Winsum het mooiste dorp van Nederland

Winsum

In 2020 werd Winsum door de ANWB gekroond tot het mooiste dorp van Nederland. Deze titel is volkomen dan wat mij betreft volkomen terecht.

Zelf kom ik er een paar keer per jaar. Het is niet alleen een heel leuk kneuterig dorpje, maar ook nog eens onwijs gezellig. En de mensen uit het dorp zijn zo trots op hun mooie Winsum.

Wat maakt Winsum nu het mooiste dorp van Nederland?

Wat maakt een dorp nu eigenlijk mooi? Voor velen is het antwoord duidelijk: water. En in Winsum is dat zeker het geval, met het Winsumerdiep dat dwars door het dorp stroomt en prachtige bruggen oplevert. De boogbrug, gelegen midden in het dorp, lijkt rechtstreeks uit een ansichtkaart te komen. Deze voetgangersbrug, iets hoger gelegen, biedt adembenemende uitzichten.

Of neem bijvoorbeeld de Jeneverbrug. Op zichzelf misschien niet opvallend mooi, maar vanaf hier geniet je van een panorama dat volgens sommige inwoners het allermooiste uitzicht van Winsum biedt.

Molens doen het ook altijd goed. En laat Winsum er nu net twee hebben. Beide molens zijn vanuit verschillende hoeken tegelijk bewonderd kunnen worden. Deze monumenten zijn prachtig om te aanschouwen. Een molen staat vlakbij de kerk en de molen en kerk samen leveren ook weer een prachtig plaatje op. De kerk doorgaans open is voor bezoekers.

Maar wat het pittoreske dorp Winsum echt afmaakt, zijn voor mij wel de schilderachtige straatjes met hun charmante huisjes in het centrum. Wandelend door deze straten waan je je in een ansichtkaart, waar elke hoek een nieuw schilderachtig tafereel onthult.

Wat Winsum zo speciaal maakt:

Wat Winsum zo speciaal maakt, is niet alleen de fysieke schoonheid, maar ook de warmte van de gemeenschap die er woont. De lokale bevolking begroet je met een glimlach. Het is mooi om te zien hoe trots ze zijn op hun mooie dorp.

Het Pieterpad loopt door Winsum

Het Pieterpad, Nederlands langste wandelroute, strekt zich uit over 498 kilometer van het uiterste puntje in het noorden van Nederland, Pieterburen, tot aan de Sint-Pietersberg in het zuiden, bij Maastricht. Dit wandelpad, vernoemd naar de heilige Sint-Pieter, doorkruist het Nederlandse landschap en biedt wandelaars een ongeëvenaarde mogelijkheid om de diversiteit van Nederland te ervaren, van glooiende heuvels tot uitgestrekte vlaktes en schilderachtige dorpen.

Winsum vormt een belangrijk onderdeel van de route van het Pieterpad. Wandelaars die Winsum passeren, worden getrakteerd op de typische charme van dit pittoreske dorp, met zijn historische gebouwen, kronkelende grachten en knusse straatjes. Het dorp biedt een welkome rustplaats voor vermoeide wandelaars, met gezellige cafés en restaurants waar ze kunnen genieten van lokale lekkernijen en de gastvrijheid van de lokale bevolking.

Winsum

Veel bezoekers door de titel mooiste dorp van Nederland

Toen Winsum in 2020 werd uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland, trok dat veel bezoekers. Mensen kwamen van heinde en verre om dit pittoreske dorpje met eigen ogen te aanschouwen. Het was zelfs zo druk dat op sommige dagen mensen in de rij moesten staan om een plekje op een terras te bemachtigen.

Is Winsum nu ‘hot’ or ‘not’?

Voor mij is het slechts tien minuutjes rijden naar Winsum. Hoewel het een onwijs mooi dorp is. zou ik het wel combineren met een andere activiteit. Of er zelfs een weekendje weg van maken. Je zou een dagje bijvoorbeeld kunnen combineren met een bezoek aan Pieterburen te brengen of te gaan winkelen in Groningen.

Kerk in Winsum

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

1 reactie

  1. […] Winsum het mooiste dorp van Nederland […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *