Dierenleed op vakantie, hoe kun JIJ dit voorkomen

Dierenleed op vakantie

Dierenleed op vakantie: Het lijkt zo onschuldig en voor jou is het heel leuk: op de foto met een wild dier zoals een aapje, slang of krokodil, of een ritje op de rug van een kameel of olifant. Het voelt als een ‘onvergetelijke ervaring’. Echter, er schuilt veel dierenleed achter deze activiteiten. In dit artikel willen we je graag bewust maken van het leed dat deze dieren moeten ondergaan.

Dierenleed op vakantie …

Sommige vormen van dierenleed zijn niet altijd meteen zichtbaar. Wij hebben een aantal van de meest voorkomende vormen van dierenleed voor je op een rijtje gezet. Wil je iets doen met een dier in de hoofdrol vraag jezelf dan af of het voor de dieren ook leuk is en waarom ze dit doen.

Paard en wagen

In veel landen word je nog steeds rondgereden in een traditionele paard en wagen. Neem Marokko, waar de paarden massaal op een centrale plek in de hitte staan te wachten totdat toeristen hen inroepen om naar hotels of restaurants te rijden. Wat voor jou een charmante en authentieke ervaring lijkt, betekent voor de dieren ondraaglijk leed.

De paarden moeten de hele dag in de brandende zon staan, vaak zonder voldoende water en met nauwelijks voedsel om hun energie op peil te houden. Wanneer ze niet snel genoeg bewegen of niet gehoorzamen, krijgen ze regelmatig een tik met de zweep. Ik heb in Marokko zelf gezien hoe frequent dit voorkomt, wat het contrast benadrukt tussen de beleving voor de toerist en het lijden van de dieren.

Dierenleed op vakantie

Ook in Bulgarije zie je een vergelijkbare situatie. Daar worden de paarden vanaf vroeg in de ochtend tot ver in de avond ingezet, zonder de rust, verzorging en bescherming die ze verdienen.

Als je op vakantie bent en een paard en wagen tegenkomt, laat je dan niet verleiden door de nostalgische uitstraling. Kies in plaats daarvan voor een wandeling of neem een taxi. Door bewust te kiezen, kun je helpen voorkomen dat dit dierenleed in stand blijft

Helaas is dit niet het enige dierenleed op vakantie. We hebben de meest voorkomende in dit artikel gezet.

Op de foto met een wild dier

Op het eerste gezicht lijkt het onschuldig: op de foto met een wild dier. Voor jou is het een leuke herinnering en iets om te delen op je sociale media. Maar is het voor het aapje, de exotische vogel, tijger, de krokodil of een ander dier ook net zo leuk? Nee, achter deze schijnbaar onschuldige activiteit schuilt veel dierenleed.

Een aapje wordt vaak onder drugs gehouden, want je dacht toch niet echt dat hij uit zichzelf zo rustig bleef zitten? Bij een vogel zijn de pennen uit hun vleugels gehaald, zodat ze niet weg kunnen vliegen. En bij de babykrokodil zagen we dat de bek was afgeplakt met doorzichtig plakband en hij lag de hele dag in een veel te klein plastic bakje, waarin hij niet eens kon bewegen.

Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen, hoe leuk is dat? Leuk voor jou dan he. Voor de dolfijnen is het alles behalve leuk. Deze dolfijnen leven in een kooi in de zee. Want het is wel heel toevallig toch dat ze altijd dolfijnen vinden. Ze hebben weinig bewegingsruimte en leven in bizarre omstandigheden.

Dolfijnen shows

Helaas is er nog meer leed voor de dolfijnen. Dat zijn namelijk de dolfijnenshows. In Nederland hebben we het Dolfinarium en veel landen hebben hun eigen dolfinarium of zelfs meerdere.

De shows met de dolfijnen en de zeeleeuwen zijn voor jou als publiek onwijs leuk om naar te kijken. Heb je je ooit afgevraagd hoe het voor de dieren is? Er gaat veel leed schuil achter deze shows. De dolfijnen een zeeleeuwen (dit is overigens ook zo voor circus dieren) worden met harde hand getraind en lopen hierbij vaak verwondingen op. Dolfijnen horen in de zee en in het zoute water. Het is chloor in het bad is helemaal niet goed voor de huid en hun ogen. Sterker nog het is heel schadelijk voor de ogen van de dolfijnen en kunnen hier zelfs blind van raken.

Ik hoop deze mooierds ooit in het wild te mogen bewonderen. Het zijn en blijven prachtige dieren, maar ze horen niet in gevangenschap te leven.

Stierengevechten

Je kunt het je vast net als ik eigenlijk helemaal niet voorstellen, maar helaas is het waar. Er zijn wereldwijd nog steeds heel veel stieren gevechten. Hoe zielig dit is hoef ik je niet meer uit te leggen toch? Een stier die voor de ogen van het publiek gedood wordt of in ieder geval zwaar gewond. Hier gaan gewoon mensen heen met hun kinderen he! Waarom zou je dit willen zien?

Zie ook wat Peter Jansen (activist, hij springt in de arena voor de stieren en in het water bij de dolfijnen shows onder andere)

Nog meer dierenleed op vakantie

Helaas is dit ook nog niet het enige dierenleed tijdens vakanties (en ook dichtbij huis).

Een ritje op de rug van een dier

Of het nu een paard, kameel of olifant is, geen van deze dieren vindt het fijn dat je op hun rug zit. Wist je dat de rug van een paard de zwakste plek is en dat het erg pijnlijk voor hen kan zijn? Ook hier worden de dieren hardhandig getraind om een mens op hun rug toe te laten. Een olifant moet je echt breken en dan kan maanden en zelfs jaren duren.

In Marokko staan de kamelen gewoon met een poot vast.

Paardenmeisje

Ik was vroeger een echt paardenmeisje en zag het leed toen nog niet in. Als 10 jarige heb ik regelmatig gezien hoe paarden getraind worden. Ze worden aan een longeerlijn vastgemaakt, terwijl iemand een grote zweep in handen heeft. Het paard moet rondjes rennen en als het niet gehoorzaamt, wordt het hard met de zweep geslagen. Na een paar weken krijgt het paard een zadel om en worden er zandzakken aan gehangen. Dit is zeer onnatuurlijk voor een paard en gaat hier tegen in opstand. Ook dan weer krijgt het paard de nodige zweepslagen.

Het leed voor de olifant

Ook een olifant gaat door een hel. Op jonge leeftijd worden ze bij hun moeder weggehaald om hun wilskracht te breken. Dit proces is zeer onmenselijk. Zelfs als een gebroken olifant een jong krijgt, moet deze door dezelfde hel als zijn moeder. De olifanten worden vastgebonden met zware kettingen om hun poten, zwaar mishandeld tot ze verwondingen oplopen en worden uitgehongerd. Dit gaat door tot de olifant breekt en zich overgeeft aan de mens. Het breken van de olifant kan soms wel jaren duren. Ze moeten de rest van hun lange leven onder slechte omstandigheden in gevangenschap leven om jou als toerist te vermaken. Dit wil jij toch niet op je geweten hebben? Voor die ene leuke ervaring of geweldige foto?

Maak daarom geen ritje op een olifant of doe mee aan ander vermaak waarbij direct contact tussen mens en olifant plaatsvindt.

Kamelen

Ook voor kamelen is dit een ware hel. Ze moeten de hele dag paraat staan om mensen op hun rug te dragen. Ze staan van vroeg in de ochtend tot laat in de avond in de hitte.

Dierenleed op vakantie

Paard en wagen

Ik stip dit dierenleed op vakantie nog even kort aan. Hetzelfde geldt voor paarden die voor een wagen moeten lopen. Ze moeten vaak lange uren werken in slechte omstandigheden.

Dierenleed op vakantie

Knabbelvisjes

Knabbelvisjes, ook wel Dr. Fish genoemd, lijken onschuldig, maar dat zijn ze helaas niet. Deze visjes horen helemaal geen eelt of verdikte huid te eten. Hier zit geen voeding voor hen in. Ze knabbelen aan jouw voeten en eten je eelt omdat ze honger hebben.. Ook is er een kleine kans op infectierisico en overdragen van ziekten.

Dierenleed op vakantie

Dansende beren

In sommige landen worden beren op jonge leeftijd gevangen, mishandeld en gedwongen om “te dansen” voor toeristen. Dit wordt bereikt door ze aan hun neus door een ring te trekken en pijn toe te brengen, waardoor ze op hun achterpoten gaan staan.

Knuffelen met katachtigen

Ze zien er zo lief, schattig en knuffelbaar uit, zoals leeuwen- of tijgerwelpjes. In sommige landen kun je zelfs met volwassen katachtigen knuffelen en op de foto gaan (want iedereen moet natuurlijk zien dat jij een tijger hebt geknuffeld). Helaas zien veel toeristen dit nog steeds als de ultieme kans om deze dieren een knuffel te geven.

Heb je je eigenlijk wel eens afgevraagd waarom zo’n tijger zo knuffelbaar is? Deze dieren zitten vaak zwaar onder de drugs, anders zouden ze dit nooit accepteren. Helaas kunnen deze dieren nooit meer terugkeren in het wild; ze hebben geen idee wat ze moeten doen om te overleven.

En tja, als een dier te oud is, zeker als ze welpjes gebruiken en geen volwassen dier, dan willen de exploitanten er vaak vanaf. Helaas worden deze dieren daardoor regelmatig gebruikt voor ‘canned hunting’, waarbij jagers in een afgesloten gebied gemakkelijk op de dieren kunnen jagen.

Bezoek geen dierenshows

Shows waarbij dieren worden gebruikt, zorgen voor veel dierenleed. Ik noemde al de dolfijnenshows, maar bezoek ook geen circussen of shows met olifanten, tijgers, vogels of andere dieren.

Deze dieren worden vaak op brute wijze in het wild gevangen, meestal als jong bij hun moeder weggehaald. Ze worden zowel geestelijk als lichamelijk enorm mishandeld. Dit is de enige manier om ze trucjes te leren en ze zoveel mensen bij hen in de buurt te laten komen. De dieren leven vaak in kleine kooien.

Draag hier dus op geen enkele manier aan bij. Door bewust te zijn van deze vormen van dierenleed en ervoor te kiezen ze niet te steunen, kunnen we bijdragen aan het welzijn van dieren overal ter wereld.

Souvenirs

Helaas zijn veel souvenirs verre van diervriendelijk. Denk bijvoorbeeld aan producten gemaakt van ivoor of koraal. Ook artikelen van leer, zoals tassen en riemen, vallen hieronder. Elk item van leer draagt altijd bij aan dierenleed. Of het nu slangenleer, berenleer of koeienleer is – de dieren worden hiervoor op gruwelijke wijze gedood.

Een veelvoorkomend misverstand is dat leer een restproduct is van de vleesindustrie. Dit is niet waar. Dierenhuiden die voor vleesproductie worden gebruikt, zijn ongeschikt voor de leerindustrie. Wil je hier meer over weten? In dit artikel leggen we het precies uit: Het leed achter leer … Wat zijn de alternatieven?

Daarnaast worden in sommige landen dierenhuiden verkocht als kleedjes. Ook dit is een vorm van exploitatie en gaat vaak gepaard met veel leed.

Twijfel over jouw souvenir? Check de Douane Reizen-app
Wil je zeker weten of je een souvenir mag meenemen naar huis? Download dan de handige app ‘Douane Reizen’. Hierin kun je opzoeken welke producten verboden zijn of speciale regelgeving hebben. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Stop dit dierenleed op vakantie nu!

Dieren worden vaak al op jonge leeftijd bij hun ouders weggehaald voor deze vorm van leed. De ouders worden in veel gevallen zelfs gedood. Meestal moeten de dieren de hele dag werken in de hitte en krijgen ze weinig water en eten.

Alleen wij, toeristen, kunnen dit dierenleed samen stoppen. Stop direct met het bijdragen aan dit leed.

Wat kun je wel doen om dieren te zien op vakantie?

Zelf ben ik dol op dieren spotten. Wat is er nu leuker dan dieren in hun eigen leefomgeving te zien? Tijdens de vakantie kijk ik altijd om me heen en overal zie je hagedisjes. Wij bezoeken graag natuurgebieden en gaan daar op zoek naar leuke dieren. Onze grote verrassing was op Malta, waar we oog in oog stonden met een kameleon. Geweldig, wat een prachtige dieren! Even later zagen we ook een slang. Ik was zo zenuwachtig dat ik alleen maar kon kijken en vergat op het knopje van mijn camera te klikken. Het is niet alleen superleuk, maar ook onwijs spannend omdat je nooit weet wat je tegen gaat komen.

Je kunt ook altijd een opvangcentrum bezoeken. Let er dan wel op dat ze dieren opvangen en verzorgen om ze uiteindelijk weer vrij te laten. Als je wilde dieren mag aanraken, ga er dan niet heen. Ook dan worden de dieren weer uitgebuit. Deze dieren kunnen namelijk nooit meer het wild in.

Help jij ook mee op het dierenleed op vakantie te stoppen?!!

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *