De Morvan in Frankrijk

De Morvan

Het Morvan gebied in Frankrijk ligt in de Bourgogne streek. Het is een super mooi natuurpark van glooiende heuvels, dichte bossen, kristalheldere meren en beken, en schilderachtige dorpen en stadjes. De Morvan is een ideale plek voor liefhebbers van de natuur, wandelaars, fietsers, watersporters en iedereen die op zoek is naar rust en stilte. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 281.400 hectare en omvat een bergachtig landschap van glooiende heuvels, weiden, bossen, meren en rivieren.

Rijke geschiedenis

De Morvan is een gebied met een rijke geschiedenis en cultuur. Het was ooit een belangrijk centrum van de Keltische beschaving en heeft sporen nagelaten in de vorm van oude heiligdommen, grafheuvels en andere archeologische vindplaatsen. Later werd het gebied bewoond door Romeinen, Gallo-Romeinen en Merovingen, die er tal van versterkte steden en kastelen bouwden.

Water in de Morvan

De Morvan is ook bekend om zijn meren en stuwmeren. Het Lac des Settons is hiervan de grootste. Het Lac de Pannecière, het Lac de Chaumeçon en het Lac de Saint-Agnan zijn andere meren in het gebied. Deze meren bieden tal van mogelijkheden voor watersporten, zoals zwemmen, kajakken, varen en zeilen. Daarnaast zijn er in het gebied ook diverse rivieren, waaronder de Yonne, de Cure en de Loire, die uitnodigen tot kanovaren en raften.

De Morvan

Leuke dorpjes in de Morvan

Er zijn veel leuke dorpjes in de Morvan om te bezoeken en te verkennen. Hieronder vind je een aantal van de meest schilderachtige en charmante dorpen in de regio:

 1. Vézelay – Dit middeleeuwse dorp staat bekend om zijn prachtige Romaanse basiliek, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het dorp heeft smalle straatjes, mooie huizen en leuke winkeltjes en cafés.
 2. Saulieu – Dit is een historisch dorp met een rijke geschiedenis en architectuur, waaronder de gotische kerk van Saint-Saturnin en het Hôtel de Saulieu. Het dorp staat ook bekend om zijn gastronomie, met diverse restaurants die traditionele gerechten serveren.
 3. Château-Chinon – Dit dorp is gelegen op een heuveltop en biedt een prachtig uitzicht over de omliggende heuvels en valleien. Het is ook de geboorteplaats van voormalig Franse president François Mitterrand en heeft een museum dat aan hem gewijd is.
 4. Lormes – Dit middeleeuwse dorp heeft een pittoreske oude stad met smalle straatjes en oude huizen. Het heeft ook een prachtig uitzicht over de omliggende heuvels en biedt diverse wandelroutes en andere recreatieve activiteiten.
 5. Autun – Dit is een historische stad met een rijk erfgoed, waaronder de kathedraal van Saint-Lazare en de Tempel van Janus. Het heeft ook een Romeins amfitheater en andere overblijfselen uit de Romeinse tijd.
 6. Montsauche-les-Settons – Dit dorp is gelegen aan het prachtige Lac des Settons en biedt een scala aan watersportmogelijkheden, evenals wandel- en fietsroutes in de omgeving.

Andere mooie dorpen om te bezoeken zijn bijvoorbeeld Bibracte, Semelay, Châteauneuf-Val-de-Bargis en Saint-Père. Elk dorpje heeft zijn eigen charme en unieke kenmerken, en ze zijn allemaal zeker een bezoekje waard tijdens een reis naar de Morvan.

Leuke stadjes in de Morvan

Hoewel de Morvan voornamelijk bekend staat om zijn schilderachtige dorpjes, zijn er ook enkele stadjes die een bezoekje waard zijn. Hieronder vind je een aantal van de meest interessante stadjes in de regio:

 1. Avallon – Dit middeleeuwse stadje heeft een prachtige oude stad met smalle straatjes en oude huizen. Het heeft ook een aantal indrukwekkende historische monumenten, zoals de Tour de l’Horloge, een klokkentoren uit de 15e eeuw.
 2. Nevers – Dit is de grootste stad in de regio en biedt een scala aan culturele bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte en het Palais Ducal, een imposant Renaissance-paleis.
 3. Beaune – Hoewel het net buiten de grenzen van de Morvan ligt, is Beaune een populaire bestemming voor bezoekers van de regio. Het staat bekend om zijn wijnproductie en heeft een prachtige oude stad met historische monumenten, waaronder het Hospices de Beaune, een middeleeuws ziekenhuis.
 4. Auxerre – Dit is een charmant stadje gelegen aan de rivier de Yonne. Het heeft een prachtige gotische kathedraal en een aantal interessante historische gebouwen, zoals het Hôtel de Ville en de Abbaye Saint-Germain.
 5. Clamecy – Dit stadje ligt aan de rand van de Morvan en heeft een rijke geschiedenis als centrum van de houtkapindustrie. Het heeft een aantal mooie historische gebouwen en een pittoreske oude stad langs de rivier de Yonne.

Elk van deze stadjes hebben een unieke sfeer en charme en zijn zeker een bezoekje waard zijn.

De Morvan in Frankrijk

Musea in de Morvan

De Morvan heeft een aantal interessante musea die de geschiedenis, cultuur en natuur van de regio belichten. Hieronder vind je een aantal van de meest opmerkelijke musea in de regio:

 1. Musée de la Résistance en Morvan – Dit museum in Saint-Brisson vertelt het verhaal van de Franse verzetsbeweging tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Morvan. Het heeft een indrukwekkende collectie van foto’s, documenten en persoonlijke verhalen van verzetsstrijders.
 2. Musée Zervos – Dit museum in Vézelay is gewijd aan moderne kunst en heeft een indrukwekkende collectie van werken van onder andere Picasso, Matisse en Braque.
 3. Musée de la Poterie – Dit museum in Saint-Amand-en-Puisaye toont de geschiedenis van aardewerkproductie in de regio en heeft een verzameling van meer dan 15.000 stukken aardewerk.
 4. Musée de Bibracte – Dit museum in Saint-Léger-sous-Beuvray is gelegen op de site van de oude Keltische stad Bibracte. Het toont het dagelijkse leven van de Kelten en heeft een grote collectie van artefacten die zijn opgegraven op de site.
 5. Maison du Parc du Morvan – Dit museum in Saint-Brisson biedt informatie over de natuur en het landschap van de Morvan en organiseert verschillende activiteiten en tentoonstellingen.
 6. Musée du Costume – Dit museum in Château-Chinon toont traditionele kleding uit de regio, evenals gereedschappen en textielproducten die gebruikt werden in de lokale textielindustrie.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst of natuur, er is voor iedereen wel iets als het om musea gaat in de Morvan.

Vegan eten in de Morvan, Frankrijk

Hoewel traditionele Bourgondische gerechten vaak vlees en zuivel bevatten, zijn er steeds meer opties voor veganisten in de Morvan. Hier zijn enkele restaurants en cafés die veganistische opties bieden:

 1. Le Bouchon des Halles – Dit restaurant in Autun biedt verschillende veganistische opties. Ze hebben onder andere een lekkere plantaardige burger.
 2. Le Comptoir de l’Emmanuel – Dit restaurant in Saulieu heeft een veganistisch menu met opties zoals een veganistische tartaar van tomaten, en een curry van groenten en kokosmelk.
 3. La Vie en Rose – Dit vegetarische restaurant in Autun biedt veganistische opties aan en serveert een verscheidenheid aan gerechten, waaronder salades, wraps en gebak.
 4. La Petite Auberge – Dit restaurant in het dorpje Ménessaire heeft verschillende veganistische opties op het menu, waaronder een veganistische aardappeltaart en een veganistische salade met kikkererwten.
 5. La Table de Suzette – Dit restaurant in Montsauche-les-Settons heeft een veganistisch menu met opties zoals een veganistische tomatentaart en een veganistische groenteschotel.
 6. La Cabane – Dit restaurant in Saint-Léger-sous-Beuvray biedt veganistische opties aan en heeft een prachtig uitzicht op de heuvels van de Morvan. Ze hebben ook een biologische groentetuin waaruit ze hun ingrediënten halen.
 7. Le Colibri – Dit restaurant in Château-Chinon heeft veganistische opties en serveert traditionele gerechten uit de Bourgogne, maar ook veganistische opties zoals groentetaarten en hummus.
 8. La Chouette Gourmande – Dit restaurant in Vézelay heeft veganistische opties en biedt een menu aan met lokale en biologische ingrediënten.

Het is ook altijd een goed idee om van tevoren contact op te nemen met restaurants en eetgelegenheden om te informeren naar veganistische opties, omdat deze niet altijd op de menukaart staan vermeld.

Picknicken in de Morvan

De Morvan is een prachtige plek om te genieten van een picknick in de natuur. Stop bij een lokale supermarkt of bakkerij om brood, fruit en andere veganistische lekkernijen te kopen en geniet van een ontspannen lunch in het park of op een schilderachtige plek.

Lokale specialiteiten van de Morvan

Probeer de lokale specialiteiten. Wat echt uit dit gebied komt en in de basis veganistisch is, is de de “galette du Morvan”, een hartige pannenkoek gemaakt van boekweitmeel die vaak gevuld is met groenten en champignons.

Galette du Morvan is traditioneel een hartige pannenkoek die wordt gemaakt van boekweitmeel, water en zout. En is gevuld met groenten en paddenstoelen. Echter zit er soms wel ei of vlees in de vullig, het is goed om dit van te voren te checken.

Actief in de Morvan

De morvan is onwijs mooi en heeft veel te bieden aan natuur. Heerlijk om hier een wandeling te maken of een mooie fietstocht. En ook in en op het water kun je actief zijn.

 1. Wandelen – De Morvan is een prachtige regio om te wandelen. Er zijn tal van wandelroutes die door de heuvels en bossen lopen en je langs schilderachtige dorpjes, meren en rivieren voeren.
 2. Fietsen – Fietsen is ook een populaire activiteit in de Morvan. Er zijn verschillende fietsroutes die door de regio lopen, variërend van gemakkelijke tochten tot meer uitdagende ritten door de heuvels.
 3. Watersport – De Morvan heeft verschillende meren waar je kunt zwemmen, kanoën, zeilen en windsurfen.

Hou je van de sterren? Dan zit je goed in Frankrijk …

Geniet van de sterrenhemel – De Morvan is een van de weinige gebieden in Frankrijk waar het mogelijk is om de Melkweg met het blote oog te zien. Het Parc Naturel Régional du Morvan is een officiële Dark Sky Reserve, dus het is een geweldige plek om te genieten van de sterrenhemel.

Waterval

Bezoek de Cascade du Gouloux – De Cascade du Gouloux is een prachtige waterval in de Morvan. Het is een populaire plek om te wandelen en te picknicken en het is een prachtige plek om foto’s te maken.

Of je nu van actief vakantie vieren houdt, of juist cultuur wil snuiven, wil relaxen en genieten van de natuur. Je ziet De Morvan in Frankrijk heeft voor iedereen wel wat.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

1 reactie

 1. […] De Morvan in Frankrijk […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *