Turkse souvenirs

Turkse souvenirs

Vind jij het ook zo leuk om op vakantie lekker door de souvenirwinkels te struinen? Dan ben je in Turkije zeker aan het juiste adres. Turkije biedt een schat aan unieke souvenirs. Of je nu een fervent verzamelaar bent of gewoon op zoek bent naar een speciaal aandenken om mee naar huis te nemen, Turkse souvenirs bieden voor elk wat wils.

Soorten Turkse souvenirs

Van prachtige handgeweven tapijten en kleurrijke keramiek tot heerlijke lekkernijen, toffe sieraden, tassen, badlakens en niet te vergeten de vele neppe merkkleding.

Boze oog (Nazar Boncuğu): Bescherming en traditie

Als je in Turkije bent kun je er niet omheen. Het boze oog. Je ziet ze echt overal. Het is den ook een van de meest iconische en populaire souvenirs uit Turkije. Het boze oog, ook wel bekend als Nazar Boncuğu. Deze oogvormige amuletten, meestal in de kleuren blauw en wit, worden al eeuwenlang gebruikt in de Turkse cultuur om kwade geesten en negatieve energie af te weren. De oorsprong van het boze oog gaat ver terug in de geschiedenis en is diepgeworteld in verschillende beschavingen en religies die Anatolië hebben doorkruist.

Nazar Boncuğu meer dan alleen meer een mooi aandenken!

Het boze oog is meer dan alleen een mooi aandenken; het heeft een belangrijke symbolische betekenis. Volgens de traditie beschermt het dragen of ophangen van een Nazar Boncuğu je tegen ongeluk en negatieve invloeden. Je ziet ze vaak boven de voordeur hangen bij huizen, auto’s, winkels en zelfs geïntegreerd in sieraden zoals armbanden, kettingen en oorbellen.

Naast hun beschermende functie zijn de boze ogen ook prachtige decoratieve objecten. Ze worden vaak met de hand gemaakt, waarbij elke kraal zorgvuldig wordt gevormd en gekleurd. Dit maakt elke Nazar Boncuğu uniek. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, waardoor ze perfect zijn als geschenk of als persoonlijk talisman. Ze zijn ook erg leuk om mee te nemen voor je naasten. In de winkeltjes en op de markten in Turkije kun je ze in alle vormen vinden.

Keramiek, kunst en kleur uit Turkije

Turkije is staat bekend om zijn prachtige keramiek, en je vindt er een overvloed aan unieke stukken die zowel functioneel als decoratief zijn. Zelf ben ik helemaal weg van de kleurrijke schaaltjes. Ze zijn perfect voor het serveren van tapas en voegen een vleugje Turkse charme toe aan elke tafelsetting.

Naast de kleinere schaaltjes zijn ook de grotere schalen echte blikvangers. Deze saladeschalen gebruik ik niet alleen voor salades, maar ook als stijlvolle broodmandjes. De verscheidenheid aan maten en kleuren maakt het gemakkelijk om een mooie en samenhangende tafelsetting te creëren. Elke schaal en elk schaaltje brengt een stukje van de Turkse cultuur en vakmanschap in je huis, waardoor je elke keer dat je ze gebruikt, kunt genieten van een vleugje exotische flair.

Zelf koop ik altijd een paar schaaltjes, om zo iedere vakantie mijn collectie een beetje te kunnen uitbreiden. Het zijn prachtige souvenirs die niet alleen functioneel zijn, maar ook een blijvende herinnering vormen aan je reis door dit betoverende land.

Granaatappelsiroop (nar ekşisi)

Tijdens mijn verblijf in Turkije ontdekte ik een heerlijke culinaire schat: granaatappelsiroop, ook wel nar ekşisi genoemd. Deze troebele siroop, die ik voor het eerst proefde in ons hotel, veroverde meteen mijn smaakpapillen met zijn unieke smaakprofiel. De combinatie van zoete en zure tonen maakt het een perfecte aanvulling voor salades, waarbij het een verfrissende en smaakvolle twist geeft.

Granaatappelsiroop is niet alleen heerlijk, maar ook gezond. Het zit boordevol vitamines en antioxidanten, waardoor het een echte vitaminebom is voor je salade. Je kunt deze siroop gemakkelijk vinden in Turkse supermarkten of op de levendige bazaars.

Kruiden en specerijen

Turkije staat bekend als het land van de kruiden en specerijen. Tijdens je reis zul je een overvloed aan exotische geuren en kleuren tegenkomen, vooral op de markten. Hier vind je talloze soorten kruiden en specerijen, van aromatische kaneel en kruidnagel tot pittige chili en geurige komijn.

Op de marktkramen zijn deze kruiden en specerijen vaak prachtig uitgestald in kleurrijke piramides, wat niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een uitnodiging om de rijke smaken van Turkije te ontdekken. De verkopers helpen je graag met advies over de beste combinaties en toepassingen in traditionele gerechten, zodat je een stukje van de Turkse keuken mee naar huis kunt nemen.

Zelf neem ik regelmatig verschillende kruiden mee naar Nederland. Ze zijn zoveel lekkerder dan wat ze hier verkopen.

Gedroogd fruit en noten

Turkije is een van ’s werelds grootste producenten van gedroogd fruit en noten, en dit weerspiegelt zich in de overvloed en kwaliteit van deze producten die je vers op de markten kunt scoren. In Turkije vind je vooral pistachenoten, cashewnoten, walnoten, amandelen en pinda’s.

Daarnaast staan de Turkse markten vol met gedroogde kikkererwten, die zowel naturel als omhuld met chocolade of in andere smaken verkrijgbaar zijn. Deze knapperige lekkernijen zijn een populair tussendoortje en een heerlijk alternatief voor traditionele snacks.

Gedroogd fruit, zoals abrikozen, vijgen en rozijnen, is ook overvloedig beschikbaar en vormt een gezond en smakelijk tussendoortje. Deze vruchten worden zorgvuldig gedroogd om hun natuurlijke zoetheid en voedingsstoffen te behouden, wat ze tot een perfecte aanvulling maakt op elke snack- of ontbijtoptie.

Ik kan je echt aanraden om deze vers op de markt te kopen!

Appelthee

In Turkije is thee drinken een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en de gastvrijheid. Toen ik de eerste keer in Turkije was, werd ons regelmatig thee aangeboden, een gebaar van vriendelijkheid en warmte. In het begin was ik hier nog wel wat argwanend over, maar al snel kwam ik erachter dat het echt puur vanuit gastvrijheid was. Vooral appelthee is me bijgebleven als een echte Turkse specialiteit. Deze zoete, fruitige thee roept direct warme herinneringen op aan mijn eerste vakantie in Turkije.

Naast appelthee drinken de Turken ook veel sterke zwarte thee, vaak geserveerd in kleine tulpvormige glaasjes. Ook andere fruitige theesoorten worden er regelmatig gedronken

theemelanges een heerlijk Turks souvenir

Tijdens mijn laatste bezoek aan Turkije kon ik het niet laten om een paar heerlijke gedroogde theemelanges op de markt te kopen. Uiteraard nam ik appelthee mee, zodat ik thuis nog lang kan nagenieten van de smaken van Turkije. Daarnaast kocht ik ook een thee met gedroogde granaatappel, een absolute aanrader voor elke theeliefhebber. De unieke en verfrissende smaak van deze thee voegt een bijzonder tintje toe aan mijn theecollectie.

Textiel of wel spotgoedkope merkkleding

Turkije staat bekend om de overvloed aan goedkope merkkleding die overal te koop is. Hoewel deze kleding niet van de officiële merken komt, zijn de Turken meesters in het kopiëren van merkkleding, en dat erkennen ze zelf ook trots.

De kwaliteit van namaak merkkleding

Over het algemeen is de kwaliteit van deze kleding verrassend goed. Zelf ben ik nu vijf keer in Turkije geweest en tijdens mijn eerste reis had ik verschillende leuke kledingstukken gekocht. Een shirt bleek echter niet bestand tegen wassen en kromp aanzienlijk. De kwaliteit van sommige kledingstukken laat wel te wensen over. Dit kun je ook voelen. Zo heb je bijvoorbeeld drie T-shirts voor tien euro. Je kunt al voelen dat de stof dun is en deze zijn dan ook sneller stuk.

Maar naast deze uitzonderingen is de kwaliteit van veel namaak merkkleding behoorlijk goed.

Meer dan alleen kleding

Naast kleding vind je in Turkije ook veel andere namaakproducten, zoals tassen, sieraden en badlakens met grote merknamen erop. Deze badlakens zie je veel op de ligbedjes langs de stranden en bij de zwembaden.

Of je nu op zoek bent naar een betaalbaar mode-item of gewoon nieuwsgierig bent naar de namaakmarkt, de winkels en markten in Turkije bieden een interessante en soms verrassend goede winkelervaring.

Mag je deze namaak merkkleding dan zomaar meenemen naar Nederland?

Nepartikelen mag u alleen in kleine hoeveelheden naar Nederland meebrengen. En voor eigen gebruik. Bron Rijksoverheid

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *