9x de leukste steden en dorpen in Nederland

9x de leukste steden en dorpen in Nederland

9x de leukste steden en dorpen in Nederland: Naast de bekende steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht heeft Nederland nog zoveel meer te bieden. Voor je volgende stedentrip of uitje denk je misschien niet meteen aan deze plaatsen, maar ze hebben allemaal hun eigen charme en veel te bieden. We delen graag onze verborgen pareltjes met je, die zeker op je lijstje moeten staan. Benieuwd of jij ze allemaal al eens hebt bezocht?

10 x leuke steden en dorpen in Nederland

Voor een stedentrip denk je misschien al snel aan Amsterdam of het buitenland. Maar wil je binnenkort een originele stedentrip in eigen land plannen? Dan zijn deze 10 verrassend leuke steden en dorpen in Nederland echt iets voor jou.

Groningen

Groningen is zeker de moeite waard voor een stedentrip. Als je met de trein komt, arriveer je op het prachtige station van Groningen, met zijn indrukwekkende stationshal die in 2019 werd verkozen tot de mooiste van Nederland. Vanaf het station wandel je zo het bruisende centrum in. Je steekt de straat over en komt meteen langs het Groninger Museum, een opvallend en kleurrijk gebouw met regelmatig wisselende tentoonstellingen die zeker een bezoek waard zijn.

Wat heeft Groningen verder te bieden? Je vindt er gezellige terrassen, leuke winkelstraten, en knusse restaurants waar je heerlijk kunt eten. Als je van uitgaan houdt, is Groningen ook een uitstekende stad voor een avondje stappen, met talloze bars en clubs.

Wat te doen in Groningen?

  • Shoppen: Ontdek unieke boetiekjes en bekende winkels.
  • Terrasje pakken: Geniet van een drankje op een van de vele gezellige terrassen.
  • Het Forum bezoeken: Dit moderne cultuur- en informatiecentrum biedt spectaculaire uitzichten en interessante exposities.
  • De Martinitoren beklimmen: Beklim de iconische toren voor een prachtig uitzicht over de stad.

Nog meer leuke dingen die je in Groningen kunt doen:

Prinsentuin: Deze prachtige renaissancetuin ligt vlakbij de Martinitoren en is een heerlijke plek om even tot rust te komen. In de zomermaanden worden hier regelmatig evenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse Prinsenhof Concert.

Noorderplantsoen: Een groot stadspark waar je kunt wandelen, picknicken of genieten van de natuur. In augustus is dit park ook het toneel van het Noorderzon Performing Arts Festival, een evenement met theater, muziek en andere kunstvormen. Het Noorderplantsoen in Groningen

Universiteitsmuseum: Ontdek de rijke geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen en bewonder collecties op het gebied van natuurkunde, geneeskunde en culturele antropologie.

Hortus Botanicus Haren: Een botanische tuin net buiten de stad, met een grote verscheidenheid aan planten, tuinen en kassen. Een ideale plek voor natuurliefhebbers.

Grachtenrondvaart: Ontdek de stad vanaf het water met een rondvaart door de historische grachten van Groningen. Een unieke manier om de stad en haar geschiedenis te leren kennen.

Der Aa-kerk: Een prachtig historisch gebouw dat vaak wordt gebruikt voor culturele evenementen en tentoonstellingen. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken, zowel voor de architectuur als voor de activiteiten die er plaatsvinden.

Op stap in eigen land: Groningen

Meppel

Meppel is misschien niet de eerste stad is waar je aan denkt voor een gezellig dagje shoppen. Deze sfeervolle stad in de provincie Drenthe heeft meer te bieden dan je zou verwachten. Meppel heeft een rijke geschiedenis en een uniek karakter, dat zich uitstrekt van charmante grachten tot een bruisend cultureel leven. Ondanks zijn kleinere formaat ten opzichte van grote steden, heeft Meppel een verrassende diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten te bieden.

Je kunt heerlijk shoppen in het knusse stadscentrum, waar je unieke boetiekjes vindt naast bekende winkels. Op het Kerkplein vind je gezellige terrassen waar je kunt ontspannen met een drankje, en er zijn meerdere heerlijke restaurants die een breed scala aan culinaire opties bieden.

Wat te doen in Meppel?

  • Shoppen: Verken de charmante winkelstraten en ontdek zowel unieke boetiekjes als bekende ketens.
  • Terrasje pakken: Geniet van een drankje en hapje op een van de vele gezellige terrassen. Het Kerkplein is een perfecte plek om de sfeer van de stad in je op te nemen, omringd door historische gebouwen.
  • Donderdag Meppeldag: Deze unieke traditie maakt de zomervakantie in Meppel bijzonder feestelijk. Vier donderdagen op rij transformeert de stad in een feestelijke omgeving met een kinderrommelmarkt, muziekpodia en diverse activiteiten. De avonden worden opgeluisterd met live muziek op verschillende pleinen, waardoor het een levendig en gezellig evenement is voor jong en oud.
  • Cultuur snuiven: Bezoek schouwburg Ogterop voor een avondje theater, muziek of cabaret. Het is een cultureel hart van de stad waar regelmatig voorstellingen plaatsvinden.
  • Historische bezienswaardigheden: Maak een wandeling door de historische binnenstad en bewonder monumenten zoals de Grote of Mariakerk en Molen De Weert. Beide geven een inkijkje in de rijke historie van Meppel..

Giethoorn

Giethoorn is een perfecte bestemming voor een gezellig dagje uit of een ontspannen weekendje weg. Dit pittoreske dorp staat bekend om zijn vele bruggetjes, waterwegen en bootjes, waardoor het vaak het ‘Venetië van Nederland’ wordt genoemd.

Om Giethoorn echt te beleven, moet je het vanaf het water verkennen. Hoewel wandelen door het dorp al een leuke ervaring is, biedt een tochtje over het water een totaal andere en unieke kijk op het charmante landschap. Dobber rond in een bootje, geniet van de serene omgeving, en bewonder de prachtige rietgedekte huizen langs de grachten.

Naast het varen kun je in Giethoorn ook neerstrijken op een van de gezellige terrassen voor een drankje, of genieten van een heerlijke maaltijd in een van de restaurants met uitzicht op het water.

Wat te doen in Giethoorn?

Bootje huren: Ontdek de idyllische waterwegen door een fluisterbootje, kano of punter te huren. Het is de beste manier om het dorp te verkennen en de rustieke schoonheid van de omgeving in je op te nemen.

Zwemmen: Op warme dagen kun je een verfrissende duik nemen in het meer Bovenwijde, dat vlak bij het dorp ligt.

Terrasje pakken: Geniet van een kopje koffie, een lunch of een diner op een van de vele terrassen langs de grachten. De sfeervolle setting maakt het een perfecte plek om te ontspannen en mensen te kijken.

Bezoek het Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus: Leer meer over de geschiedenis en het leven in Giethoorn in dit authentieke museum, gevestigd in een oud boerenerf.

Wandelen en fietsen: Voor degenen die graag actief zijn, zijn er mooie wandel- en fietsroutes die je meenemen door het natuurgebied De Wieden en langs de schilderachtige wateren van Giethoorn.

Winsum

Winsum, ook wel bekend als het mooiste dorp van Nederland, is een schilderachtig en gezellig plaatsje. Hoewel het misschien niet een bestemming is waar je de hele dag door kunt brengen, is het zeker de moeite waard om te bezoeken, vooral in combinatie met een uitstapje naar nabijgelegen plekken zoals Pieterburen.

molen Winsum

Wat te doen in Winsum?

Slenteren door het dorp: Maak een ontspannen wandeling door het historische centrum en ontdek de charmante straatjes, oude huizen en pittoreske bruggetjes. Winsum heeft een aantal mooie monumentale gebouwen, waaronder de oude molens en de fraaie kerk.

Terrasje pakken: Geniet van een drankje of een hapje op een van de gezellige terrassen. Winsum heeft een aantal fijne eetgelegenheden waar je kunt genieten van lokale specialiteiten.

Fietsen en wandelen: Winsum ligt in een prachtige omgeving die zich perfect leent voor wandel- en fietstochten. Er zijn diverse routes die je door het Groningse landschap voeren, langs historische bezienswaardigheden en mooie natuurgebieden.

Winsumerdiep en Hunsingokanaal: Voor watersportliefhebbers zijn er mogelijkheden om te kanoën of te suppen op het Winsumerdiep en het Hunsingokanaal. Het is een rustige en ontspannen manier om de omgeving te verkennen.

Bezoek aan Pieterburen: Combineer je bezoek aan Winsum met een uitstapje naar Pieterburen, beroemd om het Zeehondencentrum. Hier kun je meer leren over zeehonden en het herstelproces van zieke en gewonde dieren.

Winsum het mooiste dorp van Nederland

Zwolle

Zwolle is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een gezellig dagje uit, maar het is absoluut de moeite waard. Het is een superleuke stad om een dagje te shoppen. Hoewel het centrum vroeger misschien nog iets gezelliger was, kun je er nu nog steeds heerlijk winkelen. Tussen het winkelen door kun je even neerploffen op een van de vele terrasjes voor een hapje en/of een drankje.

Wat is er te doen in Zwolle?

Winkelen: Verken het gevarieerde winkelaanbod in Zwolle, van bekende ketens in de Diezerstraat tot unieke boetiekjes en speciaalzaken in de kleinere straatjes. De stad heeft voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar mode, boeken of handgemaakte producten.

Historisch Centrum: Wandel door het historische centrum en bewonder de prachtige oude gebouwen, zoals de Sassenpoort, een van de best bewaarde middeleeuwse stadspoorten van Nederland. Vergeet ook de Peperbus niet, een iconische toren die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Museum de Fundatie: Dit museum biedt een indrukwekkende collectie aan moderne en klassieke kunst. Het gebouw zelf, met zijn opvallende koepel, is al een bezienswaardigheid op zich.

Waanders in de Broeren: Bezoek deze unieke boekhandel, gehuisvest in een voormalige kerk. Het is een prachtige plek om te struinen door boeken, een kop koffie te drinken, en te genieten van de bijzondere ambiance.

Terrasjes en restaurants: Zwolle heeft een breed scala aan eetgelegenheden. Geniet van een lunch of diner op een van de gezellige terrassen, vooral rondom het Grote Kerkplein en de Oude Vismarkt.

Het Stedelijk Museum Zwolle: Verdiep je in de geschiedenis en cultuur van de stad met tentoonstellingen over regionale kunst en geschiedenis.

Evenementen: Zwolle organiseert regelmatig evenementen en markten. Van muziekfestivals tot kunst- en cultuurfestivals, er is altijd wel iets te beleven.

Almere

Almere is een van de jongste steden van Nederland en staat bekend om zijn moderne architectuur. Deze bruisende stad is altijd in beweging en biedt een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden.

Almere combineert moderne architectuur met een groot winkelaanbod en prachtige natuurgebieden. De stad blijft zich ontwikkelen en zal de komende jaren verder uitbreiden, vooral in het centrum, waar nieuwe winkel- en horecagelegenheden gepland staan.

Wat te doen in Almere?

Shoppen: Almere heeft een uitgebreid winkelgebied met het moderne winkelcentrum Citymall Almere, waar je een mix vindt van bekende merken en lokale boetiekjes. De winkels zijn ruim opgezet en bieden voor ieder wat wils, van mode en accessoires tot boeken en elektronica.

Lekker eten en drinken: De stad heeft een divers aanbod aan restaurants, cafés en bars. Of je nu zin hebt in internationale gerechten of lokale specialiteiten, Almere biedt tal van culinaire mogelijkheden. In het stadscentrum vind je veel gezellige terrasjes waar je kunt genieten van een hapje en een drankje.

Oostvaardersplassen: Dit uitgestrekte natuurgebied, gelegen nabij Almere, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt er prachtig wandelen, fietsen of vogels spotten. Het gebied staat bekend om zijn wilde dieren, waaronder grote grazers zoals edelherten en konikpaarden.

Kunstlinie Almere Flevoland (KAF): Bezoek het culturele centrum van Almere, waar je kunt genieten van theater, dans, muziek en kunsttentoonstellingen. Het is een belangrijke culturele hotspot in de stad en biedt een gevarieerd programma.

Stranden en watersport: Almere heeft diverse stadsstranden zoals het Almeerderstrand en het strand van Almere Haven. Deze locaties zijn ideaal voor ontspanning, zwemmen, en diverse watersportactiviteiten zoals windsurfen en zeilen.

Nijmegen

Nijmegen is een van de oudste steden van Nederland en biedt een rijke geschiedenis gecombineerd met een levendige, moderne sfeer. Gelegen aan de Waal, is deze stad bekend om zijn prachtige oude binnenstad, gezellige terrasjes, en tal van culturele evenementen.

Wat te doen in Nijmegen

  • Historisch centrum: Verken het historische hart van Nijmegen, waar je oude gebouwen, smalle straatjes en pleinen met een rijke geschiedenis vindt. Bezienswaardigheden zoals de Sint-Stevenskerk en het Valkhofpark bieden een fascinerend kijkje in het verleden van de stad.
  • Shoppen: Nijmegen heeft een diverse winkelervaring, variërend van grote winkelketens in de Marikenstraat tot unieke boetiekjes en vintage winkels in de Lange Hezelstraat, de oudste winkelstraat van Nederland. De stad biedt voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar mode, boeken of handgemaakte producten.
  • Culinair genieten: De stad staat bekend om zijn gezellige eetgelegenheden en levendige cafés. Van traditionele Nederlandse gerechten tot internationale keukens, Nijmegen biedt een breed scala aan culinaire ervaringen. De Waalkade en het Koningsplein zijn populaire plekken om neer te strijken voor een maaltijd met uitzicht.
  • Cultuur en musea: Bezoek het Museum Het Valkhof, dat een indrukwekkende collectie aan Romeinse en middeleeuwse kunst en artefacten heeft. Voor een moderne kunstervaring kun je terecht in het Kröller-Müller Museum, dat een van de grootste Van Gogh-collecties ter wereld herbergt en zich op een korte reisafstand van Nijmegen bevindt.
  • Evenementen: Nijmegen is beroemd om de jaarlijkse Vierdaagse, een van de grootste wandeltochten ter wereld, die samenvalt met de Vierdaagsefeesten. Dit evenement trekt duizenden bezoekers en biedt een week vol muziek, cultuur en gezelligheid.
  • Natuurlijke omgeving: Voor natuurliefhebbers biedt de omgeving van Nijmegen veel mogelijkheden. De stad ligt nabij het prachtige natuurgebied de Ooijpolder en de heuvelachtige bossen van de regio Rijk van Nijmegen. Ideaal voor wandelen, fietsen en genieten van de natuur.
  • Waalkade en Waalstrand: Voor ontspanning kun je langs de Waalkade wandelen of op warme dagen genieten van de zon aan het Waalstrand. Het uitzicht over de rivier is indrukwekkend, vooral bij zonsondergang.

Leiden

Leiden, bekend als de Sleutelstad, is een charmante stad met een rijke geschiedenis en een bruisende cultuur. Gelegen in de provincie Zuid-Holland, staat Leiden bekend om zijn historische grachten, mooie oude gebouwen en prestigieuze universiteit. Het is een stad die zowel liefhebbers van geschiedenis als moderne cultuur zal aanspreken.

Wat te doen in Leiden

  • Historisch centrum: Verken het sfeervolle oude centrum van Leiden, waar je kunt wandelen langs historische grachten en prachtige gevels. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Pieterskerk, een imposante middeleeuwse kerk, en de Burcht van Leiden, een oude vesting met een panoramisch uitzicht over de stad.
  • Musea: Leiden herbergt verschillende interessante musea. Bezoek het Rijksmuseum van Oudheden voor een indrukwekkende collectie archeologische vondsten, of het Museum van de Geschiedenis van de Wetenschap, dat een fascinerend overzicht biedt van de geschiedenis van wetenschap en techniek. Het Naturalis Biodiversity Center biedt ook een boeiende collectie over de natuur.
  • Universiteit en Hortus Botanicus: De Universiteit van Leiden is een van de oudste universiteiten van Nederland en speelt een belangrijke rol in de stad. Bezoek de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland, gelegen op het universiteitscomplex. Hier kun je een prachtige collectie planten en bloemen bewonderen.
  • Winkelen: Leiden heeft een gevarieerd winkelaanbod met zowel grote winkelketens als unieke boetiekjes. De Haarlemmerstraat en de Nieuwstraat zijn populaire winkelstraten, en je vindt hier alles van mode en sieraden tot boeken en kunst.
  • Eten en drinken: Geniet van een maaltijd in een van de vele gezellige restaurants en cafés die Leiden te bieden heeft. Van traditionele Nederlandse gerechten tot internationale keukens, de stad heeft een breed scala aan eetgelegenheden. Het oude centrum heeft tal van terrassen waar je kunt genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de grachten.
  • Grachten en boottochten: Verken Leiden vanaf het water met een grachtenrondvaart. Dit biedt een unieke kijk op de stad en haar historische gebouwen. Je kunt ook zelf een boot huren en rustig door de grachten varen.

Valkenburg

Valkenburg mag ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. De stad is, gelegen in het zuidoosten van Nederland in de provincie Limburg. Het is een pittoreske stad die bekend staat om zijn historische charme en prachtige landschap. Het is een populaire bestemming voor zowel een dagje uit als een langer verblijf, met een rijke geschiedenis en een breed scala aan attracties.

Wat te doen in Valkenburg

  • Kasteelruïne en Fluweelengrot: De indrukwekkende ruïne van het kasteel van stad biedt een fascinerend kijkje in de geschiedenis van de stad. Verken de overblijfselen van dit middeleeuwse kasteel en geniet van het panoramische uitzicht over de stad. Onder de stad liggen de Fluweelengrot en de Gemeentegrot, beide eeuwenoude grotten die je kunt verkennen via rondleidingen. De Fluweelengrot staat bekend om zijn prachtige, gladde wandafwerking en de Gemeentegrot herbergt interessante historische muurschilderingen en beeldhouwwerken.
  • Thermen: De Thermae 2000 is een van de meest bekende spa’s in Nederland en biedt een scala aan ontspanningsmogelijkheden, van thermale baden tot sauna’s, met een prachtig uitzicht over het Limburgse landschap.
  • Stadscentrum en Markt: Het historische stadscentrum van Valkenburg is een heerlijke plek om rond te wandelen. De sfeervolle Markt is omgeven door karakteristieke gebouwen en biedt tal van eet- en drinkgelegenheden. De stad heeft een charmante mix van winkels, boetieks en gezellige terrassen.
  • Kerstmarkten: Valkenburg staat bekend om zijn prachtige kerstmarkten, die elk jaar duizenden bezoekers trekken. De kerstmarkten vinden plaats in de grotten en het historische stadscentrum, en bieden een betoverende sfeer met kerstdecoraties, lichtjes en een breed scala aan kerstcadeaus en lekkernijen.
  • Fietsen en Wandelen: De omgeving is perfect voor natuurliefhebbers. De stad ligt aan de voet van het Limburgse Heuvelland, dat ideale wandel- en fietspaden biedt met schitterende uitzichten en pittoreske dorpjes in de buurt.

We hopen met deze 9x de leukste steden en dorpen in Nederland wat inspiratie te hebben gegeven en dat je maar snel nieuwe mooie plekken mag gaan ontdekken in ons mooie kikkerlandje.

Dit vind je misschien ook wel leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

1 reactie

  1. […] 9x de leukste steden en dorpen in Nederland […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *