zijn echt supersnel en behendig. Ze dartelen over stenen, schieten tussen struiken door en klauteren zelfs moeiteloos in de palmbomen. We hadden het geluk verschillende van deze fascinerende dieren te spotten en ze vast te leggen op foto.

Flora en Fauna op Mata
natuur op Mata

Mediterrane Kameleon

Deze gave Kameleon zit ook op Malta. Wij kwam hem als verassing tegen. We waren in de natuur aan het lopen en zagen in eens deze knapperd in de boom lopen. We kijken tijdens het lopen wel of we diertjes zien, hagedissen bijvoorbeeld. We hadden geen idee dat er kameleons op Malta zaten. Hoe leuk is deze verassing dan?! En de volgende dag kwamen we de grotere tegen. Die stond daar ineens op de stenen.

Mediterrane-Kameleon-op-Malta
flora en fauna op Malta

Bijzondere ogen

Wist je dat de kameleon zijn ogen 360 graden kan draaien, zonder ook maar zijn hoofd te bewegen? Het is werkelijk fascinerend om te zien hoe deze prachtige wezens hun omgeving observeren met een ongeëvenaarde precisie. Met deze unieke vaardigheid kan de kameleon elk detail waarnemen van wat er om hem heen gebeurt. Het stelt hen in staat om prooien te spotten, roofdieren te ontwijken en zich aan te passen aan veranderingen in hun omgeving.

flora en fauna op Malta

Kameleons hebben speciale voeten en staart

Kameleon op Malta

Kameleons hebben zygodactylpoten, wat betekent dat ze twee tenen aan de buitenkant en drie tenen aan de binnenkant van elke voorpoot hebben, met een omgekeerd patroon op de achterpoten. Deze unieke voetstructuur biedt hen een ongeëvenaarde grip op takken, waardoor ze behendig door de bomen kunnen navigeren. De grijpstaart van een kameleon, die zich om takken wikkelt, fungeert bijna als een vijfde ledemaat, waardoor ze zich nog beter kunnen vasthouden en stabiliseren tijdens het klimmen.

Een kameleon kan hierdoor heel behendig door de bomen klimmen. Een kameleon heeft geen ruggengraat en vallen kan gevaarlijk voor hem zijn. Door zijn pootjes en staart kan hij zich goed vasthouden. Als je kijkt hoe hij zich voortbeweest door de bomen dan zie ook dat hij zich klemt. Ik had er eentje op mijn hand (als je dit doet, moet je goed weten wat je doet), en dan voel je meteen hoe hij gaat klemmen met zijn pootjes. Heel bijzonder.

Slangen op Malta

Wij hebben ook een prachtige slang gezien. Een zwarte, deze was echt mega snel. Het was de Black Whip Snake. Deze en nog een paar andere slangen leven op Malta. Wij zagen hem slangeren in een natuurgebied. Ondanks ik slangen echt dood eng vind, was het prachtig om hem te zien. We hebben hem wel goed kunnen zien, echt een mooie En goed nieuws, hij is niet giftig. Wil je meer lezen over de slangen op Malta? Dan kan ik je deze website aanraden. De andere slangen hadden wij ook graag willen zien.

Flora en fauna op Malta

Onderwaterwereld vanaf de kant

Langs de kustlijn van de azuurblauwe zee werden we betoverd door de prachtige schatten van de onderwaterwereld. We ontwaarden heremietkreeften, die zich verscholen hadden in hun schelpen, en verschillende soorten vissen die elegant voorbij zwommen. Maar het was een ontmoeting met een majestueuze aal die mijn hart deed overslaan. Wat een prachtig beest is dat.

heremietkreeft

Bloemen en planten

Zowel in de zomer als in de winter, is de natuur op Malta onwijs mooi. Tijdens ons bezoek in de winter waren er al veel bloeiende bloemen, die het landschap kleur gaven.

Cactussen op Malta en Gozo

Cactussen zijn een veelvoorkomend gezicht op zowel Malta als Gozo, en ze zijn werkelijk adembenemend. De vruchten van de cactussen zijn eetbaar; in september zijn ze op hun best. Op Gozo worden het hele jaar door jam en likeuren gemaakt van deze vruchten. We hebben ze zelf geproefd en ze waren verrassend lekker!

Flora en fauna op Malta

Dit was een kleine greep uit de prachtige Flora en fauna op Malta in de winter. In de zomer zie je vast nog heel veel meer.

Dit hebben wij ook gedaan op Malta:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

1 reactie

  1. […] Flora en fauna op Malta […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *