Ontdekt Gozo met de tuk-tuk

Tuk tuk tour

Tijdens onze vakantie op Malta. Maakten wij deze avontuurlijke rondreis met de tuk-tuk. Zo ontdek je verborgen plekken die anders onbereikbaar zouden blijven. En wat ik dan helemaal fijn vind. iedereen kan ontspannen en genieten, want de chauffeur brengt je moeiteloos naar elke bestemming.

Start van de dag

We werden rond 8.45 uur vlakbij ons hotel opgehaald en naar de haven gebracht. Vanaf daar namen we de boot naar Gozo, wat ongeveer 25 minuten duurde. Bij aankomst op Gozo stonden de Tuk-Tuks met hun chauffeurs al op ons te wachten.

De chauffeur is de gids

Onze gids, Dave, vertelde ons dat we de loterij hadden gewonnen omdat we de hele dag met hem op pad mochten. En hij had gelijk, Dave was echt een leuke en gezellige gids, een echte local! Hij vindt het leuk om zijn eiland aan iedereen te laten zien en doet dit elke dag. Hij vertelde me dat hij er elke dag weer van geniet om zelf ook de mooiste plekken van zijn eiland te bewonderen en deze met toeristen te delen. Je kon aan alles merken dat hij het deed vanuit passie, en dat maakte deze dag nog leuker.

Voor ons was het een primeur om plaats te nemen in een tuk-tuk, maar zou het zeker weer doen. Niet meer op Gozo, want ondanks elke tuk tuk zijn eigen route maakt, kom je toch allemaal langs dezelfde hoogte punten en die hebben we hier nu gezien.

De tuk-tuk

De tuk tuk is geschikt voor 6 personen. Wij waren met z’n drieën, en er zaten nog twee andere mensen bij ons in. Gedurende de hele dag trek je samen op. Er staan meerdere tuk tuks klaar, maar elk gezelschap gaat met zijn eigen tuk tuk op pad. Onderweg kom je bij de stops echter wel weer andere tuk tuks tegen. Bij elke stop vertelt de chauffeur (gids) iets over de omgeving of het monument waar je voor staat. Vervolgens kun je op eigen gelegenheid rondlopen.

Een aantal stops met de de tuk tuk zou ik met je delen

Een aantal van deze prachtige stops wil ik graag met je delen, maar niet alles, want ik wil ook graag wat verrassingen bewaren voor je. Tijdens de tour maak je namelijk meerdere stops en krijg je een overvloed aan indrukwekkende bezienswaardigheden te zien en krijg je een goed beeld van Gozo.

Een van de hoogtepunten van onze tour was dat, slechts twee weken voordat wij er waren, er Romeinse artefacten onder de grond waren gevonden bij een kerk. Het was onze gids die dit exclusieve nieuws met ons deelde. Het was werkelijk bijzonder om te zien hoe ze bezig waren met de opgravingen. Tot op heden is echter nog niet precies duidelijk wat er met de vondsten zal gebeuren. Het voelde echt geweldig dat onze gids deze unieke ervaring met ons deelde en dat wij als een van de weinige toeristen een van de eersten waren die dit mochten aanschouwen.

Op de foto’s hieronder zie je de Romeinse vondsten op Gozo. En hoe leuk is het dat wij als een van de eerste dit hebben mogen zien?!

Onze eerste stop was bij een kerk, de hoogste op Gozo. Deze kerk is zelfs zichtbaar wanneer je met de boot aankomt. Hoewel het de hoogste is, is het niet de grootste kerk op het eiland.

Sanap-kliffen

Onze tweede stop was bij de kliffen. We parkeerden op een smal weggetje waar onze gids een bloem plukte en ons vertelde dat dit natuurlijke mosterd was. We mochten allemaal proeven, en het smaakte inderdaad precies naar mosterd. Je moet dan niet de bloem te eten, maar de groene steeltjes die aan de steel vast zitten.

Daarna liepen we langs een pad naar de kliffen. Dit waren de hoogste kliffen van het eiland, met een hoogte van maar liefst 120 meter, zoals onze gids ons vertelde. Het was zo mooi om te zien, het was echt een adembenemend uitzicht!

Xwejni-zoutpannen

De zoutpannen waren echt indrukwekkend om te zien, met een geschiedenis die teruggaat tot vele eeuwen geleden. Sommige van deze zoutpannen zijn zelfs al duizend jaar oud. De vierkante zoutpannen zijn door de Romeinen gebouwd, terwijl de ronde varianten door de Feniciërs werden gemaakt.

Een leuk weetje:

Als je bij de zoutpannen bent, is het de moeite waard om af en toe even naar de zee te kijken. Daar worden namelijk nog wel eens dolfijnen gespot. Helaas hebben wij ze niet gezien tijdens ons bezoek.

Citadel en Victoria

Onze laatste stop met de tuk tuk was bij de Citadel in Victoria. Hier kregen we ruim een uur de tijd om rond te kijken. De Citadel is een historische vesting die hoog boven de stad uitsteekt en een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Gozo.

Binnen de muren van de Citadel is er van alles te zien en te doen. Er is een prachtige kerk die vaak dient als centrum van religieuze activiteiten en ceremonies. Daarnaast is er een museum waar je meer te weten kunt komen over de rijke geschiedenis van het eiland. Maar je kunt ook gewoon rondwandelen en genieten van de charmante straatjes en historische architectuur.

Eenmaal boven aangekomen, kun je over de rand van de Citadel lopen en genieten van een adembenemend uitzicht over het hele eiland. Het panoramische uitzicht strekt zich uit over de schilderachtige landschappen van Gozo, met zijn glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en de glinsterende Middellandse Zee in de verte. Het is werkelijk een onvergetelijke ervaring die je de schoonheid van Gozo in al zijn glorie laat zien.

Cactus likeur

Op Gozo vind je ook veel cactussen, maar de vruchten zijn pas eetbaar in september, omdat ze anders erg zacht zijn en niet erg smaakvol. Gelukkig is er op Gozo een bedrijf dat er likeuren van maakt. Wij kregen de kans om deze te proeven tijdens de tour. Ze waren best lekker! Daarnaast zijn er nog andere lekkernijen om te proeven.

Tijdens de terugreis ga je langs de Blue Lagoon

Tijdens de terugreis van Gozo naar Malta vaart de boot langs  Comino’s fascinerende Blue Lagoon, Crystal Lagoon en grotten, mits het weer het toe laat. Het is echt mooi om te zien. Echter is dit niet heel lang, maar dit maakt deze fantastische excursie helemaal af.

Handige tips

Tijdens de excursie zijn er veel stops, maar deze liggen vaak ver van de bewoonde wereld. Daarom deel ik graag een paar handige tips op basis van onze ervaring.

Wij deden deze excursie in de winter (februari), toen was het rond de 18 graden, lekker zonnig. Gelukkig hadden wij ons met zonnebrand ingesmeerd, maar andere mensen die bij ons op de boot zaten hadden dit niet gedaan en merkten dat wel.

Tip 1: Smeer je goed in met zonnebrandcrème en neem deze ook mee, zodat je onderweg je nog een aantal keren kunt insmeren, vooral in de zomer.

Tip 2: Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt. Tijdens de lunch krijg je een karaf water met je groep en kun je drinken aan de bar kopen. Onderweg kun je echter geen water kopen, wat in de zomer anders kan zijn. Maar als je ervoor zorgt dat je voldoende water bij je hebt, weet je zeker dat je gehydrateerd blijft.

Tip 3: Neem wat snacks mee voor onderweg, zoals fruit of noten, om je energieniveau op peil te houden.

Tip 4: Neem een klein EHBO-kitje mee met basisbenodigdheden zoals pleisters en pijnstillers mee. Is altijd handig om bij je te hebben.

Ben je enthousiast geworden over deze unieke excursie? Boek dan nu jouw avontuur op de website van Maltaexcursion.com! Met deze speciale code: RMP5, kunnen onze lezers profiteren van 5% korting op hun boeking. Deze korting is geldig voor alle excursies die ze aanbieden, maar is niet van toepassing op de entreeprijzen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

16 reacties

 1. […] Ontdekt Gozo met de tuk-tuk […]

 2. zegt:

  Leuk he, op pad met zo’n tuktuk 😉 Echt comfortabel is het niet, maar plezier voor tien! Ik zou graag die zoutpannen eens bezoeken, dat ziet er echt bijzonder uit.

  1. zegt:

   Ik vond de tuk tuk wel prima zitten. Het leek heel krap, maar zat best goed. We zaten met z’n drieën achterin. De zoutpannen waren erg leuk om te zien en daar zo te lopen.

 3. Claire zegt:

  Wat een onwijs leuke en originele wijze om Malta te ontdekken! Wel jammer om het te delen met een ander gezelschap. Ik voel mij dan altijd zo onsociaal maar ik ben liever met mijn eigen crew.

 4. Linda schrijft 't op zegt:

  Wat leuk om Mata via een Tuk Tuk te ontdekken, zo kom je met een gids nog eens op mooie plekjes

 5. zegt:

  Leuk verhaal
  Zelf ben ik zo 20 jaar geleden naar Thailand geweest en veel
  In tik tik gezeten
  Een leuke ervaring

 6. zegt:

  Wat een prachtige omgeving is dit! Rijden in een tuk tuk lijkt mij echt dood eng!

  1. zegt:

   Wij reden niet zelf hoor. Dat was ook juist het fijne, we konden zo allemaal lekker van de omgeving genieten en alles goed zien.

 7. Wat een leuke tips deel je! Ik heb nog nooit een tuktuk gebruikt om een plek te verkennen. Citadel en Victoria lijkt me prachtig!

 8. Dave zegt:

  It was a great pleasure to be able to Show you my beautiful Island of Gozo 🙂

  1. zegt:

   It was an honor for us that you were our guide. You do it with a lot of passion and pleasure.

 9. […] Ontdekt Gozo met de tuk-tuk […]

 10. […] Wij hebben Victoria bezocht tijdens onze excursie met de tuk-tuk, wat ik je overigens echt kan aanraden. Tijdens deze excursie bezoek je alle hoogte punten van het eiland. Je kunt alles over onze ervaring met de tuk-tuk lezen in dit artikel: Ontdekt Gozo met de tuk-tuk. […]

 11. […] bezochten het Citadel tijdens onze tuk-tuk tour. Dit is echt een aanrader tijdens deze tour neemt de chauffeur je mee naar de beste plekken op het […]

 12. […] Gozo-jeepsafari mag ook zeker niet ontbreken in dit rijtje. Wij hebben voor de  tuk-tuk gekozen. Het is dezelfde tour, maar dan in de tuk-tuk. Wij vonden dit echt geweldig. De jeeps […]

 13. […] Zo gingen wij een uurtje naar de Blue Lagoon. Zelf had ik verwacht 3 a 4 uurtjes op Comino door te brengen. Wij hadden onze wandelschoenen al aan. Echter liep dat wat anders, want na een uurtje moesten we alweer op de boot en ging de boot naar Gozo. Op Gozo aangekomen moesten we een busje nemen, dit koste ons 5 euro per persoon extra. Deze busjes brachten ons naar Victoria. Hier hadden we twee uurtjes om rond te lopen. Echter voelde het als een race tegen de klok. Als ik van te voren geweten had, dat we wederom weer naar Victoria zouden gaan, had ik deze excursie niet eens gedaan. We hadden Victoria al goed gezien tijdens de tuk tuk tour. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *