Wat te doen op Borkum? Heel veel tips …

Wat te doen op Borkum?

Borkum is een van de Duitse Waddeneilanden en heeft een rijke geschiedenis. Dit eiland is de perfecte bestemming voor zowel avonturiers als rustzoekers. In dit artikel nemen we je mee naar dit verborgen juweel in de Waddenzee.

De boot naar Borkum

Vanuit de Eemshaven in Groningen/Delfzijl kun je de boot naar het Duitse eiland Borkum nemen. Je hebt verschillende mogelijkheden om naar de haven te reizen: je kunt je auto parkeren vlakbij de boot, of je kunt de trein nemen naar het nabijgelegen station, dat op loopafstand van de veerboot ligt. De overtocht zelf duurt ongeveer 50 minuten.

Als je nog geen kaartjes hebt gekocht, kun je deze bij het loket in de terminal aanschaffen voordat je aan boord gaat. Vervolgens kun je zonder paspoortcontrole direct naar de boot lopen (als die er al is).

Eten en drinken op de boot

De veerboot heeft twee binnendekken. Het onderste dek is vrij compact en heeft geen ramen, wat het misschien wat minder aantrekkelijk maakt voor passagiers die graag van het uitzicht willen genieten. Op het bovenste dek bevindt zich een restaurantgedeelte waar je heerlijk kunt zitten, maar houd er rekening mee dat het er lekker naar eten ruikt en dat je hier geen zelf meegebracht eten en drinken mag nuttigen. Aan de andere kant van het bovenste dek is er een zitgedeelte met tafels en stoelen, waar je wel je eigen eten en drinken kunt gebruiken.

Voor gezinnen met kinderen is er nog een extra verdieping beneden, waar een kleine speeltuin is ingericht. Daarnaast zijn er tafels waar je diverse spelletjes kunt spelen, ideaal voor de liefhebbers van bordspellen.

Tot slot kun je ook naar het bovendek, waar je heerlijk in de frisse lucht kunt staan en van het uitzicht over zee kunt genieten. Het is de perfecte plek om te ontspannen en de overtocht compleet te maken.

Rijke Geschiedenis en Cultuur

Borkum heeft een boeiende geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het eiland was ooit een belangrijke basis voor walvisvaarders en vissers, en deze maritieme tradities zijn nog steeds zichtbaar in de lokale cultuur. Bezoek het Heimatmuseum, gehuisvest in een historisch pand, om meer te weten te komen over de geschiedenis van Borkum en de levensstijl van zijn bewoners door de eeuwen heen.

De vuurtoren van Borkum, een iconisch symbool van het eiland, biedt een panoramisch uitzicht over de Noordzee en het omliggende landschap. Het beklimmen van de 308 treden naar de top is zeker de moeite waard voor het adembenemende uitzicht.

Met de trein op Borkum

Als je met de boot aankomt op Borkum, staat de nostalgische trein van Borkum al op je te wachten. Het is bijna onvermijdelijk om de trein naar het centrum te nemen, tenzij je zin hebt in een flinke wandeling of fietstocht. De treinreis is een belevenis op zich, met een aantal wagons en een authentieke sfeer. Je dendert niet mega hard over het spoor zo naar het centrum van Borkum. Ook voor de terugreis staat de trein weer op tijd voor je klaar en sluit naadloos aan op de boot. Check voor het instappen wel even goed of het de juiste boot is. Zowel de boot naar Nederland als naar Duitsland vertrekken vanaf dezelfde plek. En bij de entree wordt niet iedereen even goed gecontroleerd en zo zijn er twee mensen die bij ons in de bus zaten hebben zo dus de verkeerde boot gepakt. Dus check voordat je de boot op gaat wat er op het bordje staat.

Treinkaartjes

Als het goed is, is je boot ticket ook je kaartje voor de trein. Iedereen is meteen vanaf de boot de trein ingegaan. Er is geen kaart controle.

Genieten van de natuur op Borkum

Borkum is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het eiland is omringd door uitgestrekte stranden en duinen. Er zijn veel wandel- en fietspaden die je door het diverse landschap leiden. Een van de hoogtepunten is het Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier kun je genieten van spectaculaire uitzichten en een overvloed aan flora en fauna, waaronder zeldzame vogels en zeehonden.

De Waddenzee zelf is een dynamisch ecosysteem dat voortdurend verandert door eb en vloed. Tijdens laagwater kun je deelnemen aan wadlopen, een unieke ervaring waarbij je te voet de drooggevallen zeebodem verkent.

Slenteren door het centrum van Borkum

Voor een Waddeneiland is het centrum van Borkum vrij groot. Verwacht geen grote of bekende ketens, maar gezellige snuffelwinkeltjes zoals lokale kledingwinkels en souvenirwinkeltjes.

De winkelstraten op Borkum zijn de Strandstraße, Franz-Habich-Straße en de Bismarckstraße. In de Bismarckstraße vind je een breed aanbod van winkels, restaurants en cafés. Deze straat begint direct bovenaan de promenade en vertakt verder naar beneden in meerdere kleine zijstraatjes. Veel van de winkeltjes op Borkum zijn nog in handen van zelfstandige ondernemers.

De sfeer in het centrum is goed en super gezellig.

Let op!

Op zaterdagmiddag zijn veel winkels gesloten. Op zondag zijn enkele winkels in de Bismarckstraße een paar uur rond de middag geopend. Het centrum geeft wel sfeer aan het eiland.

Cash betalen

Je kunt bijna bij geen een restaurant met pin betalen en bij winkels al helemaal niet. Zorg daarom dat je voldoende cash geld bij je hebt.

De boulevard

De boulevard van Borkum is ongeveer vier kilometer lang. Aan de ene kant heb je een prachtig uitzicht over het strand en de zee, met diverse strandtentjes. Op het strand staan ook de bekende strandkorven waar de Duitse stranden om bekend staan. Als het helder weer is, is de kans groot dat je zeehondjes kunt zien liggen.

Aan de andere kant van de boulevard zie je voornamelijk hotels. Dit biedt een iets ander uitzicht dan dat van het strand, maar het draagt bij aan de charmante sfeer van de boulevard.

De muziekkoepel

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de boulevard van Borkum is de prachtige muziekkoepel. Deze historische koepel, gelegen in het Kurpark bij de strandpromenade, is een geliefde ontmoetingsplaats voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Tijdens de zomermaanden worden hier regelmatig concerten en andere muzikale optredens georganiseerd. Van klassieke muziek en jazz tot moderne hits, de muziekkoepel biedt een gevarieerd programma dat voor ieder wat wils heeft.

De sfeer rond de muziekkoepel is bijzonder levendig en gezellig, vooral tijdens de concerten. Mensen komen hier samen om te genieten van de muziek, een drankje te drinken in de nabijgelegen cafés of gewoon te ontspannen en van de omgeving te genieten. De optredens zijn vaak gratis toegankelijk, wat het een toegankelijke en populaire activiteit maakt voor bezoekers van alle leeftijden.

Het strand op Borkum

Als jaren stond Borkum op mijn wensenlijstje om te bezoeken. Veel mensen zeiden dat Borkum niet zoveel voorstelt, en dat je er vooral heen gaat voor het strand. Echter, ik heb ontdekt dat Borkum veel meer te bieden heeft dan alleen maar strand. Het strand op Borkum is echt prachtig, maar als je van meer houdt dan alleen een dagje aan zee, dan zit je op Borkum ook zeker goed.

Borkum heeft drie stranden met toezicht:

Nordbad

Dit strand ligt aan de boulevard en is het drukst bezochte strand van het eiland. Hier is van alles te beleven. Voor een paar euro kun je een Strandzelt (strandkorf), een soort strandstoel in een tentje, huren. Deze bonte verzameling strandkorven staan werkelijk schots en scheef door elkaar en geven het strand zijn unieke en prachtige Duitse uitstraling. Je kunt hier zandkastelen bouwen, beachvolleyballen en vliegeren. Surfers en zeilers kunnen op het noordelijkste puntje van dit strand terecht. Van mei tot oktober worden er veel strandactiviteiten onder begeleiding georganiseerd.

Südbad

Ook bij het Südbad staan de kleurrijke strandstoelen en tenten. Hier is het strand wat smaller en een stukje rustiger. Door de duinen zit je hier lekker beschut. Zeker als er een noordwesterwind staat. De duinen houden de wind dan tegen.

Hier vind je ook een speciale hondenzone die is afgebakend op het strand.

Naaktstrand

Het derde strand met toezicht is het naaktstrand. Dit strand ligt achter het natuurgebied Ostdünen, op een kwartier fietsen van de stad. Hier kun je in alle vrijheid van de zon en zee genieten.

Fietsen op Borkum

Als je veel van Borkum wilt zien, dan is fietsen de beste manier om het eiland te verkennen. Er zijn verschillende plekken waar je fietsen kunt huren. Direct in het centrum kun je fietsen huren, maar je kunt ook een klein stukje lopen en bij Firma Schumacher fietsen huren. Ze zijn hier iets goedkoper en bieden een fijne service. Je vindt Firma Schumacher aan het Fauermanspad, de tweede zijstraat aan de rechterkant van de Franz-Habich-Straße. Dit is als je de winkelpromenade oploopt.

Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, maar je kunt ook gewoon lekker kriskras het eiland doorkruisen. Houd er rekening mee dat op sommige stukken de fietspaden behoorlijk smal zijn, waardoor inhalen wat lastiger kan zijn.

Zwemmen in Gezeitenland

Wil je wel zwemmen, maar liever niet in de zee? Dan is Gezeitenland echt iets voor jou. Naast zwemmen kun je hier ook heerlijk relaxen. Het is een van de modernste zwem- en wellnessparken van Europa. In het complex van 8000 vierkante meter vind je verschillende binnen- en buitenzwembaden en een spectaculaire reuzenglijbaan van 75 meter lang.

Wil je liever iets actiefs wilt doen? Dan kun je op een board springen in de Flowrider, de eerste indoor surffaciliteit in het noorden van Duitsland. Ontspannen kan in de sauna, in whirlpools of op klankbedden. Het complex heeft de vorm van een oceaanstomer en is makkelijk te herkennen aan de westkant van Borkum.

Adres: Goethestraße 27, 26757 Borkum, Duitsland.
Website: www.borkum.de

Wandelen

Op Borkum kun je echt heerlijk wandelen. Het eiland biedt een diversiteit aan landschappen, van uitgestrekte duinen tot levendige promenades en rustige natuurgebieden. Je kunt langs de kustlijn wandelen en genieten van de verfrissende zeelucht, of dwalen door de groene binnenlanden en genieten van de rust en stilte. Borkum heeft goed gemarkeerde wandelpaden die je langs historische bezienswaardigheden, gezellige dorpjes en prachtige uitzichtpunten voeren.

De nieuwe Vuurtoren beklimmen

Borkum telt maar liefst drie vuurtorens: de nieuwe, de oude en de elektrische. Alle drie zijn ze gebouwd om schepen te waarschuwen die te dicht bij de kust kwamen. Alleen de nieuwe vuurtoren (Neue Leuchtturm) kun je beklimmen. Deze bevindt zich aan de westkant van Borkum. Het zijn maar liefst 308 traptreden die je moet beklimmen om boven te komen. Eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht over het eiland, de Waddenzee en de duinen.

Zeehonden spotten

Borkum is een van de Duitse Waddeneilanden waar je goed zeehonden kunt spotten. Het eiland is namelijk omringd door zandbanken waar de zeehonden graag op liggen om uit te rusten. De zeehonden zijn goed te zien op de Hohes Riff, ook wel de Zeehondenbank genoemd. Deze uitgestrekte zandbank ligt voor het noordelijke strand van Borkum.

Bij laag water kun je naar de zandbank toe lopen. Het is echter niet toegestaan om erop te gaan. Het is belangrijk om altijd gepaste afstand te houden en de zeehonden niet te verstoren. Raak ze zeker niet aan, hoe lief ze er ook uitzien, want ze kunnen hard bijten.

Met een kitebuggy over het strand sjezen

Heb jij zin in wat meer avontuur? Dan moet je absoluut eens met een kitebuggy over het strand van Borkum scheuren! Een kitebuggy is een lichtgewicht voertuig met drie grote wielen dat door een vlieger wordt voortgetrokken. Het geeft een geweldige adrenalinekick en is een ervaring die je niet snel zult vergeten. De snelheid, de wind in je haren en het landschap van Borkum dat aan je voorbij raast, maken het echt een onvergetelijke belevenis. Probeer het eens, en je zult merken dat het naar meer smaakt!

Met de hond naar Borkum

Mijn hond doe ik er geen plezier mee, maar veel andere honden genieten wel van een dagje of langer op een eiland. Het is fijn om te weten dat er twee dierenartsen zijn op Borkum. Overal kun je gratis poepzakjes krijgen. Daarnaast zijn er drie (speciale) stranden waar honden welkom zijn.

Wat te doen op Borkum: praktische tips

Nu weet je wat er te doen en te beleven is, maar deze dingen wil je ook wel erg graag weten.

Je kunt zowel vanuit de Eemshaven als vanuit de Duitse havenstad Emden een veerboot nemen naar Borkum.

Bereikbaarheid van de Eemshaven

Met de auto: Je bereikt de Eemshaven via de ringweg van Groningen, je neemt de N46 richting Bedum, die rechtstreeks naar de Eemshaven leidt. Volg bij de Eemshaven de borden richting “Borkum (met de boot)”.

Met de trein: Sinds 2018 rijdt er een rechtstreekse trein vanaf station Groningen naar de veerterminal in de Eemshaven, welke tevens het eindpunt van deze trein is. Vanaf het station loop je in een paar minuten naar de vertrekhal van de veerboot.

Combinatie dagkaart: Arriva en AG ‘EMS’ bieden een combi-dagkaart voor deze verbinding aan. Deze kaart is verkrijgbaar bij Arriva voor reizigers vanaf het hoofdstation in Groningen.

Parkeren in de Eemshaven: Bij de veerbootkade zijn ruime parkeermogelijkheden beschikbaar. Er is een grote parkeerplaats voor ongeveer 1.500 auto’s en een parkeerdek voor 30 auto’s. Het parkeerterrein is dagelijks geopend vanaf 30 minuten voor vertrek van de eerste overtocht naar Borkum tot 30 minuten na aankomst van de laatste veerboot in de Eemshaven. Het is helaas niet mogelijk om van tevoren een parkeerplek te reserveren; parkeerkaarten kunnen worden afgerekend bij de parkeerautomaat.

Kom je iemand brengen of halen, dan kun je gratis in- en uitrijden.

Voor ons was een dag Borkum echt te kort! Wij gaan dan ook zeker weer terug naar dit prachtige eiland.

Ben jij wel eens op Borkum geweest? Heb je nog tips laat het gerust weten.

Binnenkort komt ook onze video online over Borkum. Hier kun je alvast andere toffe video’s van Reizen met Passie vinden.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

2 reacties

  1. Anke zegt:

    Wat een goede en nuttige informatie. Wil het hierdoor nu wel met eigen ogen gaan zien.

  2. […] Wat te doen op Borkum? Heel veel tips … […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *