Wat te doen in Hamburg: bezienswaardigheden en tips!

Hamburg

Bezienswaardigheden Hamburg: Hamburg is echt mijn favoriete stad van Duitsland, en vanuit Groningen ben ik er dan ook zo. Het is een leuke en levendige stad met prachtige architectuur en een verscheidenheid aan wijken. Je vindt er talloze horecazaken waar je heerlijk vegan kunt eten. De stad is echt prachtig, met mooie gebouwen en een levendige sfeer. In dit artikel deel ik dan ook graag de leukste bezienswaardigheden en handige tips om het meeste uit je bezoek te halen.

In dit artikel vind je niet alleen de standaard en bekende bezienswaardigheden in Hamburg, maar ook de minder bekende bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.

Hamburger Rathaus

Het Rathaus is het stadhuis van Hamburg. Het stadhuis van Hamburg vind ik echt een van de mooiste gebouwen van Hamburg, zo niet het mooiste.

Het Hamburger Rathaus is een indrukwekkend gebouw. Het Rathaus ligt in het hart van de stad Hamburg. Je kunt vanaf het plein naar binnen. Binnenin herbergt het stadhuis prachtig ingerichte zalen en kamers, waaronder de grote feestzaal (Großer Festsaal) die vaak wordt gebruikt voor officiële evenementen en ceremonies. Bezoekers kunnen ook de historische kamers en galerijen verkennen, die gevuld zijn met kunstwerken, meubels en decoraties die de geschiedenis van Hamburg illustreren.

Binnenplaats van het Rathaus

Je kunt aan de andere kant van het gebouw weer naar buiten. Dan kom je op de binnenplaats. In het midden staat een grote fontein (Hygieia-Brunnen). Deze fontein werd in 1896 ontworpen door de beeldhouwer Joseph von Kramer en is vernoemd naar Hygieia, de Griekse godin van gezondheid en hygiëne. De fontein is versierd met sculpturen die verschillende allegorische figuren voorstellen, waaronder Hygieia zelf, evenals figuren die de vruchtbaarheid en de cyclus van het leven symboliseren.

Bezienswaardigheden Hamburg: Goed om te weten over het Rathaus

Je kunt het Rathaus gratis bezoeken op de beneden verdieping. Ook de binnenplaats is gratis. Wil je meer zien, dan kun je mee met een rondleiding, deze was toen ik er was 4 euro.

De televisietoren van Hamburg

De televisietoren van Hamburg, ook wel bekend als de “Tele-Michel”.

De Tele-Michel, Hamburg’s iconische televisietoren, steekt majestueus uit boven de stad en is een herkenbaar symbool van de skyline van Hamburg. Met een hoogte van meer dan 270 meter is de Tele-Michel niet alleen een technisch meesterwerk, maar ook een populaire toeristische attractie die jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

De bouw van de Tele-Michel begon in 1965 en werd voltooid in 1968.

De televisietoren is niet openen voor bezoek. We hebben dit in Hamburg onderzocht en na verluid is de televisietoren nog nooit open geweest voor bezoekers.

Vanuit het park Planten und Blomen kun je de Hamburgse televisietoren goed zien. De foto is ook gemaakt vanuit Planten und Blomen.

St. Nikolai-monument

Het St. Nikolai-monument staat vlakbij het Rathaus. Het is vanaf daar ongeveer 5 minuten lopen.

Het St. Nikolai-monument in Hamburg is een ontroerend eerbetoon aan de geschiedenis van de stad en een krachtig symbool van veerkracht en hoop. De ruïnes van de eens majestueuze Sint-Nikolaaskerk, verwoest tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, zijn nu een indrukwekkend monument dat de bezoekers herinnert aan de verwoestende gevolgen van oorlog.

De eerste kerk op deze plek werd gebouwd in de 12e eeuw en was gewijd aan Sint Nicolaas, de patroonheilige van de zeelieden. De overblijfselen van de huidige kerk van St. Nikolai, die je vandaag de dag kunt zien, werden echter veel later, in 1874, gebouwd.

Toen de 147,4 meter hoge torenspits voltooid was, was de kerk iets meer dan twee jaar het hoogste gebouw ter wereld.

De torenspits, die hoog boven de stad uitsteekt, biedt een adembenemend uitzicht op Hamburg en haar omgeving. Bezoekers kunnen de trap beklimmen (of met de lift) en genieten van het panoramische uitzicht, terwijl ze tegelijkertijd worden herinnerd aan de veerkracht van de stad en haar inwoners.

Naast het indrukwekkende uitzicht biedt het St. Nikolai-monument ook een plek voor bezinning en herdenking. De vredeskapel, gelegen in de schaduw van de ruïnes, nodigt bezoekers uit om stil te staan bij de tragische gebeurtenissen van het verleden en te hopen op een toekomst van vrede en verzoening.

Het St. Nikolai-monument is niet alleen een belangrijke historische locatie, maar ook een plek van inspiratie en hoop. Het herinnert ons eraan dat, zelfs te midden van verwoesting, de menselijke geest veerkrachtig is en dat uit de donkerste tijden hoop kan bloeien.

Handig om te weten als je deze bezienswaardigheid in Hamburg wil bezoeken:

Het St. Nikolai-monumen is gratis te bewonderen van de buitenkant.

Openingstijden:

  • Maandag, woensdag en donderdag van 10. 00 tot 20.00
  • Op dinsdag is de St. Nikolai gesloten
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 22.00 (na 18.00 is alleen het uitkijkplatform open)

Toegangsprijzen

Deze prijzen zijn in mei 2024

Volwassenen: 6 EUR
Kinderen: 4 EUR

Adres van het St. Nikolai-monument

St. Nikolai-monument
Willy-Brandt-Straße 60
20457 Hamburg

Alster

De Alster, een 56 kilometer lange rivier, vormt een rechterzijrivier van de Elbe en doorkruist de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg. Het meest iconische gedeelte van deze waterweg is ongetwijfeld het Alstermeer, dat zich vertakt in de Binnen- en Buitenalster, gelegen in het hart van Hamburgs binnenstad.

De Binnen- en Buitenalster kun je dan ook zeker niet omheen als je in Hamburg bent. De Binnenalster ligt aan de kant van de stad en de Buitenalster is aande overkant. Een van mijn favoriete eetgelegenheden (Alex) ligt aan de Binnenalster. In het midden van de Alster staat de Alsterfontein, een iconisch beeld voor Hamburg. Deze fontein voegt een charmant en levendig element toe aan het landschap, waardoor het een populaire plek is voor zowel lokale bewoners als toeristen om te genieten van het uitzicht en de sfeer.

Binnenalster

De Binnenalster bevindt zich aan de zijde van het stadscentrum en biedt een prachtig uitzicht op het meer. Met sierlijke bruggen die het uitzicht verfraaien, waaronder een spoorbrug voor treinen en een autobrug. Langs de kades zijn er tal van cafés, restaurants en winkels waar bezoekers kunnen genieten van een lekker hapje of drankje. Of je kunt lans de kade een ontspannen wandeling maken. Ook kun je hier een boottocht op het meer maken of je geniet gewoon van het serene uitzicht op het water.

De Buitenalster

De Buitenalster is het uitgestrekte buitengebied van het Alstermeer in Hamburg, omgeven door prachtige groene parken en weelderige promenades. Dit gebied biedt een meer rustige en ontspannen sfeer in vergelijking met de drukkere Binnenalster, waardoor het een favoriete plek is voor recreatie en vrijetijdsactiviteiten. Langs de oevers van de Buitenalster zijn er tal van bankjes en picknickplaatsen waar bezoekers kunnen genieten van het panoramische uitzicht op het meer en de skyline van Hamburg. Het is ook een populaire plek voor joggers, fietsers en wandelaars, die langs de schilderachtige paden kunnen genieten van de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Bovendien biedt de Buitenalster mogelijkheden voor watersportactiviteiten zoals zeilen, roeien en kanoën, waardoor het een veelzijdige bestemming is voor mensen van alle leeftijden en interesses.

Villa wijk Blankenese

In Hamburg is er een exclusieve wijk genaamd “Blankenese”, die bekend staat om zijn prachtige villa’s. Hier kun je heerlijk wandelen, langs het water of door het park(je). Uiteraard kun je ook over de stoep lopen en de prachtige villa’s bewonderen. Wij zijn in deze wijk uitgestapt tijdens onze hop-on-hop-off tour door Hamburg. En hebben onze ogen uitgekeken. Heb je geen zin om daar te lopen? Het is ook leuk om er tijdens de hop-on-hop-off tour door te rijden, dan zie je ook al erg veel.

 Parochiekerk in Hamburg

Sint-Michielskerk

De Sint-Michiels- of Michelkerk ligt slechts een paar blokken verwijderd van St. Nikolai. De kerk is zeker een bezoekje waard. Je kunt de kerk bezoeken en zelfs (tegen betaling) de kerktoren beklimmen. De kerk zelf kun je gratis bezoeken en ik kan het je echt aanraden!

Sint-Michielskerk

Op deze locatie staat al eeuwenlang een protestantse kerk. De huidige Sint-Michielskerk werd in 1912 gebouwd en na de Tweede Wereldoorlog zwaar gerestaureerd.

Mooi van buiten prachtig van binnen

De kerk van buiten vind ik al onwijs mooi om te zien. Als je binnen komt word je helemaal blij verrast. De akoestiek van deze kerk is zo prachtig dat je hier vaak concerten kunt bijwonen, vooral tijdens het Reeperbahn Festival.

Planten un Blomen

Planten un Blomen vind ik persoonlijk het mooiste park. Ik ben er in de winter en in de lente (mei) geweest. Op beide momenten is het park echt prachtig. Maar eerlijk is eerlijk, als alles in bloei staat is het park vele malen mooier. En beide keren heb ik een of meer eekhoorns in het park gespot.

Hamburger Kunsthalle

De Hamburger Kunsthalle is een van de belangrijkste kunstmusea in Duitsland, gelegen in de stad Hamburg. Het museum heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1869, toen het werd opgericht als de Kunsthalle Hamburg. Het museum staat bekend om zijn uitgebreide collectie Europese kunst, variërend van de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd.

De collectie omvat werken van vele beroemde kunstenaars, waaronder Rembrandt, Frans Hals, Caspar David Friedrich, Edouard Manet, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en vele anderen. Naast schilderkunst omvat de collectie ook beeldhouwkunst, grafische kunst en fotografie.

De Hamburger Kunsthalle bestaat uit drie gebouwen

Het hoofdgebouw, de Galerie der Gegenwart (Galerij van het Heden) en de Kupferstichkabinett (Prentenkabinet). Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en educatieve programma’s om het publiek te betrekken en te inspireren.

Al met al is de Hamburger Kunsthalle een culturele schat in Hamburg en een must-visit bestemming voor kunstliefhebbers die de rijke artistieke geschiedenis van Europa willen verkennen.

Deutsches Schauspielhaus

U-434

Ben je op zoek naar een unieke en bijzondere attractie in Hamburg? Dan is een bezoek aan de U-434 zeker iets voor jou!

Deze voormalige Russische onderzeeër, gelegen in de haven van Hamburg, biedt een onvergetelijke ervaring voor zowel geschiedenisliefhebbers als avonturiers.

De U-434, ook bekend als het U-Bootmuseum Hamburg, is een historische onderzeeër die nu dienst doet als museum en een unieke attractie is in Hamburg. Deze onderzeeër van de Russische marine, oorspronkelijk bekend als B-515, diende tijdens de Koude Oorlog als een geheim verkennings- en spionagevaartuig.

Het museum biedt bezoekers de mogelijkheid om aan boord te gaan van deze fascinerende onderzeeër en een kijkje te nemen in het leven en werk van de bemanning tijdens de Koude Oorlog. Bezoekers kunnen verschillende delen van de onderzeeër verkennen, waaronder de commandobrug, de bemanningsverblijven, de machinekamer en zelfs de torpedoruimte.

Het museum biedt ook tentoonstellingen en displays die de geschiedenis van de onderzeeër en de Koude Oorlog belichten, waardoor bezoekers een dieper inzicht krijgen in de geopolitieke omstandigheden van die tijd. Het is een boeiende ervaring.

Handig om te weten over de U-434: het is een populaire attractie die veel bezoekers trekt. Om er zeker van te zijn dat je naar binnen kunt, is het slim om van tevoren een kaartje te reserveren, omdat er per dag maar een beperkt aantal mensen naar binnen kan.

De U-434 is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Verschillende metrolijnen stoppen in de buurt, waaronder metrostation Feldstraße op de U3-lijn.

Museum für Kunst und Gewerbe

Het Museum für Kunst und Gewerbe, afgekort als MKG, is een van de meest vooraanstaande musea voor kunst en toegepaste kunst in Duitsland. Gelegen in het hart van Hamburg, biedt dit museum een fascinerende reis door de geschiedenis van kunst, design en ambachtelijke technieken.

Het museum herbergt een uitgebreide en gevarieerde collectie die bijna 4000 jaar kunst en cultuur beslaat, met stukken variërend van antieke voorwerpen tot moderne designiconen. Bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan tentoonstellingen, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, meubelontwerp, keramiek, mode en nog veel meer.

Een van de hoogtepunten van het Museum für Kunst und Gewerbe is de uitgebreide collectie toegepaste kunst, die de evolutie van design en vakmanschap door de eeuwen heen weerspiegelt. Daarnaast organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en educatieve programma’s om bezoekers te inspireren en uit te dagen.

Hamburg DOM

De Hamburg DOM is geen kerk, waar de naam je waarschijnlijk aan doet denken. Het is een kermis.

Bij Hamburg DOM is er voor elk wat wils, van vintage carrousels tot spannende hightech achtbaanritten. Deze levendige kermis, de grootste in Noord-Duitsland. En is maar liefst drie keer per jaar. In de lente, zomer en winter is de kermis maar liefst 30 dagen per keer open. De DOM vind plaats op, Heiligengeistfeld, een evenemententerrein naast het St. Pauli-stadion. Naast de opwindende attracties biedt DOM ook een scala aan heerlijk eten, variërend van snoep en traditionele snacks tot stevige meergangenmaaltijden. Mis zeker de speciale evenementen niet, zoals het spectaculaire vuurwerk dat elke vrijdagavond om 22.30 uur te zien is!

Goed om te weten over de Hamburger DOM

Toegang tot Hamburg DOM is gratis . Daarnaast krijgen bezoekers elke woensdag korting op achtbaanritten en andere attracties.

Hoe kom je daar?

Heiligengeistfeld, St. Pauli
U3 Metro naar St. Pauli of Feldstrasse

Voor meer informatie kun je terecht op de Duitstalige DOM-pagina.

De Elbphilharmonie

Als je informatie zoekt over Hamburg kom je bijna overal ook iets tegen over de Elbphilharmonie. Hij mag in dit lijstje met de bezienswaardigheden Hamburg dan ook zeker niet ontbreken. De Elbphilharmonie is een van de meest spectaculaire dingen om te doen in Hamburg. Het is een bepalend monument in de skyline van Hamburg en hoewel het bekijken ervan vanaf het water een prachtige manier is om er een volledig zicht op te krijgen.

De Elbphilharmonie in Hamburg

Zelf ben ik er nog niet binnen geweest, maar ik heb me laten vertellen, dat het echt spectaculair is. Je kunt er een show bezoeken, maar je kunt ook kiezen voor een rondleiding door het prachtige gebouw.

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland is een wereldberoemde toeristische attractie in Hamburg en staat bekend als ’s werelds grootste modelspoorbaan. Het is gelegen in de wijk Speicherstadt, een van de meest pittoreske en historische delen van de stad. Miniatur Wunderland trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Miniatur Wunderland

Het is een fascinerende en gedetailleerde miniatuurwereld die verschillende landschappen en scènes uit de hele wereld omvat, waaronder steden, landschappen, luchthavens, treinen, havens en nog veel meer. Het is opgebouwd met ongelooflijke precisie en vakmanschap, met talloze kleine details die bijdragen aan de realistische uitstraling van de scènes.

Bezoekers kunnen rondlopen en de verschillende secties van Miniatur Wunderland verkennen, en ze kunnen interactieve elementen vinden die ze kunnen activeren om beweging in de scènes te zien, zoals treinen die rijden, auto’s die bewegen, en zelfs vliegtuigen die opstijgen en landen. Het is een unieke ervaring die zowel jong als oud aanspreekt en een fantastische blik biedt op de wereld van modelspoorbanen en miniatuurontwerp.

Handig om te weten over Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland is een onwijs populaire attractie en daarom raad ik je aan om van tevoren een kaartje te reserveren. Zeker tijdens vakanties en in het weekend. Het reserveren van een kaartje geeft je niet alleen de zekerheid dat je naar binnen kunt, maar je hoeft ook niet in de wachtrij te staan.

Op hun website kun je meer informatie vinden.

Station(s) Hamburg

Hamburg heeft verschillende treinstations die dienen als belangrijke knooppunten voor het treinverkeer binnen de stad en naar andere bestemmingen in Duitsland en daarbuiten. Enkele van de belangrijkste treinstations in Hamburg zijn:

  1. Hauptbahnhof (Hamburg Hauptbahnhof): Dit is het grootste en drukste treinstation van Hamburg, gelegen in het stadscentrum. Het is een belangrijk knooppunt voor zowel regionale als nationale treinen, inclusief hogesnelheidstreinen zoals ICE, en biedt verbindingen naar diverse bestemmingen in Duitsland en internationaal.
  2. Dammtor: Gelegen in de wijk Rotherbaum, dicht bij het stadscentrum en het Exhibition & Congress Center (CCH). Dit station bedient ook als een belangrijk knooppunt voor regionale en nationale treinen.
  3. Altona: Dit treinstation ligt in de wijk Altona en is een ander belangrijk station in Hamburg, met verbindingen naar diverse bestemmingen in Noord-Duitsland en verder.
  4. Harburg: Gelegen in de wijk Harburg, ten zuiden van het stadscentrum, dit station bedient als een knooppunt voor treinen richting het zuiden van Duitsland en internationale bestemmingen zoals Denemarken.

Naast deze belangrijke stations zijn er nog andere kleinere stations verspreid over de stad die dienst doen als regionale en lokale knooppunten voor het treinverkeer.

Bezienswaardigheden Hamburg
Hauptbahnhof
Hauptbahnhof

Hauptbahnhof

Dit station is werkelijk een prachtig gebouw, met een buitenkant die aan alle kanten indrukwekkend is. Maar ook binnenin laat het gebouw een verbluffende indruk achter. Naast het vervoer biedt het interieur een overvloed aan eetgelegenheden en diverse winkels, waardoor het niet alleen een functioneel knooppunt is, maar ook een bestemming op zich voor reizigers en bezoekers.

Reeperbahn

De Reeperbahn is een van de meest iconische straten in Hamburg en staat wereldwijd bekend om zijn levendige nachtleven en bruisende entertainment. Gelegen in de wijk St. Pauli, is de Reeperbahn historisch gezien een gebied geweest dat bekend staat om zijn theaters, bars, clubs en adult entertainment.

De straat trekt bezoekers aan van over de hele wereld, zowel toeristen als lokale bewoners, die op zoek zijn naar een levendige en kleurrijke ervaring. De Reeperbahn staat bekend om zijn diverse selectie van clubs en bars, waar bezoekers kunnen genieten van live muziek, comedyshows, en andere vormen van entertainment tot in de vroege uurtjes van de ochtend.

Naast het nachtleven heeft de Reeperbahn ook een rijke geschiedenis. Vroeger was het een gebied waar zeelieden zich kwamen vermaken wanneer ze aan land gingen, en het had ook een reputatie als het “rode licht” district van Hamburg. Tegenwoordig is het gebied echter ook een culturele bestemming, met theaters, restaurants en straatkunst die bijdragen aan de levendige sfeer.

Hotel tips voor Hamburg

Hamburg heeft heel veel hotels, van betaalbaar tot een stukje duurder. Wij hebben zelf een aantal hotels uitgeprobeerd.

Ibis budget Hamburg City Ost

Dit hotel bevindt zich net buiten het bruisende centrum, in een levendige buurt met een scala aan winkels en gezellige restaurants. Hoewel de kamers niet bijzonder ruim zijn, zijn ze wel comfortabel en van goede kwaliteit. Het bed is lekker en comfortabel, met een handig tweepersoonsbed en een extra bed erboven, waardoor de kamer geschikt is voor maximaal drie personen. Zelf had ik de kamer voor mezelf had en mijn reisgenoot een aparte kamer, dan is de kamer ruim genoeg.

Hamburg Room

Hamburg Room was het andere hotel dat we hebben geboekt. Dit hotel bevindt zich in het centrum en vanuit hier kun je gemakkelijk te voet naar het centrum wandelen of naar Planten un Blomen gaan. Eerlijk gezegd vond ik de locatie van dit hotel iets minder aangenaam dan die van het Ibis Budget Hamburg City Ost. Het leek alsof het hotel zich bevond in een minder levendige buurt, bijna als een soort achterbuurt. Het gedeelte waar wij verbleven leek een aparte vleugel te zijn in een appartementencomplex, met een aantal kamers. Het feit dat de toiletten en douches op de gang waren, vond ik persoonlijk minder comfortabel. Het hoofdgebouw van het hotel bevindt zich op ongeveer 7 minuten lopen.

Raphael Hotel Wälderhaus

Info volgt

Raphael Hotel Wälderhaus

Met de gids door Hamburg

Vind jij het fijn om met een gids door Hamburg te gaan? Dan hebben wij een goede budget tip voor je. Hier kun je een gratis gids boeken (is wel met een groep). Als je de tour dan leuk vond, kun je de gids een fooi geven, maar dat is niet verplicht.

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

2 reacties

  1. […] Wat te doen in Hamburg: bezienswaardigheden en tips! […]

  2. […] We hebben ook een aantal leuke tips voor je om te doen in Hamburg: Wat te doen in Hamburg: bezienswaardigheden en tips! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *