Dit wil je weten voordat je naar Malta reist

Malta

Jij wil op reis naar Malta of Gozo? Super leuk, doen! Wij hebben alles voor een perfecte reis naar deze twee eilanden voor je op een rijtje gezet.

Het eilandenrijk Malta ligt in de Middellandse Zee, tussen Italië, Libië en Tunesië. Malta bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, Manoel Island, Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands. De meeste inwoners wonen op het grootste eiland, Malta. Gozo is het tweede grootste eiland, zowel qua grootte als inwoneraantal. De andere eilanden zijn nagenoeg onbewoond. Comino is vooral in de zomermaanden overdag erg druk. Dan kun je daar zwemmen in de prachtige Blue Lagoon. Malta is sinds 2004 lid van de Europese Unie en trad vier jaar later toe tot de eurozone.

De hoofdstad van Malta is Valletta en Victoria, de hoofdstad van Gozo

Kan ik met een ID-kaart naar Malta reizen?

Je mag zowel met je ID-kaart als met je paspoort naar Malta reizen.

Let op! Heb je een overstap in een land waar je wel een paspoort nodig hebt. Dan mag je hier niet met een ID-kaart heen reizen. Dan moet je echt een paspoort hebben.

Eisen aan geldigheid paspoort of ID-kaart

Je paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Malta of Gozo.

Malta

Visum

Je hebt geen visum nodig voor Malta als je met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Registratieplicht

Blijft je langer dan 90 dagen op de eilanden? Registreer je dan bij de lokale gemeente. Lees meer over een lang verblijf in Malta op de website van de overheid van Malta (informatie in het Engels).

Betaalmiddelen

Op Malta kun je met euro’s betalen. Pinpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd

Rijbewijs

Je mag met je Nederlandse rijbewijs rijden op Malta.

Internet

De meeste hotels hebben gratis wifi beschikbaar.

Aangezien Malta deel uitmaakt van de EU, kun je zonder extra kosten gebruikmaken van roaming. Als je echter de zee op gaat, is het verstandig om je roaming uit te schakelen. In internationale wateren gelden dezelfde voorwaarden niet, en kunnen de roamingkosten hoog oplopen.

Zoutpannen Gozo

Auto huren op Malta

Wanneer je op pad gaat met een huurauto moet je wel rekening te houden dat daar links gereden wordt. Dit vraagt enige aanpassing van jou als bestuurder. Alles gaat net even anders, de rotondes neem je precies anders om en ook inhalen doe je hier rechts.

Taal op Malta

Op Malta spreekt men zowel Maltees als Engels. Engels is een officiële taal, iedereen spreekt ook echt goed Engels.

Kraanwater, kun je dat drinken?

Het wordt afgeraden om het kraanwater op Malta te drinken er zit een hoog chloor gehalte in. Ook de ijsblokjes zijn doorgaans met kraanwater gemaakt. In veel restaurants houden ze hier rekening mee.

Je kunt het kraanwater wel gewoon gebruiken voor de dagelijkse dingen zoals douchen en tandenpoetsen.

Stopcontact, hoe zit dat op Malta?

Het voltage in Malta is 230V, en de stopcontacten zijn anders dan die in Nederland. Ze gebruiken de zogenaamde ‘Type G’ stekkers, met drie rechthoekige pinnen in een driehoekige formatie. Zorg ervoor dat je de juiste reisadapters (wereldstekker) meeneemt om je elektronische apparaten op te laden en te gebruiken.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt neem dan voldoende en wat extra medicijnen mee. Zelf verdeel ik de medicijnen over twee tassen. Een setje in de koffer en eentje in de handbagage. Let op, vloeibare medicijnen mogen in principe niet mee in je handbagage.

Voor sommige medicijnen heb ik in het buitenland een medicijnverklaring nodig. Chek ruim van te voren of je ook een medicijnverklaring nodig hebt voor Malta. Ruim, is minimaal 4 weken voor vertrek. Wat moet ik weten over medicijnen op reis?

Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.

Vaccinaties voor Malta

Momenteel zijn er geen verplichte vaccinaties. Check hier voor de zekerheid.

Openbaarvervoer op Malta

Openbaar vervoer op Malta

Het openbaar vervoer op Malta is goed geregeld en is (redelijk) betrouwbaar en een handige en goedkope manier om het eiland te verkennen.

Het bussysteem is uitgebreid, en je kunt bijna overal op het eiland met de bus komen. Het is echter goed om te weten dat er veel bushaltes zijn, waardoor de bus regelmatig stopt. Dit kan betekenen dat je langer onderweg bent van A naar B. Een buskaartje is 2 uur geldig. Tijdens de busreis zie je wel van alles.

Taxi op Malta

Het is mij opgevallen tijdens ons verblijf op Malta dat een taxi nog niet zo goedkoop is. Vraag van te voren wat het kost om naar je gewenste locatie te komen.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Malta en Nederland of België. Het eiland ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België (CET – Central European Time) en volgt ook dezelfde zomertijdregeling (CEST – Central European Summer Time).

De leukste excursies op Malta

Er zijn heel veel leuke excursies te doen op deze eilanden

Als je op Malta verblijft is het zeker een aanrader om ook een dagje naar Gozo te gaan. Wij ontdekten Gozo met de tuk-tuk, zeker een aanrader! Wij hadden echt een super leuke gids.

Je kunt ook een jeepsafari doen op Gozo. Deze brengt je langs dezelfde locaties als de Tuk Tuk-tour. Wij kozen voor de Tuk Tuk een keer iets anders.

Hou jezelf van iets meer actie, dan kun je deze tour ook doen per quad.

Leer hier alles over de top 5 populairste excursies van deze zomer op Malta en Gozo

Goed nieuws over de leuke excursies? Boek dan nu jouw avontuur op de website van Maltaexcursion.com! Met deze speciale code: RMP5, kunnen onze lezers profiteren van 5% korting op hun boeking. Deze korting is geldig voor alle excursies die ze aanbieden, maar is niet van toepassing op de entreeprijzen.

Tuk Tuk op Malta

Bezienswaardigheden op Malta

Malta heeft meerdere toffe bezienswaardigheden. Veel van deze plekken kun je bezoeken via verschillende excursies, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf ontdekken.

  • Valletta de hoofdstad is echt een must-see! Valletta is misschien wel een van de kleinste hoofdsteden van Europa, maar de stad is absoluut de moeite waard. De hele stad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, en waar je ook kijkt, je ziet prachtige bezienswaardigheden.
  • Er zijn maar liefst 359 kerken, kathedralen en kapellen verspreid over de Maltese eilanden. Van kleine kapelletjes aan de kant van de weg tot enorme basilieken. De een nog mooier dan de ander.
  • Marsaxlokk staat vooral bekend vanwege de haven, waarin altijd honderden vissersbootjes dobberen. In het weekend is het leuk om de lokale markt te bezoeken, waar je allerlei mooie handgemaakte producten kunt kopen.
  • De Blue Lagoon op Comino (vergeet dan zeker je zwemkleding niet mee te nemen)
  • Popeye Village is een echte filmset uit de jaren’80 die nu dient als amusementspark. Hier kun je ook lekker zwemmen.
  • Victoria, de hoofdstad van Gozo is ook echt een aanrader en dan zeker een bezoekje aan de Citadel mag dan niet ontbreken.
  • Zoutpannen Gozo
Gozo

Fietsen op Malta

Toen wij onze reis aan het plannen waren, leek het ons geweldig om het eiland rond te fietsen. Op de Vakantiebeurs sprak ik met Visit Malta, waar het fietsen werd afgeraden. Eenmaal op het eiland vonden we het nog steeds een mooie manier om het eiland te ontdekken. Echter, de medewerkers in het hotel raadden het ook af. Tijdens een gesprek met het bedrijf dat excursies regelt, werd het eveneens afgeraden. Er zijn geen fietspaden, er is veel verkeer en de auto’s rijden vaak hard. Bijna niemand fietst daar. In die week dat wij er waren heb ik wel geteld 1 stel zien fietsen.

Malta in de winter

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen op Malta zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 10 februari – Feest van de Schipbreuk van Paulus
  • 19 maart – St. Jozef
  • 31 maart – Vrijheidsdag
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 7 juni – Sette Giugno (herdenking van de ongeregeldheden op 7 juni 1919)
  • 29 juni – Feest van Sint-Petrus en Paulus
  • 15 augustus – Maria Hemelvaart
  • 8 september – Onze Lieve Vrouwen van de Overwinning
  • 21 september – Onafhankelijkheidsdag
  • 8 december – Maria Onbevlekte Ontvangenis
  • 13 december – Dag van de Republiek
  • 24 december – Kerstavond
  • 25 december – Kerstmis
  • 31 december – Oudjaar
Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

17 reacties

  1. zegt:

    Malta is een heel fijn en relaxed eiland. Ik ben er inmiddels meerdere malen geweest. De hop-on hop-off bus is ook een tip als je Malta wilt ontdekken! Meestal vind je ze in grote steden, maar de bussen op Malta toeren over het hele eiland (met een noordelijke en zuidelijke route). Aanrader!

    1. zegt:

      Dat vind ik een super goede tip. Ik ben inderdaad in Hamburg op de hop-on hop-off geweest en vond het wat tegen vallen. Daarom op Malta niet gedaan. Maar bij een volgende bezoek ga ik het zeker doen.

  2. Tine zegt:

    Ik heb echt goede herinneringen aan Malta. Het was een vakantie met vriendinnen nadat ik afgestudeerd was.

    1. zegt:

      Dat is zeker een mooie en fijne herinnering.

  3. zegt:

    Wat een mooie foto’s, ik wist niet dat Malta zo mooi was eigenlijk. Toch maar eens op het lijstje schrijven qua opties!

    1. zegt:

      Dank je wel. Ja Malta is echt super mooi.

  4. Linda schrijft ' t op zegt:

    Wat fijn om te weten, dat je ook met je ID kan reizen in Malta.

    1. zegt:

      Ja dat is altijd wel fijn om te weten inderdaad en wat ook fijn is, is dat je ID-kaart of paspoort niet nog minimaal een half jaar geldig moet zijn.

  5. zegt:

    Wat fijn om te lezen, echt goed dat je het eens allemaal opnoemt.
    Soms weet je het gewoon niet of je een paspoort moet hebben of niet.
    Je kan er ook super veel dingen doen, is altijd leuk om te weten.

    1. zegt:

      Ja ik vind het zelf ook altijd fijn om in een oog opslag te kunnen zien hoe en wat allemaal.

  6. Claire zegt:

    Ik zie steeds meer geweldige verhalen over Malta voorbij komen. Super leuk! Ik ben er erg nieuwsgierig naar geworden.

    1. zegt:

      Ja Malta is echt prachtig.

  7. Wat een handige tips voor als je op reis gaat naar Malta. Ik ben zelf ook op malta geweest en een tip van mij: waterschoenen! Er zaten veel zee-egels.

    1. zegt:

      Dank je wel voor de aanvulling. Wij hebben niet gezwommen op Malta (ja even in de bleu lagoon) het was te koud. Wij waren er in februari.

  8. zegt:

    IK ben nog nooit in Malta geweest, maar het lijkt me een prachtige bestemming

    1. zegt:

      Malta is echt een mooie bestemming.

  9. […] Dit wil je weten voordat je naar Malta reist […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *