Wat is zwarte zaterdag? En tips

Zwarte zaterdag

Zwarte Zaterdag is een term die in Europa wordt gebruikt om de drukste reisdagen van het jaar aan te duiden, voornamelijk in de zomer. Deze dagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus, wanneer veel Europeanen op vakantie gaan of terugkeren van vakantie.

Zwarte Zaterdag is een term die in Europa wordt gebruikt om de drukste reisdagen van het jaar aan te duiden. Dit is in de zomer. Deze dagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus. Dan hebben veel Europeanen vakantie. Ze gaan dan allemaal tegelijk de weg op, om op vakantie te gaan.

File, file en nog eens file op zwarte zaterdag

Tijdens deze twee zaterdagen is het erg druk op de snelwegen en de belangrijke wegen. Dit met lange files en vertragingen als gevolg. De Zwarte Zaterdag staat bekend om zijn extreme verkeersopstoppingen en soms chaotische omstandigheden op de wegen. Vooral richting de populaire vakantiebestemmingen en langs belangrijke doorgangsroutes.

Frankrijk

De term zwarte zaterdag wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk, waar de verkeersdrukte op deze dagen vaak tot het uiterste wordt opgevoerd. Echter, andere landen in Europa hebben soortgelijke piekdagen in het toeristenseizoen, zoals in Duitsland, Italië en Spanje.

Niet alleen drukte op de wegen tijdens zwarte zaterdag.

Naast de drukte op de wegen zijn er nog een paar andere zaken die kenmerkend zijn voor zwarte zaterdag.

 • Verhoogd risico op verkeersongevallen: De enorme verkeersdrukte kan leiden tot vermoeidheid, ongeduld en agressief rijgedrag bij automobilisten, wat het risico op verkeersongevallen vergroot.
 • Vermijdende reisplanning: Reizigers die tijdens “Zwarte Zaterdag” de weg op moeten, proberen vaak om de drukste tijden te vermijden. Dit kan betekenen dat ze ’s nachts rijden of hun reis uitstellen tot later op de dag, wat kan leiden tot slaapgebrek en vermoeidheid.

Goed voorbereid op reis tijdens zwarte zaterdag

Als je van plan bent om tijdens zwarte zaterdag te reizen, is het belangrijk om extra voorbereid te zijn op de drukte op de wegen en te zorgen voor voldoende rust en slaap voorafgaand aan de reis. Nog beter zou het zijn om te gaan reizen op een andere dag.

Wil je toch reizen op zwarte zaterdag? Dan hebben wij nog een paar goede tips voor je

 • Plan vooruit: Plan je reis vooraf en bekijk alternatieve routes om drukke gebieden te vermijden. Controleer ook het weer en eventuele verkeersinformatie om te anticiperen op mogelijke vertragingen.
 • Vertrek vroeg: Probeer vroeg in de ochtend te vertrekken om de drukte op de weg te vermijden. Dit kan ook helpen om de hitte van de dag te vermijden, vooral als je in een warm klimaat reist.
 • Neem pauzes: Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt om vermoeidheid te voorkomen. Stop bijvoorbeeld bij een wegrestaurant of een rustplaats om even uit te rusten en te ontspannen.
 • Zorg voor verfrissing: Neem voldoende eten, snacks en drinken mee. Het kan ook lekker zijn om verfrissende doekjes of spray om jezelf op te frissen mee te nemen. Dit is niet alleen erg fijn en fris het kan helpen om alert te blijven.
 • Vermijd onnodige risico’s: Rijd defensief en vermijd onnodige risico’s, zoals het inhalen van andere auto’s op drukke wegen. Houd voldoende afstand tot de auto voor je en vermijd abrupte manoeuvres.
 • Wees geduldig: Blijf rustig en geduldig als je in de file staat. Realiseer je dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en dat iedereen probeert te reizen. Houd je geest bezig met bijvoorbeeld muziek of een luisterboek.
 • Vermijd tolwegen: Tolwegen zijn vaak de drukste wegen, en de file loopt snel op bij de tolpoortjes.
 • Zorg dat je voldoende bij je hebt voor de kinderen: Kinderen kunnen zich snel gaan vervelen. Zorg er daarom voor dat je voldoende afleiding meenemen.
 • Controleer de regels en wetten van het land waarin je reist: Elk land heeft zijn eigen verkeersregels en wetten. Zorg ervoor dat je deze kent en begrijpt voordat je de weg op gaat, vooral als je in het buitenland rijdt. Dit is natuurlijk altijd zo, niet alleen op zwarte zaterdag!
 • Gebruik navigatie-apps: Maak gebruik van navigatie-apps die verkeersinformatie en alternatieve routes bieden. Deze apps kunnen je helpen om verkeersopstoppingen en vertragingen te vermijden.
 • Wees voorbereid op noodgevallen: Zorg ervoor dat je een noodpakket bij je hebt met essentiële items zoals een verbanddoos, een zaklamp, een deken, en een reserveband. Het is ook een goed idee om een mobiele telefoon bij je te hebben met een opgeladen batterij, voor het geval je hulp nodig hebt onderweg.

De auto voor de zwarte zaterdag

 • Doe van tevoren een vakantiecheck bij de garage: Zorg dat je auto in goede staat is en dat alle onderdelen en vloeistoffen gecontroleerd zijn voordat je de weg op gaat. Dit kan problemen onderweg voorkomen en zorgen voor een veiligere reis.
 • Zorg voor een volle tank: Je hebt het misschien niet meteen door. Maar ook als je stilstaat maar wel de airco, muziek en navigatie aan hebt staan, wordt er benzine gebruikt.

De temperatuur tijdens zwarte zaterdag

 • Bereid je voor op de hitte: Als je reist in een warm klimaat, zorg er dan voor dat je voldoende water bij je hebt om gehydrateerd te blijven. Het is ook een goed idee om zonnebrandcrème en een zonnebril mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de zon.
 • Neem een paraplu mee: De paraplu gebruik je dan als parasol.

De beste tip is, ga op een andere dag reizen. Lukt dat echt niet en moet of wil je toch op deze dag reizen? Dan hoop ik dat je veel aan deze tips hebt. Heb jij zelf nog tips? Laat het ons dan in een reactie hieronder weten of mail ons.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

1 reactie

 1. […] Overweeg bij je volgende vakantie de trein of een elektrische auto. Niet alleen verminder je zo je CO2-voetafdruk, maar je maakt ook een deel van de reis tot een avontuur. Wie weet welke mooie landschappen je onderweg tegenkomt? Er zijn steeds meer zonnige bestemmingen die je met de trein kunt bezoeken. En je vermijdt dan ook de zwarte zaterdag. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *